ANTIOXIDANȚI care ajută în boala FICATULUI GRAS

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Ficatul gras (alcoolic și non-alcoolic) sunt două cauze majore ale bolilor hepatice și decesului în SUA. Cunoscută și sub numele de steatoză hepatică, această afecțiune este cauzată de formarea de depozite de lipide (grăsimi) în interiorul celulelor ficatului.

Celulele distruse sunt înlocuite sistematic de țesuturi cicatriciale care prezintă următoarele manifestări clinice: inapetență, hepatmegalie și splenomegalie (mărirea ficatului și a splinei), ascită, edem, diaree, icter, anemie.

Alimente – boala ficatului gras

 

În faza inițială a bolii, acumularea de grăsime în hepatocite duce la dezvoltarea ficatului gras (steatoză hepatică) – depozitare excesivă de trigliceride.

Boala ficatului gras non-alcoolic este asociat cu elemente ale sindromului metabolic: obezitate, hipertensiune arterială, rezistență la insulină, intoleranță la glucoză, hiperlipidemie.

Steatoza hepatică provocată de abuzul de alimente grase poate fi atenuată prin înlocuirea acestora cu alimente care conțin trigliceride de lanț-mediu.

Până în prezent, nu există nici un medicament aprobat pentru tratamentul ficatului gras. Cercetătorii au investigat recent posibilitatea de prevenire a ficatului gras prin administrarea de suplimente cu antioxidanți și scăderea nivelului lipidelor prin terapie nutrițională sau prin alimente bioactive.

Recomandările generale ale specialiștilor se referă la reducerea consumului de grăsimi totale, grăsimi saturate, acizi grași trans și fructoză. Aceste tipuri de grăsimi trebuie înlocuite cu acizi grași polinesaturați (de lanț-lung) și cu acizi grași mononesaturați.

Antioxidanții sunt compuși care inhibă radicalii liberi și daunele stresului oxidativ. Stresul oxidativ este unul din mediatorii-cheie ai daunele hepatice și un factor major care contribuie la progresia steatozei hepatice spre steatohepatită.

Clasele de antioxidanți cu efect pozitiv în acest domeniu sunt:

• Polifenolii (resveratrol, quercetină, coumestrol, antocianini, galat de epigalacatechină, curcumină)
• Carotenoidele (licopen, astaxantină, fucoxantină)
• Glucozinolații (glucorafanină, sulforafan, sinigrină, izotiocianat de alil)

Polifenolii se găsesc în numeroase alimente:

– fructe de pădure (coacăze negre, zmeură, căpșuni, afine)
– kiwi, cireșe, prune, mere, pere, struguri negri, caise, piersici
– cicoare, anghinare, rubarbă
– varză roșie, broccoli, praz, ceapă galbenă, roșii
– fasole albă și verde
– pătrunjel, țelină, ardei iute
– suc de portocale, suc de grepfrut, suc de lămâie
– cafea
– vin roșu
– ceai verde și ceai negru
– ciocolată neagră

Resveratrolul se găsește în strugurii închiși la culoare și în vinul roșu, în nuci și fructe de pădure, iar quercetina în verdețuri, broccoli, tomate și fructe de pădure.

Carotenoidele se găsesc în fructele și legumele de culoare galbenă, portocalie sau roșie, iar licopenul în tomate, pepenele roșu, grepfrutul roșu și caise.

Astaxantina se găsește în organismele marine (somon, alge marine). Glucozinolanții se află în legumele crucifere. Broccoli este cea mai bună sursă de sulforafan, iar hreanul de sinigrină.

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’4250, 4260, 7068, 3171′ button=’Cumpără aici’]

Surse bibliografice:

1. R. Sharma, „Biochemical Mechanisms of Fatty Liver and Bioactive Foods: Fatty Liver, Diagnosis”, Nutrition Therapy, CHAPTER 41, Amity University, Noida, India, Science Direct: https://www.sciencedirect.com/sdfe/pdf/download/eid/3-s2.0-B9780123971548001810/first-page-pdf
2. Nutrition Advance, „A Complete Guide To Polyphenols (and 100 Foods High In Them)”: https://www.nutritionadvance.com/nutrition/top-food-sources-polyphenols/
3. Alessandra Ferramosca, Mariangela Di Giacomo, and Vincenzo Zar, „Antioxidant dietary approach in treatment of fatty liver: New insights and updates”, World Journal of Gastroenterology. 2017 Jun 21; 23(23): 4146–4157: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5483489/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.