Expunerea la LUMINA zilei îmbunătățește DISPOZIȚIA, reduce DEPRESIA și AGITAȚIA

Un expert de la Universitatea din California de Sud a realizat un studiu în care a descoperit că petrecerea într-un spațiu bine luminat, mai ales în decursul dimineții, poate avea un impact semnificativ asupra stării de spirit și a productivității.

Deși rezultatele acestei cercetări îi vizează în mod special pe cei vârstnici, cu tulburări cognitive și probleme de sănătate, ele pot fi cu siguranță extrapolate și la publicul mai tânăr.

Expunerea la lumina diminetii imbunatateste starea de spirit

Potrivit statisticilor, numărul românilor care suferă de demență Alzheimer depășea, în urmă cu doi ani, 300.000.

Expertul Kyle Konis de la Universitatea din California de Sud (USC) a adus în atenție o nouă strategie de îmbunătățire a calității vieții pacienților cu demență.

Efectele benefice ale luminii naturale

Aflarea într-un loc foarte luminat între orele 8:00 și 10:00 dimineața poate ajuta la reducerea simptomelor de depresie și a comportamentelor negative.

Expunerea matinală la lumina naturală a îmbunătățit dispoziția rezidenților, a diminuat starea depresivă și simptomele psihoactive (care afectează mintea).

Din momentul în care a început să studieze arhitectura, profesorul Kyle Konis a fost învățat importanța luminii naturale. A descoperit apoi că lumina naturală nu este doar o metodă de îmbunătățire a resurselor, ci că ea are totodată un impact puternic asupra locuitorilor dintr-un spațiu. Mai precis, lumina zilei îi face pe oameni să se simtă bine.

Studiile arată că persoanele care lucrează în spații bine luminate au un grad mai mare de mulțumire și sunt mai productive. Nu același lucru se poate spune însă despre cei care nu au o expunerea mare la lumina zilei. Cercetările au arătat că persoanele care lucrează în ture de noapte sunt mai predispuse la diabet de tip 2 și obezitate.

Părea un lucru logic pentru oamenii de știință să se gândească la anumite grupuri care ar putea fi afectate de spațiile interioare, slab luminate, precum viețuitorii din căminele de bătrâni sau persoanele instituționalizate.

Astfel au ajuns să proiecteze acest studiu pilot, în care au evaluat impactul pe care lumina zilei îl are asupra persoanelor cu demență și Alzheimer.

Citește și ALIMENTE care măresc puterea CREIERULUI

Mai puține medicamente, mai multe beneficii

Autorii studiului au monotorizat 80 de persoane din 8 comunități din Los Angeles și comitatul Orange din California. Rezultatele au arătat că expunerea la lumina naturală în cursul dimineții a îmbunătățit efectele secundare cauzate de bolile neurodegenerative, precum depresia.

Pacienții cu demență și Alzheimer în fază incipientă sunt de regulă tratați cu inhibitori de colinesterază, medicamente care pot întârzia simptomele de memorie, învățare și limbaj.

Aceste boli sunt însă de multe ori asociate cu alte tulburări, precum depresie, agitație sau dificultatea de a dormi. Expunerea insuficientă la lumină, mai ales în orele dimineții, ar putea predispune la o dispoziție proastă în general, asemănătoare oboselii resimțite după un zbor lung de-a lungul a mai multe fusuri orare.

Citește și Cei 3 PILONI ai unui CREIER sănătos

Administrarea de medicamente multe pentru ameliorarea comportamentului la cei cu demență poate duce la sedare sau căzături. Iată de ce este important să existe cât mai multe medii care să minimizeze intervențiile farmacologice.

Schimbarea mediului poate fi o cale de micșorare a deficiențelor cognitive și a tulburărilor de comportament, fără a mai fi nevoie de medicamente adiționale.

În Olanda există o comunitate de persoane cu demență care trăiesc ca într-un sat. Au case construite în mod asemănător celor în care au locuit anterior, se plimbă prin grădini și fac cumpărături la magazinele alimentare cu monede speciale.

Green House Project este un alt proiect care a construit pentru comunitățile din Pomona, Los Angeles, spații în care rezidenții să se simtă ca acasă. Vârstnicii nu sunt tratați ca pacienți. Ei pot avea animale de companie și își pot fixa singuri orele de masă.

Un studiu a arătat că aceștia au rezultate mai bune în ceea ce privește starea lor de sănătate, funcționând mai bine în viața de zi cu zi decât rezidenții din cămilele de bătrâni standardizate.

Citește și: Dieta MIND pentru conservarea sănătății CREIERULUI (protejează memoria și gândirea)

Demența și Alzheimer sunt boli în care accentul cade aproape total pe medicamente. Studiul de față demonstrează că există multe alte lucruri care pot îmbunătăți starea de sănătate a acestor pacienți. Crearea unor spații care arată mai normal, au mai puține reguli și încurajează atitudinea de improvizație de a rezidenților este cu siguranță unul din ele.

Lumina stimulează mintea și corpul și este vitală pentru buna noastră funcționare fizică și psihică. Trebuie așadar să ne bucurăm cât mai mult de ea. 

Citește și MIRODENII cu efecte benefice asupra CREIERULUI

Cumpără de aici suplimente pentru creier:
[wcepe_products ids=’11043, 4244, 8902, 4278 ‘ button=’Cumpără aici’]

Surse bibliografice:

1. Adevărul.ro, Prof.dr. Cătălina Tudose, psihiatru: „Nu există senilitatea dată de vârstă“. De ce e importantă diagnosticarea precoce a demenţei Alzheimer: https://adevarul.ro/sanatate/minte-sanatoasa/profdr-catalinatudose-psihiatru-nu-exista-senilitatea-data-varsta-e-importantadiagnosticarea-precoce-dementei-alzheimer-1_58b8137f5ab6550cb8f668ce/index.html
2. Joanna Clay, „For Alzheimer’s and dementia patients, thoughtful design can have big impact”: https://news.usc.edu/155666/designing-for-dementia-natural-light/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.