Autoexaminarea SÂNILOR acasă în 5 pași (la ce să fiți atente)

Verificarea individuală a sânilor este cel mai simplu mod de a depista un cancer mamar din timp. Auto-examinarea sânilor poate fi văzută ca o metodă naturală, lipsită de efecte secundare și necostisitoare de diagnosticare precoce a cancerului de sân la orice vârstă.

Autoexaminarea sanilor acasa

Cum să-ți examinezi sânii în 5 pași

Breastcancer.org recomandă tuturor femeilor să își palpeze sânii în mod regulat pentru a vedea dacă sunt probleme. Sunt 5 pași care pot fi urmați în acest sens:

Pasul 1

Începeți prin a vă uita la sânii dvs. în oglindă, ținând umerii drepți și brațele pe șolduri. Trebuie să vedeți dacă sânii sunt normali din punct de vedere a dimensiunii, culorii și formei, sau dacă prezintă anumite distorsiuni vizibile sau inflamații.

Mergeți la doctor dacă observați oricare din următoarele modificări:

– gropițe, încrețiri, cute sau umflături la nivelul pielii
– mamelon care și-a schimbat poziția sau este inversat (împins înăuntru)
– roșeață, durere, sensibilitate, erupții, umflături

Pasul 2

Ridicați brațele și uitați-vă după aceleași modificări.

Pasul 3

Căutați orice semne de lichid care se scurge din unul din mameloane. Poate fi un lichid apos, lăptos, gălbui sau chiar sânge.

Pasul 4

Întindeți-vă pe pat și palpați-vă sânii. Cu mâna dreaptă palpați sânul stâng, apoi cu mâna stângă examinați sânul drept. Folosiți primele degete ale mâinii întinse și lipite, și realizați o atingere fermă, moale. Cu o mișcare circulară, palpați sânii.

Acoperiți apoi întregul sân de sus până jos, de la margine la alta, de la claviculă până la osul abdomenului și de la axilele până la osul pieptului.

Folosiți aceste rute pentru a vă asigura că acoperiți tot sânul. Puteți începe de la mamelon, mutându-vă spre marginea sânului, folosind mișcări circulare tot mai mari. Sau puteți mișca degetele în sus și în jos pe verticală, în rânduri.

Simțiți toate țesuturile sânului. Pentru pielea și țesuturile de dedesubt, aplicați o presiune ușoară. Pentru centrul sânilor, folosiți o presiune medie. Pentru țesuturile adânci din spate, folosi o presiune mai puternică, prin care veți ajunge până la cutia toracică.

Pasul 5

Palpați-vă sânii stând în picioare sau în șezut. Unele femei găsesc această metodă cea mai ușoară dacă o aplică atunci când sunt la baie sau la duș, când pielea este udă și alunecoasă. Acoperiți întregul sân, folosind aceleași mișcări de mână ca la pasul 4.

Când și de câte ori trebuie verificați sânii

Nu intrați în panică. Majoritatea femeilor au anumite zone umflate la nivelul sânilor, iar cele mai multe umflături sunt benigne, nu canceroase. Ele se pot datora schimbărilor hormonale, unei leziuni sau a unei afecțiuni mamare benigne.

Mergeți la medic dacă observați alte modificări ale sânilor, precum cele descrise mai sus, mai ales dacă ele durează mai mult de un ciclu menstrual sau se măresc, se agravează.

Autoexaminarea sânilor nu trebuie realizată în perioada menstruală, ci la câteva zile de la ciclu, când sânii sunt mai puțin umflați și modificați. Se recomandă cel puțin o astfel de examinare pe lună.

Sursă: Breastcancer.org, „Breast Self-Exam”: https://www.breastcancer.org/symptoms/testing/types/self_exam

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.