Orz Verde – Bobul Miracolelor: Beneficii Pentru Intestin, Colon, Inimă şi Diabet
Orzul este un bob de cereală extrem de versatil, cu o aromă bogată şi delicioasă de nucă, de consistenţă păstoasă, ca urmare a conținutului de gluten. Seamănă cu bobul de grâu la aspect, dar este puțin mai deschis la culoare. Maltoza este un zahăr din orz folosit ca îndulcitor pentru siropuri, sau ca ingredient pentru bere și alte băuturi alcoolice.
În multe studii s-a dovedit că orzul şi consumul de cereale integrale în general oferă o protecţie mare împotriva bolilor de inimă: ateroscleroză, accident vascular cerebral ischemic, diabet, obezitate sau moarte prematură. Un nou publicat în Jurnalul American de Nutriţie Clinică explică motivele care stau la baza acestor constatări şi recomandă cel puţin 3 porţii de cereale integrale zilnic.
Conţinutul nutriţional al bobului de orz este spectaculos. Conţine fibre, seleniu, fosfor, cupru și mangan. Lignani din orz şi seleniul combat cancerul de colon şi boli de inimă, cuprul previne şi tratează artrita, iar fosforul şi calciul contribuie la formarea matricei minerale a oaselor.
1. Orzul verde reglează activitatea intestinului şi colonului
Orzul verde oferă sănătăţii intestinale un implus benefic. În plus față de reducerea timpului de tranzit a materiilor fecale, consumul de orz scade riscul de cancer de colon și de hemoroizi. Fibrele solubile conţinute sunt o sursă de hrană minunată pentru bacteriile „prietenoase” din intestinul gros. Acestea produc un acid gras numit acid butiric, care servește drept combustibil primar pentru celulele intestinului gros și care ajută la menținerea unui colon sănătos. Aceste bacterii utile creează alți doi acizi grași – acid propionic și acetic, utilizaţi de corp ca energie pentru celulele ficatului și mușchilor.
Un studiu efectuat pe femei care au consumat orz zi de zi timp de 16 ani a arătat de asemenea că acestea au avut câştigat mai multă protecţie împotriva calculilor biliari cu 13% mai mic.
2. Orz verde scade colesterolul şi riscul bolilor de inimă
Acidul propionic din fibrele orzului este parțial responsabil pentru reducerea nivelului de colesterol din sânge. Aceste fibre conţin de asemenea beta glucan, care ajută la scaderea colesterolului prin stimularea acizilor biliari și eliminarea acestora din organism prin fecale. Fibrele solubile au marele avantaj că pot reduce cantitatea de colesterol fabricat de ficat. Acest lucru este foarte benefic pentru persoanele cu boli de inimă.
Un studiu publicat recent confirmă faptul că consumul de alimente bogate in fibre, cum este orzul, ajută la prevenirea bolilor de inima. Aproape 10.000 de adulţi americani au participat la acest studiu şi au fost monotorizaţi timp de 19 ani. Cei care au consumat 21 g de fibre pe zi au prezentat cu 12% mai puține riscuri de a dezvolta boli coronariene şi cardiovasculare. Fibrele din orz pot împiedică de asemenea creşterea nivelul de zahăr din sânge la persoanele cu diabet zaharat.
3. Protecție suplimentară împotriva aterosclerozei
În plus față de fibrele solubile, orzul este o sursă fantastică de vitamina B, care oferă protejează împotriva factorilor de risc cardiovascular. Niacina ajută la reducerea colesterolului total si a lipoproteinelor – mult mai periculoase decât colesterolul, pentru că poate duce la formarea de cheaguri de sânge. O cească de orz verde furnizează 14,2% din cantitatea de Vitamina B necesară zilnic.
4. Beneficii cardiovasculare pentru femei la menopauză
O porţie de orz, de cel puțin 6 ori pe săptămână este o idee bună pentru femeile aflate in perioada de menopauză şi postmenopauză, care cu nivel ridicat de colesterol, hipertensiune arteriala sau alte semne ale bolilor cardiovasculare. Studiile spun că orzul poate încetini progresia aterosclerozei.
Orientarile dietetice ale specialiştilor recomandă cel putin 3 porţii de cereale integrale pe zi: orz, hrişcă, porumb, mei, quinoa, orez brun, secară sau grâu integral.
5. Orzul verde combate insuficienţa cardiacă
Insuficienţa cardiacă este principala cauză de spitalizare în rândul persoanelor în vârstă. Întrucât studiile au arătat că consumul de cereale integrale şi fibre dietetice reduce riscul de hipertensiune arterială şi atac de cord, cercetatorii de la Harvard au decis să analizeze şi efectele consumului de cereale şi asupra riscului de insuficienţă cardiacă. Au descoperit că cei care au mâncat un castron de cereale integrale (nu rafinate) în fiecare dimineaţă, au prezentat un risc de 29% mai mic de insuficienţă cardiacă.
6. Orzul verde reduce substanţial riscul de diabet zaharat tip 2
Orzul verde şi cerealele integrale sunt o sursă mai bună de magneziu şi calciu decât orice alte alimente sau suplimente. Acestea acţionează asupra enzimelor din organism implicate în utilizarea glucozei şi a secreţiei de insulină.
Riscul de obezitate şi diabet zaharat tip 2 este cu 31% mai mic la persoanele supraponderale care consumă frecvent cereale integrale. Orzul are un control sănătos asupra zahărului din sange şi are un răspuns mai bun la insulină decât ovăzul. Consumul zilnic de alimente lactate degresate este de asemenea util în reducerea riscului de diabet zaharat de tip 2 cu 13%.
Adevarat ca orzul verde ,face minuni.
da, super tratament! 🙂
De unde putem procura orz verde ?
SI EU AM FOLOSIT ! EU AM SEMANAT,EU AM CULES !
de la magazinele naturiste sau faci o mica cultura de orz, daca ai posibilitatea…este mult mai eficient!
multumim