Cele mai bune metode de PREVENIRE a CANCERULUI de SÂN

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Cei mai mulți dintre noi cunoaștem principiile unui stil de viață sănătos. Știm că pentru a ne păstra sănătatea fizică, psihică și emoțională trebuie să ne hrănim cât mai natural, să facem mișcare fizică zilnică, să evităm stresul, să ne dormim suficient, să păstrăm relații bune cu cei din jur.

Cu toate acestea, nu ne străduim să împlinim toate aceste recomandări, care nu fac decât să ajute la prevenirea îmbolnăvirilor. În ceea ce privește cancerul de sân, dr. Susan Richards le oferă femeilor cele mai bune metode naturale de prevenire sau chiar eliminarea totală a riscului de cancer mamar.

Cancerul de sân – metode naturale de prevenire

Metode de prevenire a cancerului de sân

Cancerul de sân este cel mai frecvent diagnostic de malignitate invazivă și a doua cauză de deces la nivel mondial în rândul femeilor. Studiile recente confirmă faptul că modificarea stilului de viață este esențial pentru preîntâmpinarea cancerului de sân.

• Greutatea corporală. Kilogramele în plus pot avea un impact mai puțin bănuit asupra sănătății sânilor. Indicele crescut de masă corporală reprezintă un factor de risc pentru cel mai agresiv (fatal) tip de cancer mamar.

Modificările hormonale și metabolice care au loc după vârsta de 50 de ani în corpul femeilor predispus la îngrășare. Cele care iau mai mult de 10-11 kg în greutate au un risc mai mare de cancer mamar decât femeile de aceeași vârstă, cu o greutate corporală stabilă. Femeile supraponderale peste 50 de ani care reușesc să scadă în greutate pot reduce riscul de cancer de sân cu 50%.

• Mișcare fizică. O recenzie din 2011 realizată pe 73 de studii a arătat că femeile cele mai active din punct de vedere fizic au un risc cu 25% mai mic de a suferi de cancer la sân, comparativ cu cele mai puțin active. Efectul preventiv cel mai mare l-au avut activitățile recreaționale, mișcarea fizică susținută, activitatea fizică de intensitate moderată-viguroasă și mișcarea fizică după menopauză.

Mișcarea fizică previne cancerul de sân prin mai multe căi, care afectează adipozitatea (grăsimea acumulată în țesuturile celulare subcutanate), hormonii sexuali, rezistența la insulină sau inflamația cronică.

O altă recenzie din 2013 pe studii epidemiologice a demonstrat că mișcarea fizică scade semnificativ riscul de mortalitate din cauza cancerului de sân și îmbunătățește funcțiile fiziologice și imune la pacientele supraviețuitoare.

Un studiu a arătat că femeile angajate în activitate fizică recreațională regulată au avut un risc mai mic cu 66% de a suferi de cancer mamar. Mersul pe bicicletă, înotul, grădinăritul și alte activități în aer liber pot fi considerate activități recreaționale.

• Evitarea alcoolului. Se tot spune că un pahar de vin roșu are beneficii pentru sănătate. Însă în prevenirea cancerului, alcoolul trebuie evitat complet. Un studiu pe 184.000 de femei postmenopauzale cu vârsta cuprinsă între 50 și 71 de ani a arătat că alcoolul chiar și în doze mici, precum 10 g, crește riscul de cancer mamar.

Comparativ cu femeile care evită alcoolul, cele care consumă 35 g de alcool pe zi au un risc cu 35% mai mare de a dezvolta cancer la sân.

• Terapia de substituție hormonală. Un studiu a arătat că femeile care urmează o terapie cu hormoni de substituție (înlocuitori de estrogen sau progestine sintetice) au un risc cu 79% mai mare de a se îmbolnăvi de cancer la sân.

• Suplimente alimentare protectoare. Dr. Susan recomandă melatonina pentru prevenția și tratamentul cancerului, dar și ca adjuvant pentru dormit. Recomandă 1-2,5 mg de melatonină în fiecare seară. Rezultate bune se pot obține și cu 300 mcg de melatonină pe zi.

Vitamina D3 influențează un factor de risc al cancerului la sân, și anume țesutul mamar dens. Un studiu recent a arătat că un aport crescut de D3 reduce acest factor de risc. Dr. Richards recomandă o doză minimă de 2.000 IU de vitamina D3 pe zi, în doze divizate.

• Alimente indicate. Cel mai mare efect protector împotriva cancerului la sân îl au fructele și legumele bogate în carotenoide (cartofi dulci, morcovi, dovleac, spanac, broccoli, mango, papaya) și ciupercile (în special cele medicinale de tipul Shiitake).

Ceaiul verde are de asemenea o acțiune protectoare puternică împotriva acestui tip de cancer. Femeile care beau 3 căni de ceai verde sau mai multe pe zi pot reduce riscul de cancer mamar cu 20-30 de procente.

Surse bibliografice:

1. Jeongseon Kim, Wook Jin Choi, and Seung Hwa Jeong, The Effects of Physical Activity on Breast Cancer Survivors after Diagnosis, articol publicat în Journal of Cancer Prevention. 2013 Sep; 18(3): 193–200, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4189463/
2. Lynch BM, Neilson HK, Friedenreich CM, „Physical activity and breast cancer prevention, articol publicat în Recent Results in Cancer Research. 2011;186:13-42, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21113759
3. Dr. Susan Richards, More preventative ways to lower your risk of breast cancer, articol publicat pe site-ul Dr. Susan’s Healing & Healthy Living: https://drsusanshealthyliving.com/more-preventative-ways-to-lower-your-risk-of-breast-cancer/
4. Dr. Susan Richards, Preventative therapies to lower your risk of breast cancer., articol publicat pe site-ul Dr. Susan’s Healing & Healthy Living: https://drsusanshealthyliving.com/preventative-therapies-to-lower-your-risk-of-breast-cancer/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.