ATACUL de PANICĂ și ANXIETATEA pot avea cauze HORMONALE

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Corpul nostru produce hormoni pentru numeroase funcții. Aceste substanțe biochimice sunt implicate în creșterea și dezvoltarea noastră corectă, în reglarea metabolismului și capacitatea de reproducere.

Dezechilibrele hormonale ne pot afecta în numeroase feluri, ele fiind asociate inclusiv cu apariția atacurilor de panică. Anxietatea și atacul de panică pot fi uneori cauzate de o tulburare a glandei tiroide.

Atac de panica – cauze hormonale

CUM SE MANIFESTĂ ATACUL DE PANICĂ 

Atacurile de panică se produc pe neașteptate. Debutează cu o senzație bruscă de teamă intensă sau disconfort, cauzând cel puțin 4 din aceste simptome:

• bătăi rapide ale inimii
• tremur
• scurtarea respirației
• senzație de sufocare
• durere sau disconfort în piept
• frisoane sau valuri de căldură
• greață sau deranjamente stomacale
• amețeală
• pierderea simțului realității
• senzație de amorțire sau furnicături
• teama de pierdere a controlului
• frică de moarte / senzație de moarte iminentă

Atacul de panică se produce repede și atinge cota maximă în 10 minute. De regulă durează 5-10 minute înainte ca simptomele să se așeze. Însă poate dura și mai mult până când persoana în cauză se liniștește complet.

HORMONI ASOCIAȚI CU ATACUL DE PANICĂ

Creșterea sau scăderea nivelurilor unor hormoni poate influența neurotransmițătorii din creier și dispoziția sau starea de spirt.

Hormonii de stres. Corpul eliberează 2 hormoni în condiții de stres: cortizolul și epinefrina (adrenalina). Când nivelul lor rămâne crescut pe o durată mare de timp, stresul se permanentizează și în consecință apar alte probleme, precum scăderea în greutate, creșterea tensiunii arteriale și perturbarea somnului.

Hormonii sexuali. Creșterea estrogenului și testosteronului a fost asociată cu perioade de stres acut. Acești hormoni sunt în forma cea mai activă în perioada adolescenței, în perioada de dezvoltare a corpului.

La femei, estrogenul este cel mai activ pe durata ciclului menstrual, a sarcinii sau a menopauzei – perioade asociate cu hiperactivitate, tensiune și stres excesiv. Fluctuațiile estrogenului și progesteronului la începutul perioadei de menopauză poa cauza anxietate și depresie. Unele femei la menopauză dezvoltă, în mod anormal, tulburare de panică.

Hormonii tiroidieni. La unele persoane, supraproducția de hormon tiroidian (hipertiroidism) poate cauza reacții de stres: ritm cardiac crescut, respirație dificilă, scăderea în greutate, transpirații excesive.

Un studiu recent a asociat tulburarea de panică cu un hormon dintr-un circuit al creierului care reglează vigilența (atenția), numit orexină. În cantități mari, acesta poate provoca atacuri de panică.

Cercetătorii de la Universitatea Indiana și Lund au investigat rolul orexinei în atacul de panică. Au descoperit că lactatul de sodiu activează neuronii secretori de orexină la șobolanii predispuși la atac de panică. Activitatea crescută a acestor neuroni a fost asociată cu un comportament anxios.

Cercetătorii au măsurat apoi orexina din lichidul cerebrospinal de la 53 de persoane cu comportament suicidal. Persoanele cu tulburare de panică sau cu depresie majoră aveau cele mai mari niveluri de orexină.

5 CAUZE HORMONALE ASOICATE CU ANXIETATEA LA FEMEI 

Femeile sunt mai predispuse la atacuri de panică asociate cu probleme hormonale, întrucât ele trec prin mai multe schimbări hormonale de-a lungul vieții decât bărbații. Au totodată un risc de 10 ori mai mare de a dezvolta hipotiroidism.

1. Oboseala suprarenală – glanda suprarenală nu poate produce suficient cortizol)

2. Hipotiroidismul– glanda tiroidă nu produce suficient hormon tiroidian; acest lucru duce la încetinirea metabolismului celular și la scăderea acidului gama aminobutiric GABA; nivelurile scăzute de GABA sunt asociate cu anxietate, atacuri de panică și tulburări de dispoziție)

3. Dominanța estrogenică – un nivel crescut de estrogen (și un nivel scăzut de progesteron) poate induce o stare de depresie și anxietate; creșterea nivelului de progesteron poate îmbunătăți anxietatea, iritabilitatea și tensiunea nervoasă premenstruală.

4. Deficitul de estrogen – scăderea nivelului de estrogen care are loc mai ales la menopauză (sau la menstruație) poate cauza anxietate și bufeuri.

5. Deficitul de testosteron – scăderea nivelului de testosteron la femei poate provoca depresie și anxietate.

CAUZA DEZECHILIBRELOR HORMONALE 

Stresul este principala cauză a tulburărilor hormonale care declanșează atacurile de panică. Cele mai bune strategii naturale pentru reducerea stresului sunt:

– mișcarea fizică
– o dietă corectă, naturală, săracă în grăsimi și produse îndulcite sau procesate
– rugăciunea, spovedania, Împărtășania
– voluntariatul
– călătoriile
– petrecerea timpului în aer liber
– desfășurarea de activități recreaționale
– practici creative
– învățarea unei aptitudini noi

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’3570, 7924, 2943, 3478′ button=’Cumpără aici’]

Surse bibliografice:

1. Micah Abraham, „Hormonal Causes of Panic Attacks”, articol publicat pe site-ul Calm Clinic în Panic Attacks: https://www.calmclinic.com/panic/causes/hormonal
2. Arlin Cuncic, „The Effect of Hormones on Your Social Anxiety”, articol publicat pe site-ul Very Well Mind, în SOCIAL ANXIETY DISORDER DIAGNOSIS: https://www.verywellmind.com/effect-of-hormones-on-social-anxiety-4129255
3. „Can Menopause Cause Your Anxiety or Panic Attacks?” articol publicat pe site-ul Cleveland Clinic în Mental Health: https://health.clevelandclinic.org/can-menopause-cause-your-anxiety-or-panic-attacks/
4. „Vigilance Hormone Linked to Panic Attacks, articol publicat pe site-ul National Institutes of Health: https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/vigilance-hormone-linked-panic-attacks
5. Hotze Health, „5 HORMONE RELATED CAUSES OF ANXIETY IN WOMEN”, articol publicat pe site-ul HOTZE: https://www.hotzehwc.com/2018/05/5-hormone-related-causes-of-anxiety-in-women/
6. „Panic Disorder”, articol publicat pe site-ul Anxiety Canada: https://anxietycanada.com/disorders/panic-disorder/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.