8 alimente și practici care declanșează arsuri stomacale
Arsurile stomacale sunt foarte frecvente, cele mai afectate fiind femeile. Tratamentul include, pe lângă medicamente, intervenții alimentare și remedii alternative.
Persoanele cu sensibilitate stomacală trebuie să evite anumite alimente care pot declanșa episoadele de arsuri stomacale și să ia în considerare câteva sfaturi legate de stilul lor de viață.
1. Mesele copioase
Sfincterul stomacal inferior este poarta dintre gât și intestin. Atunci când mâncăm prea mult la o masă, sfincterul stomacal inferior este suprasolicitat și devine ca o poartă cu balamalele stricate, aflându-se în incapacitatea de a opri acidul stomacul să revină în esofag.
Principala recomandare este așadar să evităm mesele bogate cantitativ sau îmbuibarea.
2. Dormitul după masă
Mulți au obiceiul să se întindă puțin după masă pentru a se odihni. Deși pare un lucru indicat și sănătos, sistemul nostru digestiv nu este de aceeași părere.
Este important să păstrăm verticala după masă, adică să rămânem activi, pentru a permite alimentelor ingerate să se miște în direcția stomacului și a intestinelor.
Decât să dormim după masă, mai bine facem o plimbare sau petrecem ceva timp în picioare. De asemenea, este indicat să servim cina cu cel puțin 3 ore înainte de a merge la culcare. Pentru a preveni eventualele arsuri stomacale, ridicați capul cu circa 10 cm. față de restul corpului.
3. Alimente și băuturi contraindicate
Arsurile stomacale apar în urma unor alimente pe care le consumăm. Există cel puțin 10 categorii de alimente care pot declanșa arsuri la stomac:
– alimentele bogate în grăsimi
– alimentele picante
– usturoiul
– cartofii prăjiți
– ceapa
– menta
– cafeaua
– ceaiul
– sosul de roșii
– ciocolata
Dacă nu puteți renunța complet la aceste alimente, încercați cel puțin să le consumați în cantități mai mici și mai rar.
4. Fumul de țigară
Iată un motiv în plus să renunțați la tutun! Fumul de țigară dăunează sănătății sfincterului stomacal inferior la fel ca mâncatul prea mult sau prea rapid. Totodată, fumatul poate provoca uscăciune la nivelul gurii, reducând cantitatea de salivă – atât de importantă în combaterea acidului.
5. Alcoolul
Și băuturile alcoolice afectează funcția sistemului digestiv, îndeosebi a sfincterului stomacal, prin faptul că induce relaxarea acestuia, agită acizii stomacali și perturbă ritmul normal de înghițire.
6. Greutatea corporală
Excesul ponderal are numeroase repercusiuni asupra sănătății. Una din ele este favorizarea arsurilor stomacale sau înrăutățirea simptomelor. Dacă indicele de masă corporală este mai mare de 30 kg/m2 sau dacă ați luat recent în greutate peste limita normală, încercați să slăbiți pentru a preîntâmpina disconfortul digestiv.
7. Hainele strâmte pe corp
Purtarea de haine mulate, mai ales a celor care strâng abdomenul sau apasă pe stomac, pot avea ca efect împingerea alimentelor împotriva sfincterului stomacal inferior și a esofagului. Purtați haine lejere, pentru a vă simți mai bine, mai ales după masă.
8. Stresul
La fel ca în alte boli cronice, precum sindromul colonului iritabil, severitatea arsurilor stomacale este influențată de evenimente majore din viață. Oboseala cronică sau epuizarea, care apare în urma unui stres prelungit. Prin urmare, stresul exacerbează arsurile stomacale prin faptul că mărește expunerea la acidul esofagian, inhibă golirea gastrică a acidului și crește sensibilitatea stomacului.
Cumpără de aici:
[wcepe_products ids= ‘4653, 7044, 9515′ button=’Cumpără aici’]
Surse bibliografice:
1. MedBroadcast, „Heartburn triggers to avoid”: https://www.medbroadcast.com/channel/nutrition/diet-and-disease/heartburn-triggers-to-avoid
2. Naliboff BD, Mayer M, Fass R, Fitzgerald LZ, Chang L, Bolus R, Mayer EA., „The effect of life stress on symptoms of heartburn”, articol publicat în jurnalul Psychosomatic Medicine. 2004 May-Jun;66(3):426-34., preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15184707