Ai început să UIȚI? Care sunt CAUZELE și când să mergi la medic

Scăpările de memorie pot fi normale, potrivite vârstei sau pot indica prezența unei tulburări neurodegenerative, precum Alzheimer. Însă nu toate episoadele de uitare înseamnă demență.

Este important să cunoaștem când este considerată uitarea normală, și când trebuie să mergem la doctor pentru investigații suplimentare.

Uitarea cauze

Tot mai multe persoane se plâng astăzi de faptul că au început să uite: uită unde și-au pus cheile, se sforțează să-și aducă numele unei persoane, nu-și pot aminti unde au lăsat mașina în parcare la magazin, nu țin minte lucruri întâmplate recent.

Aceste lapsusuri pot fi normale dacă luăm în calcul faptul că populația globală se află într-un proces de îmbătrânire. Odată cu înaintarea în vârstă, funcțiile cognitive încep să șchiopăteze, mai ales dacă suntem destul de inactivi din punct de vedere mental sau cognitiv.

Dr. Anne Fabiny de la Școala de Medicină Harvard spune că viteza de procesare a creierului devine mai lentă pe măsură ce îmbătrânim, și în consecință, abilitatea de a ne aduce aminte anumite informații este și ea afectată.

Deși sunt deranjante și îngrijorătoare, aceste pierderi de memorie nu trebuie să ne sperie într-atât încât să credem că suferim deja de demență. Important este ca fiecare să monotorizeze episoadele de uitare, să observe când și cât de des apar. Apar săptămânal sau lunar? Devin din ce în ce mai severe? Sunt mai grave decât acum câțiva ani?

O statistică a arătat că inclusiv persoanele tinere au probleme cu memorarea numerelor. 13% din tinerii cu vârsta de 18 ani, 35% din persoanele de 45 de ani, 38% din persoanele de 55 de ani și 51% la persoanele de 75 de ani se confruntă cu această problemă.

Care sunt cauzele pentru care uităm?

Tulburările de memorie pot să apară din cauza unor factori controlabili, care țin de stilul nostru de viață?

– oboseala, ceață mentală
– lipsa de somn
– stresul
– medicamentele (antialergice, analgezice, antiinflamatoare, pentru incontinența urinară)
– excesul de alcool
lipsa de vitamina B12
– afecțiuni ale glandei tiroide
– depresie majoră

Dacă puteți asocia problemele de memorie cu una din aceste cauze, încercați să o remediați și vedeți dacă ele persistă.

Citește și ALIMENTE care stimulează producția de ACETILCOLINĂ – hormonul MEMORIEI

Când uitarea trebuie diagnosticată de medic

Pierderile de memorie pasagere sau ocazionale pot fi considerate normale, însă depinde și de severitatea simptomelor. Dacă aveți episoade de uitare dese și repetate, care interferează cu activitățile zilnice de la serviciu, în familie sau pe plan social, ele trebuie investigate de un medic geriatru sau neurolog.

Uitarea este gravă atunci când sunt afectate și abilitățile fizice. De pildă, o persoană care uită unde și-a pus cheile de la mașină nu trebuie să se îngrijoreze prea mult spre deosebire de o persoană care uită cum trebuie să conducă o mașină.

O altă diferență majoră este între o persoană care uită numele unui prieten și o persoană care uită cum îl cheamă pe un membru al familiei pe care îl vede zilnic.

Mergeți la un control dacă observați, pe lângă tulburări de memorie, și alte simptome asociate, precum dificultăți de concentrare, de atenție, de vorbire, de percepție vizuală sau de orientare, tulburări comportamentale sau schimbări de personalitate.

Soluții

Pe lângă îmbunătățirea stilului de viață, dieta are de asemenea un rol important în prevenirea tulburărilor cognitive. Studiile au arătat că dieta mediteraneană ajută la conservarea funcțiilor cognitive și prevenirea declinului cognitiv la persoanele vârstnice.

Acest regim alimentar este bogat în fructe, legume, cereale integrale, pește, ulei de măsline și nuci și se bazează în mare parte pe alimente cultivate organic și local.

Citește și ALIMENTE care ajută la conservarea MEMORIEI

Mișcarea fizică este de asemenea esențială, deoarece ea mărește circulația sangvină în zona creierului și produce un efect protector asupra vaselor sangvine responsabile cu alimentarea creierului. Mai mult decât atât, exercițiile fizice regulate destresează organismul.

Creierul trebuie și el antrenat zilnic prin exerciții mentale și de gândire, sau prin învățarea unei limbi străine sau a altor lucruri noi.

Cumpără de aici suplimente pentru memorie:
[wcepe_products ids=’11043, 4278, 3042, 3020′ button=’Cumpără aici’]

Regina Maria, „Ai de-a face cu o pierdere normala de memorie sau cu dementa?” https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/ai-de-face-cu-o-pierdere-normala-de-memorie-sau-cu-dementa

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.