CELULITA – din ce CAUZE apare și ce PLANTE sunt recomandate

Celulita este un tip de inflamație care are loc la nivelul celulelor. Ea afectează mai precis țesutul subcutanat. Este mai mult decât o problemă de natură estetică pentru femei.

Din punct de vedere medical, celulita poate însemna o acumulare de lichid celular, un edem sau o creștere a cantității de celule grase (adipocite).

Celulita – cauze si remedii naturiste

Femeile sunt afectate de celulită în proporție de 90-98%. Cea mai mare incidență a fost constatată după vârsta de 40 de ani, însă acest lucru nu este valabil la toate femeile.

Care sunt cauzele apariției celulitei

Celulita duce la pierderea aspectului ferm al pielii și la formarea unei texturi încrețite. De aceea celulita a fost comparată cu „coaja de portocală”. Ea poată să apară din mai multe cauze:

– circulație sangvină deficitară la nivelul acelor regiuni ale pielii
– acumularea excesivă de apă în țesuturile grase (adipoase)
– acumularea de toxine în lichidul subcutanat
– nivel crescut al estrogenului și hormonului de stimularea foliculară
– lipsa de mișcare fizică
– stres emoțional
– obezitate
– dietă nesănătoasă

Nu doar femeile plinuțe au celulită. Ea se poate forma și la femeile slabe. Cu toate acestea, excesul ponderal favorizează apariția și menținerea celulitei în corp.

Remedii naturiste pentru celulită

Fitoterapia vine în ajutorul femeilor care vor să își recapete aspectul ferm și sănătos al pielii cu unele plante medicinale care au efecte antiinflamatoare, diuretice, laxative, detoxifiante, tonice venoase, remineralizante și anti-edematoase.

• Iederă (Hedere helix). Are o acțiune anti-celulită remarcabilă, fiind inclusă în diverse preparate fitoterapeutice specifice. Iedera reduce nudozitățile, destinde tegumentele și calmează durerile. Se folosește sub formă de comprese. Se fierb 200 g de plantă într-un litru de apă timp de 2 ore. Se înmoaie comprese sterile în ceaiul cald, se storc și se aplică pe zonele afectate. Se schimbă o dată la fiecare ore. Procedura durează 3-4 ore. Din iederă se pot prepara și o tinctură din 20 g de plantă macerată în 100 ml de alcool 10 zile. Soluția pentru comprese se obține din 20 g de tinctură și 500 ml de apă.

• Frunze de viță de vie. Fiind bogate în antioxidanți (flavonoide) și taninuri, frunzele de viță (roșie) au efecte tonice la nivelul venelor. Se fierb 50 g de frunze într-un litru de apă 20 de minute. Se folosește sub formă de cataplasme calde, care se aplică seara, pe regiunile afectate.

• Crețușcă. Se pun 50 g de flori de crețușcă la infuzat într-un litru de apă, iar infuzia rezultată se folosește la comprese.

• Sulfină. Are efecte diuretice și antiseptice. Ameliorează circulația sângelui la nivel venos și limfatic. Se poate folosi sub formă de infuzie, decoct sau ulei, obținute din vârfurile înflorite de sulfină.

• Crușin. Are acțiune laxativă, purgativă și detoxifiantă, și efecte pozitive la nivel hepato-biliar. Se folosește scoarța de pe trunchi și ramuri, care se fierb 1 oră. Crușinul crud este toxic.

• Salcia albă. Este eficientă în dureri reumatice, febră și răceli. Are de asemenea proprietăți vasodilatatoare la nivel cutanat.

Coada-calului. Are efecte diuretice, antiinflamatoare și remineralizante. Datorită conținutului de siliciu ajută la refacerea țesuturilor conjunctive și cornoase, fiind recomandată pentru menținerea sănătății oaselor.

• Ghimpe (Ruscus aculeatus). Combate inflamațiile și edemele, îmbunătățește circulația sângelui și are efecte vasoconstrictoare, fiind utilă în celulită.

• Cafea. Datorită acțiunii sale diuretice și lipolitice ajută la eliminarea celulitei.

Ovăz. Conține polizaharide și fibre, care reduc apetitul și nivelul colesterolului.

Ananas. Conține bromelaină, o enzimă care stimulează digestia (ajută îndeosebi la digerarea cărnii). Este un bun antiinflamator. Combate celulita și edemele.

Ceai verde
• Guarana
Ulei esențial de anason
Ulei esențial de ienupăr
Ulei esențial de lavandă
Ulei esențial de rozmarin
Ulei esențial de chiparos
Ulei esențial de morcov
Ulei esențial de mușețel

Uleiurile esențiale se aplică extern, nu intern, doar după ce au fost diluate în mod corespunzător cu un ulei vegetal.

Cumpără de aici:

Sursă: Revista Galenus, „Plante medicinale si preparate fitoterapeutice utilizate in tratamentul celulitei”: https://www.revistagalenus.ro/fitoterapie/plante-medicinale-si-preparate-fitoterapeutice-utilizate-in-tratamentul-celulitei/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.