Recuperarea psihică după un ATAC de CORD – legătura dintre sănătatea mentală și cardiacă

Legătura dintre minte și corp este mult mai profundă decât ne putem imagina. Creierul și corpul fizic sunt atât de puternic conectate, încât depresia poate afecta procesul de recuperare a unei persoane care a trecut printr-o operație sau un eveniment cardiac, precum un atac de cord.

Este normal ca după un atac de cord sau o operație pe cord pacientul să nu se simtă foarte vesel sau în apele lui. Mintea lui poate fi cuprinsă de frică, de griji și de nesiguranță cu privire la viitor. El trebuie să se adapteze la schimbările care au intervenit în viața lui, iar acest lucru îi poate provoca stări de neliniște.

Recuperarea psihica dupa un atac de cord

Așadar, o anumită cantitate de tristețe și oboseală este fără îndoială prezentă în viața unui pacient care a trecut printr-un eveniment cardiac sever. Ea este normală atunci când este temporară. Dacă pacientul nu își revine din punct de vedere psihic și emoțional, un medic specialist trebuie să reevalueze starea lui de sănătate.

Depresia este strâns legată de bolile de inimă și poate pune în pericol procesul de recuperare. Ea crește totodată riscul de deces la pacienții cardiaci.  Studiile arată că persoanele care suferă de insuficiență cardiacă sau atac de cord – sunt mai predispuse la depresie. Relația dintre depresie și boli cardiace este bilaterală: persoanele cu un istoric de depresie au de asemenea un risc mai mare de a suferi un atac de cord.

Dr. Carolyn Fisher susține că depresia poate fi provocată de evenimentul cardiac în sine, de simptomele fizice, de reacția la medicamente, de procesul de recuperare, de schimbările survenite în stilul de viață sau de senzația de copleșire.

Recuperarea fizică și mentală după un atac de cord

Depresia poate reduce motivația pacientului de a-și lua medicamente sau de a mânca sănătos, de a se ridica din pat și a face mișcare fizică.

Cei care au trecut printr-un atac de cord, precum și rudele sau prietenii lor, trebuie să știe că procesul de recuperare include și recuperarea mentală.

Pacienții trebuie să își acorde timp pentru a avea grijă de ei înșiși în această perioadă dificilă, spune dr. Fisher. Ce înseamnă mai exact acest lucru? Înseamnă îmbunătățirea stilului de viață: adoptarea unei diete sănătoase, odihnă suficientă în timpul nopții, mișcare fizică regulată, renunțarea la vicii (tutun și alcool).

A avea grijă de propria persoană după un atac de cord înseamnă inclusiv refuzarea acelor activități sau obligativități care provoacă oboseală și stres. În perioada de recuperare, pacienții cardiaci trebuie să ofere prioritate activităților care le fac plăcere și care îi ajută să se relaxeze.

Medicul poate recomanda un program de recuperare cardiacă pentru a înțelege mai bine schimbările pe care pacientul trebuie să le facă în ceea ce privește dieta, comportamentul, mișcarea fizică și odihna.

Dr. Fisher spune că este un lucru normal ca o persoană care a trecut printr-o experiență de viață și moarte să aibă gânduri negre. Aceste gânduri trebuie însă monotorizate, astfel încât ele să nu devină obsedante sau presante.

Simptomele de depresie clinică ce pot să apară după o operație pe cord sau un infarct sunt:

– atitudine retrasă
– lipsa de comunicare sau de implicare în activități
– dificultatea de a desfășura activitățile zilnice obișnuite
– pierderea interesului pentru lucrurile care mai înainte erau plăcute

Dacă aceste simptome persistă mai mult de câteva săptămâni, pacientul trebuie să discute cu medicul cardiolog. A cere ajutorul într-o astfel de situație este esențială pentru buna recuperare a pacienților cardiaci.

Cumpără de aici:

Sursă: Cleveland Clinic, „How to Protect Your Mental Health After a Heart Attack”: https://health.clevelandclinic.org/how-to-protect-your-mental-health-after-a-heart-attack/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.