Dieta PALEO pentru cei cu boli AUTOIMUNE sau ALERGII – alimente permise și interzise

Dieta Paleo a fost concepută special pentru persoanele care suferă de boli autoimune și alte afecțiuni înrudite, precum alergii sau afecțiuni ale pielii non-autoimune.

În faza de eliminare se exclud toate alimentele care conțin alergeni potențiali. Din acest motiv, această dietă poate fi utilă pentru identificarea sensibilităților sau alergiilor alimentare în general.

Dieta paleo in boli autoimune

Alimente permise și restricționate

Persoanele care urmează dieta Paleo pot constata o îmbunătățire semnificativă a simptomelor, sau chiar o remisiune a bolii autoimune de care suferă.

Acest regim alimentar nu vindecă însă boala complet. Sistemul imunitar nu poate înceta să atace țesuturile sănătoase odată ce a deprins acest obicei.

Legume permise: toate, cu excepția celor listate în categoria „alimente restricționate”
Legume restricționate: porumb, vinete, cartofi, tomate, ardei gras, ardei iute și altele din familia Solanacee

Fructe permise:toate, cu excepția celor din familia Solanacee; evitați consumul excesiv de fructoză (nu mai mult de 20 g pe zi)
Fructe restricționate: goji și alte fructe din familia Solanacee

Leguminoase permise: leguminoasele cu păstăi comestibile (fasole verde și mazăre) trebuie evitate la început, însă pot fi reintroduse în dietă mai devreme decât alte alimente
Leguminoase restricționate: toate leguminoasele, arahidele

Citește și SELENIUL reduce anticorpii la persoanele cu TIROIDITĂ AUTOIMUNĂ și îmbunătățește calitatea vieții

Cereale permise: nici una
Cereale restricționate: toate

Carne permisă: organe și măruntaie, carne sălbatică, carne de animale crescute cu iarbă, carne de păsări de curte cu moderație
Carne restricționată: carnea produsă industrial, mezelurile, hot-dogurile, produsele de carne procesată (conțin aditivi)

Alimente marine permise: pește, crustacee
Alimente marine restricționate: spirulină, chlorella și alte alge marine imunostimulente

Lactate și alternative permise: kefir, lapte de cocos, iaurt din lapte de cocos
Lactate și alternative restricționate:
toate lactatele de origine animală

Uleiuri și grăsimi permise: ulei de măsline, măsline, avocado, ulei de cocos, ulei de nuci
Uleiuri și grăsimi restricționate: untul, margarina, uleiul de rapiță, uleiul de porumb, uleiul de arahide, uleiul de soia, uleiul de floarea-soarelui, uleiul de sâmburi de palmier

Citește și Bolile AUTOIMUNE – secrete de prevenire și vindecare naturală

Ouă permise: nici un tip
Ouă restricționate: toate, cu excepția albușului

Nuci și semințe permise: nucă de cocos proaspătă, cu moderație
Nuci și semințe permise: toate, cu excepția nucilor de cocos proaspete

Condimente permise: oțet de mere natural, oțet de vin, oțet balsamic
Condimente restricționate: condimentele din tip semințe, condimente derivate din ardei (ex. paprika, cayenne)

Alimente fermentate permise: kefir, legume și fructe murate, kombucha
Alimente fermentate restricționate: produsele din soia fermentată

Citește și Semnele unei BOLI AUTOIMUNE – cauza principală și metode de tratament

Băuturi permise: apă, ceai de rooibos, ceai verde și ceai negru cu moderație, kombucha
Băuturi restricționate: cafeaua (inclusiv cea fără cafeină), băuturile alcoolice, ciocolata caldă

Atenție, este bine ca înainte de a începe o dietă nouă să consultați medicul.

 

Sursă: Heal with Food, „AIP: A Paleo Diet for Autoimmune Patients”: https://www.healwithfood.org/diet/paleo-aip-diet-for-autoimmune-patients.php#ixzz5mbOxjjLp

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.