Iarba de orz verde induce moartea celulelor canceroase
Articol scris de Ana-Maria Postolache
Iarba de orz (Hordeum vulgare) este considerată un aliment funcțional datorită potențialului de a preveni sau chiar trata diverse boli, inclusiv cele mai grave precum cancerul.
Pulberea de orz verde este comercializată ca supliment nutrițional și poate fi incorporată în orice tip de dietă sănătoasă. Oferă un spectru larg de nutrienți și ajută la eliminarea toxinelor din celule.
Cuprins
Iarba de orz – conținut nutrițional
Studiile publicate între anii 2008 și 2017 au arătat că orzul verde conține o serie de substanțe nutritive cu efect profilactic și curativ, precum:
– acid gama-aminobutiric (GABA)
– flavonoide
– saponarine
– lutonarină
– potasiu
– calciu
– seleniu
– triptofan
– clorofilă
– vitaminele A, B1, C și E
– fibre
– polizaharide
– alcaloizi
– metalotioneine
– polifenoliIarba de orz – proprietăți și beneficii
Orzul verde are proprietăți anticancerigene, detoxifiante, antioxidante, antiinflamatoare, hipolipidemice, anti-acnee și anti-gută. Consumul său a fost asociat cu numeroase beneficii pentru sănătate:
– instaurarea somnului
– combaterea diabetului
– reglarea tensiunii arteriale
– creșterea imunității
– protejarea ficatului
– curățarea corpului de toxine
– combaterea depresiei
– îmbunătățirea funcției tractului gastrointestinal
– prevenirea cancerului
– combaterea oboselii
– prevenirea constipației
– îmbunătățirea funcțiilor cognitive
Este indicat în dermatită atopică. Poate fi consumat ca supliment de calciu. Iarba de orz are inclusiv capacitatea de a inhiba creșterea tumorală și a celulelor maligne.
Combate leucemia, limfomul, melanomul, cancerul hepatic
Un studiu recent a demonstrat că extractul de orz verde ajută la distrugerea liniilor celulare de leucemie și limfom.
Efectele sale nu sunt însă limitate doar la cancerul de sânge. Au fost obținute rezultate bune și împotriva celulelor de melanom și carcinomul hepatocelular.
Un studiu publicat în 2017 în jurnalul Biomedical Reports a arătat că iarba de orz induce apoptoza celulelor cancerului de sân și de prostată.
Face aceasta prin creșterea nivelului de specii reactive de oxigen intracelular și inhibarea viabilității celulelor canceroase.
Apoptoza este o formă de moarte celulară programată.
Autorii acestui studiu au concluzionat că orzul verde ar putea fi folosit în tratamentul cancerului în timpul intervențiilor terapeutice.
Surse bibliografice:
1. Zeng Y, Pu X, Yang J, Du J, Yang X, Li X, Li L, Zhou Y, Yang T, „Preventive and Therapeutic Role of Functional Ingredients of Barley Grass for Chronic Diseases in Human Beings”, articol publicat în jurnalul Oxidative Medicine and Cellular Longevity. 2018 Apr 4;2018:3232080, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29849880
2. Sang Mi Woo, Sang-Chul Kwon, Seong Gyu Ko, and Sung-Gook Cho, „Barley grass extract causes apoptosis of cancer cells by increasing intracellular reactive oxygen species production”, articol publicat în jurnalul Biomedical Reports. 2017 Jun; 6(6): 681–685, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5449973/