Top 7 ULEIURI esențiale pentru TUSE

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Asemenea altor simptome respiratorii, tusea poate fi ameliorată cu ajutorul uleiurilor esențiale. Acestea sunt remedii naturale, sigure și eficiente. Cele mai bune alegeri sunt cele cu proprietăți expectorante, antivirale, antibacteriene și antispasmodice.

Codeina – este folosită de regulă pentru tratamentul simptomatic al tusei iritative, neproductive și al altor tipuri de dureri moderate. Acest alcaloid acționează ca un narcotic și produce efecte secundare în momentul în care tratamentul încetează. Studiile au arătat că nu are nici un efect în tusea la adulți.

Uleiuri esentiale pentru tuse

TOP 7 ULEIURI ESENȚIALE PENTRU TUSE

Uleiurile esențiale acționează asupra cauzei tusei prin mai multe căi:

– distrug toxinele, virusurile sau bacteriile care produc tusea
– subțiază mucusul
– relaxează mușchii sistemului respirator
– permit pătrunderea unei cantități mai mari de oxigen în plămâni
– reduc intensitatea tusei

Se poate folosi un singur ulei esențial din cele listate mai jos, sau o combinație.

1. Ulei esențial de eucalipt. Eucaliptul are efecte expectorante. Ajută la curățarea corpului de toxinele și patogenii care ne îmbolnăvesc. Totodată, prin efectul vasodilatator, îmbunătățește oxigenarea plămânilor și respirația.

Substanța activă principală din uleiul esențial de eucalipt este cineolul, care a demonstrat efecte antimicrobiene împotriva mai multor tipuri de bacterii, virusuri și fungi. 

2. Ulei esențial de mentă. Menta este benefică în congestia sinusurilor și în tuse datorită conținutului de mentol. Acest compus este antibacterian și antiviral. Are un efect răcoritor, desfundă sinusurile și îmbunătățește fluxul de aer.

Uleiul esențial de mentă este util și împotriva gâtului iritat, datorită efectelor antitusive și antispasmodice. Studiile au arătat că acesta relaxează mușchii netezi bronhici, crește ventilația, îmbunătățește rata respiratorie și capacitatea de a respira. 

3. Ulei esențial de rozmarin. Rozmarinul are efecte antimicrobiene, antioxidante și imunstimulatoare. Relaxează mușchii netezi ai traheii și calmează tusea. Și acesta conține cineol, un compus care reduce frecvența crizelor de tuse la persoanele cu astm și rinosinuzită. 

Un studiu din 2011 a arătat că un spray cu ulei esențial de rozmarin, eucalipt, mentă și oregano a îmbunătățit simptomele afecțiunilor aparatului respirator superior. Inhalarea sprayului de 5 ori pe zi, timp de 3 zile, a ameliorat tusea, durerea în gât și răgușeala în 20 de minute de la aplicare. 

4. Ulei esențial de lămâie. Acest ulei esențial are proprietăți antibacteriene, antioxidante și antiinflamatoare. Susține imunitatea, circulația sângelui și drenajul limfatic, reduce umflătura ganglionilor limfatici și simptomele de răceală.

Uleiul esențial de lămâie poate fi folosit și intern. Se pun 1-2 picături într-un pahar cu apă caldă și puțină miere. folosiți doar un ulei esențial de grad terapeutic înalt, pe care scrie „uz intern”. Nu ingerați uleiurile esențiale pe care nu apare această precizare, deoarece pot fi toxice.

Puneți 20 de picături de ulei esențial de lămâie într-o sticlă cu pulverizator și completați cu apă. Adăugați și puțin oțet alb. Pulverizați în aer. Folosiți-l și pentru dezinfectarea suprafețelor din casă, mai ales din bucătărie și baie. 

5. Ulei esențial de oregano. Acesta conține carvacrol și timol – 2 compuși cu acțiune antibacteriană și antifungică puternică. Studiile au arătat că poate fi folosit ca alternativă la antibiotice. Are de asemenea efecte antivirale, fiind util în tuse și alte simptome respiratorii. cauzate de virusuri și nu de bacterii. 

Se poate folosi extern dar și intern. Consumați un pahar cu apă în care ați pus 1-2 picături de ulei esențial, de 2 ori pe zi. Nu ingerați acest ulei mai mult de 2 săptămâni. Atenție, poate interacționa cu unele medicamente. Cereți sfatul medicului. 

6. Ulei esențial de arbore de ceai. În Australia de Nord, frunzele acestei plante sunt zdrobite și inhalate pentru tratarea tusei, a răcelilor și a rănilor. Studiile au confirmat că uleiul esențial de arbore de ceai (tea tree) are proprietăți antimicrobiene, antivirale și antiseptice. 

7. Ulei esențial de tămâie. Are efecte benefice asupra sistemului respirator. Pentru ameliorarea tusei, a catarului, bronșitei și astmului, poate fi folosit sub formă de inhalații (cu aburi) sau masaj, precum și la baie. 

Moduri de utilizare

• difuzați 5 picături în încăperea în care stați
• inhalați-l direct din sticlă
• amestecați 2 picături de ulei esențial cu ½ linguriță de ulei de cocos și masați pieptul
• aplicați 2-3 picături diluate cu ulei vegetal pe piept, spate gât sau tâmple

Precauții și contraindicații

Atenție, nu aplicați uleiurile esențiale nu se administrează intern decât dacă pe flacon apare mențiunea „pentru uz intern”, nici nu se aplică direct pe piele, ci se diluează mai întâi cu o cantitate adecvată de ulei vegetal.

Nu folosiți uleiuri esențiale pentru copiii sub 2 ani. De asemenea, acestea sunt contraindicate pe perioada sarcinii sau alăptării.

Articol tradus din: Christine Ruggeri, „Top 7 Essential Oils for Cough”, Dr. Axe: https://draxe.com/essential-oils-for-cough/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.