Prevenirea CANCERULUI de COLON prin DIETĂ

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Cancerul colorectal este unul din cele mai comune și totodată letale boli la nivel mondial. Este clasificat pe locul doi în topul cancerelor cu cea mai mare rată de deces. Acest tip de cancer se dezvoltă în colon sau în intestinul gros și în rect.

Cele mai des afectate sunt persoanele în vârstă. Incidența este mai mare după vârsta de 50 de ani. Boala poate să apară în egală măsură la bărbați și la femei.

Cancer colorectal – dieta

 

Cancerul colorectal – cauze și factori de risc

Acest tip de cancer debutează cu apariția unui polip – o crescătură anormală de țesut, care în timp se poate maligniza.

La baza apariției lui stau atât factori genetici, cât și factori controlabili, care țin de stilul de viață și de alimentație. Persoanele care au membri ai familiei cu acest tip de cancer sunt și ele predispuse. Alte cauze posibile:

– boala Crohn
– recto-colită ulcero-hemoragică
– polipoza adenomatoasă familială
– cancerul colorectal ereditar non-polipozic
– sindromul Oldfield
– sindromul Peutz-Jeghers
– sindromul Turcot
– consumul excesiv de grăsimi și calorii
– dietă bogată în carne și produse din carne
– aport insuficient de fibre
– mișcare fizică prea puțină
– obezitatea
– fumatul și abuzul de alcool

Din păcate, polipii precanceroși și cancerul colorectal nu provoacă simptome în fazele incipiente. De aceea este indicată testarea timpurie și îndepărtarea polipilor. Potrivit Comisiei Europene, persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 de ani trebuie să se testeze o dată la 1-2 ani.

Alimentația în cancerul colorectal

O dietă bogată în fibre poate reduce de asemenea riscul de cancer colorectal cu până la 50 de procente. Totodată, se recomandă consumul de alimente bogate în vitaminele B6, C, D, E, acid folic, seleniu și magneziu.

Carnea roșie și carnea procesată, alimentele cu densitate energetică mare, produsele cu un indice glicemic crescut (carbohidrați, snacksuri, fast-food, băuturi îndulcite, dulciuri din comerț), excesul de sare și un consum redus de apă (sub 4 pahare pe zi) au fost asociate cu un risc crescut de cancer colorectal.

În schimb, carnea albă, uleiul de pește și alte alimente bogate în acizi grași Omega-3 polinesaturați pot reduce incidența acestei boli.

Un stil de viață nesănătos, care promovează apariția sindroamelor asociate cu supraponderalitate și obezitatea (inflamația cronică, diabet de tip 2) poate crește riscul de cancer colorectal.

Surse bibliografice:

1. Instruire Prevenție.ms, „Ce este cancerul colorectal?” http://www.instruire-preventie.ms.ro/ro/cancerul_de_colon/
2. Łukasz Pietrzyk, „Food properties and dietary habits in colorectal cancer prevention and development”, articol publicat în International Journal of Food Properties, Volume 20, 2017 – Issue 10, preluat de pe site-ul: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10942912.2016.1236813?utm_source=TrendMD&utm_medium=cpc&utm_campaign=International_Journal_of_Food_Properties_TrendMD_0

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.