TINCTURA de CREȚIȘOARĂ – reduce MENSTRUAȚIILE prelungite, abundente sau dureroase

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Crețișoara (Alchemilla vulgaris) este cunoscută ca un remediu natural pentru problemele ginecologice ale femeilor. Conține taninuri, acid salicilic, ulei esențial, substanțe amare, fitosteroli, vitamina C și diverse minerale.

Compușii săi – îndeosebi taninurile – au un efect reglator și echilibrator asupra sistemului reproductiv al femeii. Este folosită în medicina tradițională sub formă de ceai pentru întărirea uterului și ușurarea nașterii. Cu toate acestea, planta nu este recomandată în primele luni de sarcină.

Tinctura de cretisoara reduce sangerarile menstruale puternice, abundente, dureroase

Crețișoara reduce durerile cauzate de menstruație. Datorită acțiunii astringente asupra uterului poate fi utilă în caz de menstruații prelungite, menstruații abundente sau sângerări uterine între menstruații.

Unul din puținele studii științifice realizate pe această plantă a arătat că reduce sângerarea și durata menstruației la fetele tinere care suferă de menstruații neregulate și puternice.

Extractul de crețișoară a produs schimbări notabile după 3-5 zile de administrare orală. Poate avea efect preventiv dacă este luat cu 10-15 zile înainte de ciclul menstrual.

Planta poate fi folosită și extern, sub formă de irigații, pentru calmarea tulburărilor ginecologice precum inflamații sau secreții vaginale.

Un studiu pe șoareci diabetici, publicat în anul 2017 în jurnalul Biomedicine & Pharmacotherapy a arătat că planta are efecte hepatoprotectoare. Un alt studiu din 2017 a arătat că crețișoara are proprietăți antivirale.

Tinctura de crețișoară – indicații terapeutice

Tinctura de crețișoară, care se găsește la magazinele naturiste, este considerată o formă optimă de administrare a acestei plante.

Are efecte tonice uterine și antiinflamatoare. Reduce fluxul menstrual abundent și disconfortul asociat cu menstruația lunară. În plus, susține buna funcționare a aparatului uro-genital al femeii.

Are efect benefic și în simptomele de menopauză. Totodată, tinctura de crețișoară contribuie la reglarea tranzitului intestinal.

Poate fi folosită și de persoanele care suferă de hemoroizi, întrucât reduce disconfortul asociat cu prezența acestora.

Mod de administrare

Adulții pot lua câte 30-40 de picături, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. Picăturile se pun în 100 ml de apă sau ceai. Tinctura de crețișoară poate fi administrată și copiilor cu vârsta peste 12 ani, câte 20-25 de picături de 3 ori pe zi, diluate cu 150 ml de apă sau ceai.

Durata unei cure cu tinctură de crețișoară este de 3 luni. Tratamentul se poate repeta după 30 de zile de pauză.

Precauții și contraindicații

Acest produs este contraindicat persoanele care nu au voie să consume alcool, copiilor sub 12 ani și celor alergici la crețișoară. Planta poate fi folosită în perioada sarcinii și alăptării în doze de 20 de picături, de 3 ori pe zi, timp de 30 de zile.

Femeile gravide (mai ales în primele luni) trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a începe un tratament cu tinctură de crețișoară.

Nu folosiți crețișoara pe termen lung, deoarece poate crește riscul de cancer din cauza taninurilor conținute.

Surse bibliografice:

1. The Herbal Resource, „Lady’s Mantle Uses, Benefits and Side Effects”: https://www.herbal-supplement-resource.com/ladys-mantle-benefits.html
2. Annie Price, „Lady’s Mantle for Menstrual & Gastrointestinal Relief + Other Benefits”, Dr. Axe: https://draxe.com/ladys-mantle/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.