SECREȚIILE post-nazale – simptome, cauze, remedii naturiste

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Secrețiile post-nazale sunt simptomul unui flux de mucus excesiv al sinusurilor, produs în mod constant pentru protejarea țesuturilor căilor nazale.

Producția excesivă de mucus duce la acumularea acestuia în spatele gâtului. Din acest motiv persoana afectată simte o senzație neplăcută de flegmă în gât, însoțită de dorința puternică de a o elimina, fie prin tuse, fie prin înghițire. Ea însă nu pare să dispară, creând un disconfort constant la nivelul gâtului.

Secretii post-nazale: myhealth.alberta.ca

 

Cauzele secrețiilor post-nazale

Mucusul poate fi produs în cantități anormale în anumite situații:

dopuri de alimente și reziduuri de celule blocate în colțurile și crăpăturile țesutului din spatele gâtului; acest lucru este întâlnit mai ales la persoanele care consumă produse lactate;

• probleme ale gingiilor sau dinților – ex. gingivită cronică sau infecții dentare; inflamația asociată cu aceste probleme poate stimula producția de mucus;

• alergii continue – ex. rinită, alergii alimentare sau alergie la polen, praf sau spori de mucegai; expunerea la un anumit alergen la care o persoană este sensibilă duce la secreția de histamine în țesutul respirator superior, cauzând iritații și stimulând producția excesivă de mucus;

refluxul gastroesofagian – în multe cazuri, secrețiile post-nazale constituie singurul indiciu al prezenței acestei afecțiuni; apare când vaporii acizi din reflux urcă în gât și irită țesutul local, încurajând și mai mult producția de mucus; alte simptome pot fi respirația neplăcută din cauza mucusul acumulat care începe să se descompună.

Remedii naturiste pentru secrețiile post-nazale

irigații nazale cu un irigator pentru sinusuri, menite să curețe pasajele nazale și sinuzalede alergeni și iritanți care stimulează producția de mucus excesiv, să calmeze țesuturile inflamate și să elimine halena; se pot aplica zilnic, timp de 2 săptămâni, apoi doar o dată la 1-2 săptămâni; dacă după 2 săptămâni de utilizare zilnică secrețiile dispar complet, este posibil să fi fost o acumulare de deșeuri care trebuiau eliminate; dacă simptomele s-au ameliorat dar nu au dispărut complet, poate fi o problemă mai gravă.

eliminați toate alimentele cu potențial alergenic din dietă, precum lactate, grâu, soia și alcoolul, timp de o lună pentru a vedea dacă apar modificări.

– controlați sănătatea dinților și gingiilor.

– dacă după 1-2 zile de tratament cu antihistaminice sintetice simptomele se îmbunătățesc, este posibil să suferiți de o rino-sinuzită alergică.

– dacă nici una din metodele de mai sus nu funcționează, este posibil să aveți reflux gastroesofagian.

– suplimentele antiinflamatoare naturale pot reduce reacțiile alergice; dr. Susan Richards recomandă enzime digestive (500-1.000 mg de bromelaină sau 200-300 de papaină și/sau 300-500 g de enzime pancreatice, cu sau după masă; sau se poate lua quercetină, câte 300-600 mg, de 1-2 ori pe zi.

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’ 4601, 11067′ button=’Cumpără aici’]

Sursă: Dr. Susan Richard, „Postnasal Drip: Causes & How to Eliminate the Problem”, articol publicat pe site-ul Dr. Susan’s Healing & Healthy Living: https://drsusanshealthyliving.com/postnasal-drip-causes-how-to-eliminate-the-problem/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.