SEMINȚELE de NEGRILICĂ scad COLESTEROLUL și GLICEMIA

Autor: Ana-Maria Postolache

Negrilica (Nigella sativa), cunoscută și sub numele de chimen negru, este o plantă cu un lung istoric de utilizare în diverse sisteme de medicină tradițională.

Semințele sale au o valoare terapeutică extraordinară, fiind considerate un adevărat panaceu. Sunt folosite împotriva unui spectru larg de afecțiuni: dispepsie, diabet, dureri de cap, gripă, astm, dureri de dinți, flatulență, congestie nazală, hipertensiune arterială, obezitate, dureri de spate, amenoree, infecții, viermi intestinali.

Negrilica – o planta miraculoasa pentru sanatate

 

Studiile științifice au arătat că efectele sale se datorează în mod special conținutului de timoquinonă, un compus bioactiv cu proprietăți coloretice, antispasmodice, hipoglicemiante, hipolipidemice, antioxidante, antiinflamatoare, anticonvulsive, antitusive, antitumorale și anti-îmbătrânire.

Are totodată efecte protectoare împotriva toxinelor naturale sau chimice.

Negrilica – utilă în colesterol mărit și hiperglicemie

Un studiu publicat în anul 2017 în Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine a arătat că semințele de negrilică ajută la scăderea colesterolului și a glicemiei.

Includerea extractului de semințe de chimen negru în dieta animalelor scade semnificativ incidența hipercolesterolemiei și a hiperglicemiei.

Obiceiurile alimentare nesănătoase caracterizate printr-un consum excesiv de produse procesate contribuie la numeroase disfuncții fiziologice. Sindromul metabolic este unul din ele. Prevenția a devenit o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, dar mai ales în țările dezvoltate.

În acest sens, oamenii de știință au început să se axează mai mult pe identificarea de strategii naturale pentru manevrarea tulburărilor metabolice, bazate pe substanțe fitochimice izolate din alimente, plante și mirodenii.

Acești compuși sunt folosiți atât în scop profilactic, cât și preventiv, datorită potențialului terapeutic și a siguranței utilizării lor.

Semințele de conțin cantități considerabile de alcaloizi (ex. nigelicină, nigelidină, nigelimină), care acționează ca agenți hipocolesterolemianți.

Timoquinona s-a dovedit eficientă împotriva diabetului, stresului oxidativ, a cancerului și a disfuncțiilor imunitare. Datorită faptului că susține nivelul plasmatic de colesterol, această plantă poate oferi protecție împotriva bolilor cardiovasculare, întrucât hipercolesterolemiaare un rol esențial în dezvoltarea aterosclerozei.

Totodată, protejarea împotriva bolilor cardiovasculare este importantă pentru persoanele care suferă de aboli cronice, precum diabet zaharat sau cancer.

Consumate în cadrul unei diete sărace în grăsimi, chimenul negru a produs o scădere semnificativă a colesterolului LDL și a colesterolului seric. 30 mg de chimen negru per kg/corp la șobolani, timp de 20 de săptămâni, a scăzut nivelul colesterolului LDL de la 35 la 24.

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’4765, 11089, 10427, 12428′ button=’Cumpără aici’]

Surse bibliografice:

1. Zahra Oskouei, Maryam Akaberi, and Hossein Hosseinzadeh, „A glance at black cumin (Nigella sativa) and its active constituent, thymoquinone, in ischemia: a review”, articol publicat în Iranian Journal of Basic Medical Sciences. 2018 Dec; 21(12): 1200–1209, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6312681/
2. Muhammad JawadIqbal, Masood Sadiq Butt, Mir Muhammad Nasir Qayyum, Hafiz Ansar Rasul Suleria, „Anti-hypercholesterolemic and anti-hyperglycaemic effects of conventional and supercritical extracts of black cumin (Nigella sativa)”, articol publicat în Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, Volume 7, Issue 11, November 2017, Pages 1014-1022, preluat de pe site-ul: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2221169117311188

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.