HEMOGLOBINA scăzută – simptome, cauze, remedii
Articol scris de Ana-Maria Postolache
Hemoglobina mică este unul din rezultatele cele mai des întâlnite pe analizele uzuale ale pacienților. Care sunt simptomele și cauzele scăderii hemoglobinei și ce soluții sunt disponibile, puteți afla în acest articol.
Cuprins
Ce este hemoglobina
Hemoglobina (prescurtată „Hgb” sau „Hb”) este proteina din celulele roșii de sânge care duce oxigenul de la plămâni la țesuturile corpului și aduce dioxidul de carbon din țesuturi înapoi la plămâni.
Fiecare lanț de globuline din hemoglobină conține un compus bogat în fier. Fierul este vital pentru transportarea oxigenului și a dioxidului de carbon în sânge. Fierul pe care îl conține hemoglobina este de asemenea răspunzător pentru culoarea roșie a sângelui.
Un alt rol al hemoglobinei în corp este menținerea formei celulelor roșii de sânge. În mod normal ele au o formă rotundă, cu centre înguste, fiind asemănătoare unor gogoși cu o gaură în mijloc.
În cazul în care structura hemoglobinei devine anormală, ea poate întrerupe forma acestor celule, afectându-le astfel funcția și fluxul lor prin vasele de sânge.
Care sunt nivelurile normale ale hemoglobinei
Hemoglobina se măsoară de regulă în cadrul unor analize de rutină complete la sânge. Nivelul acesteia este exprimat în grame (g) per decilitru (dL). Un decilitru înseamnă 100 ml. Analiza va determina cantitatea de hemoglobină a sângelui total.
Nivelul normal al hemoglobinei depinde de vârsta și sexul pacientului. Următoarele valori sunt considerate normale:
• nou-născuți: 17-22 mg/dL
• bebeluși de 1 săptămână: 15 – 20 mg/dL
• bebeluși de 1 lună: 11 – 15 mg/dL
• copii: 11 – 13 mg/dL
• bărbați adulți: 14 – 18 mg/dL
• femei adulte: 12 – 16 mg/dL
• bărbați peste vârsta medie: 12,4 – 14,9 mg/dL
• femei peste vârsta medie: 11,7 – 13,8 mg/dL
Aceste valori pot fi diferite în funcție de laborator, întrucât unele laboratoare nu iau în calcul diferența dintre adulți și adulți peste vârsta medie.
Hemoglobina mică – cauze
Ce înseamnă să ai hemoglobina mică? Un nivel scăzut de hemoglobină se referă de obicei la starea de anemie a organismului sau la un număr redus de celule roșii de sânge. Există mai multe cauze:
– pierderea de sânge (prin leziuni traumatice, operații, hemoragii, cancer de colon, cancer stomacal)
– deficite nutriționale (lipsă de fier, acid folic sau vitamina B12)
– probleme ale măduvei osoasei (înlocuirea măduvei osoase în cancer)
– administrarea de medicamente chimioterapice, care suprimă sinteza celulelor roșii de sânge
– insuficiența renală
– o structură anormală a hemoglobinei (talasemie sau anemie cu celule în seceră)
O hemoglobină ușor scăzută nu este întotdeauna un semn de boală. La unele persoane ea poate fi chiar normală. De pildă, femeile însărcinate au de regulă valori mai mici de hemoglobină. Ele sunt sfătuite să evite atât nivelurile mici de hemoglobină, cât și pe cele mari, pentru a nu avea probleme la naștere.
Nivelurile mici de hemoglobină pot fi însă asociate cu o afecțiune care duce la scăderea numărului de celule roșii de sânge, atunci când:
– corpul produce mai puține celule roșii de sânge decât în mod normal
– corpul distruge celulele roșii de sânge mai rapid decât rata la care ele sunt produse
– corpul pierde sânge
Între bolile asociate cu producerea unei cantități mici de celule roșii de sânge se numără:
• anemia prin deficit de fier
• anemia prin deficit de vitamine
• anemia aplazică
• cancerul
• leucemia
• mielomul multiplu
• boli renale cronice
• ciroză
• limfomul Hodgkin și non-Hodgkin
• hipotiroidismul
• intoxicația cu plumb
• sindromul mielodisplastic
Bolile care cresc rata de distrugere a celulelor roșii de sânge peste rata de producție a lor, sunt:
– splina mărită (splenomegalia)
– anemia hemolitică
– porfiria
– anemia cu celule în seceră
– talasemia
– vasculita (inflamația vaselor de sânge)
Hemoglobina poate să scadă și în urma unor hemoragii cauzate de:
– răni
– sângerări ale tractului digestiv (ulcer, cancere, hemoroizi)
– sângerări ale tractului urinare
– donare de sânge frecventă
– menoragie (menstruații abundente)Când trebuie să mergeți la medic
Este indicat să mergeți la medic dacă prezentați următoarele simptome:
– oboseală excesivă
– slăbiciune
– piele și gingii deschise la culoare (paloare)
– respirație scurtată
– ritm accelerat al inimii
– palpitații/tahicardie
Medicul poate recomanda un test complet de sânge pentru a determina dacă aveți hemoglobina mică sau dacă simptomele acuzate sunt cauzate de altceva.
Unele persoane descoperă că au hemoglobina mică atunci când își fac analize de sânge pentru stabilirea unui diagnostic sau atunci donează sânge.
Cum putem crește nivelul hemoglobinei
Înainte de stabilirea celui mai bun tratament, medicul trebuie să depisteze cauza scăderii hemoglobinei. Cele mai uzuale metode de creștere a hemoglobinei sunt:
– transfuzie de sânge
– eritropoietină (un hormon care stimulează producția celulelor roșii de sânge)
– suplimente de fier
– consumul de alimente bogate în fier (ouă, spanac, anghinare, fasole, carne slabă, fructe de mare) și alimente bogate în vitamina C, acid folic, vitamina B6 sau vitamina B12 (pește, legume, nuci, cereale, mazăre, fructe citrice, banane)
Alte remedii naturiste pentru hemoglobină sunt: Polenolecitin, Polenapin, păstura cu miere, siropul de măceșe, sirop de merișor, tinctura de urzică, siropul de cătină.
Dintre alimentele cu cel mai mare conținut de fier, recomandăm: spanacul, sfecla roșie, stridiile, ficatul de pui, somonul, tonul, fasolea, tofu, caisele uscate, cartofii copți, germenii de grâu, semințele de susan, măceșele, ouăle, lintea, melasa neagră, amarantul, ciocolata neagră, orezul brun, pâinea integrală, merișorul, semințele de cânepă.
Nu luați suplimente cu fier sau alte tratamente pentru hemoglobină mică fără să discutați mai întâi cu medicul, pentru a evita apariția unor efecte secundare. Excesul de fier poate provoca probleme serioase. La copii, intoxicația cu fier poate fi fatală.
Surse bibliografice:
1. Charles Patrick Davis, „Hemoglobin (Low and High Range Causes)Ț, articol publicat pe site-ul Medicine Net: https://www.medicinenet.com/hemoglobin/article.htm#what_is_hemoglobin
2. Mayo Clinic Staff, „Low hemoglobin count”: https://www.mayoclinic.org/symptoms/low-hemoglobin/basics/causes/sym-20050760
4. WebMD, „Iron-Rich Foods”: https://www.webmd.com/diet/iron-rich-foods#1
5. Jayne Leonard, Katherine Marengo, „Iron-rich foods for vegetarians and vegans”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323902.php