NUCILE previn complicațiile CARDIOVASCULARE la DIABETICI

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Un studiu publicat în anul 2018 în jurnalul Diabetologia a arătat că înlocuirea carbohidraților cu nuci ajută la îmbunătățirea controlului glicemiei și lipidelor la pacienții cu diabet de tip 2.

Nucile ar putea fi o gustare sănătoasă pentru persoanele care au diabet datorită efectului lor cardioprotector. Aceste fructe oleaginoase conțin grăsimi mononesaturate și polinesaturate, sunt sărace în carbohidrați și bogate în proteine și fibre.

Nucile – gustarea ideala pentru diabetici

 

Grăsimile nesaturate din nuci ajută la scăderea colesterolului LDL și protejează inima. Acest lucru este esențial pentru diabetici, întrucât riscul de deces din cauza unei boli cardiace este de 2-4 ori mai mare în cazul lor, potrivit Asociației Americane a Inimii.

Diabeticii pot alege să consume o porție mică (30 g) de nuci la prânz, când foamea începe să își facă simțită prezența, în locul altor gustări bogate în carbohidrați, precum covrigei.

Pe lângă faptul că au potențialul de a preveni bolile de inimă, nucile ajută inclusiv la controlul zahărului din sânge și scăderea greutății corporale, datorită faptului că ajută la menținerea sațietății și controlul apetitului.

NUCI, MIGDALE, FISTIC – UN TRIO IDEAL PENTRU DIABETICI 

Există trei tipuri de fructe oleaginoase recomandate diabeticilor: nucile românești, migdalele și fisticul.

Migdalele și fisticul încetinesc răspunsul zahărului din sânge atunci când sunt consumate cu alimente bogate în carbohidrați la persoanele fără diabet.

O meta-analiză publicată în 2014 în Jurnalul PLoS One prezintă rezultate similare și în cazul persoanele care au deja diabet: consumul acestor trei tipuri de nuci poate contribui la îmbunătățirea controlului zahărului din sânge.

Un studiu mic, publicat în 2017 în jurnalul Diabetes, Obesity & Metabolism, sugerează că nucile promovează senzația de sațietate și previn poftele alimentare nesănătoase. Fibrele, proteinele și grăsimile pe care le conțin ajută la controlul foamei și a zahărului din sânge.

Totodată, nucile conțin acid alfa-lipoic, un compus care reduce inflamația (implicată în diabet, boli cardiace sau Alzheimer).

O porție de migdale acoperă circa 20% din doza zilnică recomandată de magneziu, un mineral important pentru controlul glucozei și a tensiunii arteriale, pentru oase, mușchi și nervi.

Un studiu din 2014, apărut în Review of Diabetic Studies, a arătat că fisticul, consumat ca gustare, ameliorează nivelul de zahăr din sânge la diabetici.

CONSUMAȚI-LE CU MODERAȚIE

Deși par gustarea ideală pentru diabetici, fructele oleaginoase au totuși un dezavantaj: sunt bogate în calorii. Consumul excesiv poate duce la creșterea în greutate, de aceea ele trebuie servite cu moderație.

Experții recomandă porții mici, circa 23 de migdale. În cazul nucilor, 14 jumătăți sunt suficiente. Doza optimă de fistic este de 45 de bucăți.

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’12428, 4789, 4791′ button=’Cumpără aici’]

Evitați sortimentele cu multă sare, întrucât sodiul afectează negativ tensiunea arterială și zahărul din sânge, precum și sortimentele cu strat de ciocolată pe deasupra. Cele mai bune alegeri sunt sortimentele crude, nesărate.

Surse bibliografice:

1. Jenkins DJA, Kendall CWC, Lamarche B, Banach M, Srichaikul K, Vidgen E, Mitchell S, Parker T7, Nishi S, Bashyam B, de Souza RJ, Ireland C, Pichika SC, Beyene J, Sievenpiper JL, Josse RG, „Nuts as a replacement for carbohydrates in the diabetic diet: a reanalysis of a randomised controlled trial”, articol publicat în jurnalul Diabetologia. 2018 Aug;61(8):1734-1747, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29789878
2. Moira Lawler, medically Reviewed by Lynn Grieger, „The Best Nuts for Diabetes: Walnuts, Almonds, and More”, articol publicat pe site-ul Everyday Health în Diabetes – Type 2 Diabetes: https://www.everydayhealth.com/type-2-diabetes/diet/best-nuts-diabetes-walnuts-almonds-more/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.