Mierea MANUKA reduce STREPTOCOCUL la copii după 10 zile
Articol scris de Ana-Maria Postolache
Mierea a demonstrat în numeroase studii o eficiență deosebită în tratarea ulcerelor și a rănilor infectate, precum și a afecțiunilor orale – ulcerații bucale, mucozită și boli paradontale.
Deși este un îndulcitor natural – cu o concentrație mare de zahăr (70%) și ar putea favoriza apariția cariilor dentare, mierea are multe alte proprietăți terapeutice importante: antiinflamatoare, antivirale, antiparazitare, antimutagenice, antitumorale și antibacteriene.
Un studiu publicat în anul 2014 în jurnalul Indian Society of Pedondontics and Preventive Dentistry a arătat că mierea Manuka reduce nivelul salivar al bacteriei Streptococc mutans la copii.
Dintotdeauna au existat dezbateri cu privire la efectele mierii asupra dinților întrucât se știe că zahărul rafinat afectează dantura în mod negativ.
În cazul mierii, trebuie luat în considerare un aspect important: activitatea sa antibacteriană. Nu toate tipurile de miere au același grad terapeutic. Cea mai puternică din acest punct de vedere este mierea Manuka, originară din Noua Zeelandă, care a început să fie comercializată și la noi. Aceasta conține cantități substanțiale de compuși antibacterieni.
Mierea Manuka reduce nivelul Streptococului la copii
Luând în considerare potențialul antibacterian al acestui tip de miere, cercetătorii indieni de la College of Dental Sciences au evaluat efectele sale asupra nivelurilor de Streptococcus mutans la copii.
Copiii participanți la studiu au fost împărțiți în două grupuri. Un grup a folosit, în plus față de regimul de spălare normală zilnică, miere Manuka UMF 19,5, de 2 ori pe zi, timp de 21 de zile.
Testele de salivă au fost analizate în ziua a 10-a și în ziua a 21-a. Rezultatele au arătat că la copiii care au folosit mierea Manuka, nivelurile de streptococi mutans erau mai mici atât în ziua a 10-a, cât și la finalul studiului.
Autorii acestui studiu au concluzionat că mierea Manuka poate fi o măsură adjuvantă de igienă orală pentru reducerea numărului de colonii la copii.
Streptococul mutans este considerat patogenul principal al apariției cariilor dentare. Împreună cu alte bacterii orale, Streptococul formează pe suprafața dintelui un biofilm (o comunitate microbiană, înconjurată de matrrice extracelulară și proteine salivare).
Bacteria din cadrul acestui biofilm folosește zaharurile alimentare și produce acid lactic, care atacă și demineralizează structura dintelui, provocând carierea lui.
Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’ 3349, 3360, 3356, 3343′ button=’Cumpără aici’]
Un alt studiu, din 2017, publicat în Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, a arătat că mierea folosită în combinație cu scorțișoară are efecte mult mai puternice împotriva Streptococului. Autorii au concluzionat că scorțișoara, chiar și în doze mici, potențează acțiunea antibacteriană a mierii împotriva acestui patogen. Efectele antibacteriene ale scorțișoarei se datorează conținutului de cinamaldehidă și eugenol.
Citește și MIEREA MANUKA – eficientă împotriva STAFILOCOCULUI auriu rezistent la antibiotice
Surse bibliografice:
1. Rupesh S, Winnier JJ, Nayak UA, Rao AP, Reddy NV, Peter J., „Evaluation of the effects of manuka honey on salivary levels of mutans streptococci in children: a pilot study”, articol publicat în Journal of Indian Society of Pedondontics and Preventive Dentistry. 2014 Jul-Sep;32(3):212-9, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25001440
2. Hani M. Nassar, Mingyun Li, and Richard L. Gregory, „Effect of Honey on Streptococcus mutans Growth and Biofilm Formation”, articol publicat în jurnalul Applied Environmental Microbiology. 2012 Jan; 78(2): 536–540, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3255743/
3. Mohammad Bagher Rezvani, Mohammad Niakan, Mohammad Kamalinejad, Fateme Sadat Ahmadi, FaezeHamze, „The synergistic effect of honey and cinnamon against Streptococcus mutans bacteria”, articol publicat în Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, Volume 7, Issue 4, April 2017, Pages 314-320, preluat de pe site-ul: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2221169117300400
4. Nisha Yadav, Garla B K, Reddy V K, Shourya Tandon, Sumanth Prasad, „Antimicrobial Effect of Honey on Streptococcus Mutans of Dental Plaque”, articol publicat în Journal of Oral Health Community Dentistry, preluat de pe site-ul Research Gate: https://www.researchgate.net/publication/330080266_Antimicrobial_Effect_of_Honey_on_Streptococcus_Mutans_of_Dental_Plaque