SIMPTOME care indică o problemă a glandei TIROIDE

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Tiroida – un organ mic în formă de fluture poziționat la nivelul gâtului – are puterea de a controla cei mai importanți hormoni din corp.

Este cea mai importantă dintre glandele sistemului endocrin, întrucât ea produce hormoni speciali care afectează întregul organism. Hormonii tiroidieni reglează fiecare funcție din corp și interacționează cu toți ceilalți hormoni (insulina, cortizolul, estrogenul, progesteronul și testosteronul).

Simptome probleme tiroida

 

Nu este de mirare de ce disfuncțiile tiroidiene produc o gamă variată de simptome. Circa 60% dintre persoanele cu afecțiuni tiroidiene nu știu că suferă de ele. Femeile sunt mai afectate decât bărbații. Una din opt femei va suferi la un moment dat de o boală a glandei tiroide.

Afecțiuni ale glandei tiroidie

Când tiroida nu funcționează corect, corpul nu mai poate produce sau transforma cantitățile adecvate de hormoni tiroidieni. În consecință, apar tulburări precum hipotiroidism, hipertiroidism sau cancer tiroidian.

• Hipotiroidismul

În hipotiroidism (hipotiroidie), glanda tiroidă nu mai poate produce suficienți hormoni. Simptomele cele mai comune sunt:

– oboseală, stare de letargie, lipsă de energie
– confuzie
– depresie
– creștere în greutate nejustificată
– piele uscată, descuamată, aspră
– păr care se încâlcește ușor
– căderea părului
– sensibilitate constantă la fric
– temperatură scăzută a corpului

• Hipertiroidism

În cazul hipertiroidismului (hipertiroidia), tiroida produce o cantitate prea mare de hormoni tiroidieni. Deși sunt boli opuse, hipertiroidismul produce simptome asemănătoare celor întâlnite în hipotiroidism:

– oboseală
– slăbiciune musculară
– dificultăți de concentrare
– neliniște, agitație, anxietate
– nervozitate, emoționalitate excesivă
– calitate scăzută a somnului
– scaune frecvente
– dispariția menstruațiilor sau menstruații neregulate
– scădere în greutate
– ritm cardiac rapid, puternic, neregulat
– probleme oculare (asociate cu boala Graves)
– tiroidă umflată (gușă)

Totodată, disfuncțiile glandei tiroide pot cauza boli autoimune, acnee, eczeme, fibromialgie, afecțiuni gingivale, sindromul intestinului iritabil sau infertilitate.

Cum să ne păstrăm sănătatea glandei tiroide

Buna funcționare a acestei glande poate fi compromisă de numeroși factori: dezechilibrele nutriționale, toxinele, alergenii, infecțiile, stresul.

• Urmați o dietă fără gluten. Persoanele cu probleme tiroidiene pot fi sensibile la gluten și lactate, dar fără să știe acest lucru. Aceste alimente sunt inflamatorii și pot duce la apariția sindromului intestinului permeabil sau la reacții autoimune (atac asupra tiroidei). Aici puteți găsi produse fără gluten.

• Evitați consumul de soia. Fitoestrogenii (hormoni vegetali) din soia acționează ca agenți anti-tiroidieni care pot produce hipotiroidism sau cancer tiroidian. Formulele de lapte pentru bebeluși pe bază de soia pot produce tiroidită autoimună. Specialiștii spun că persoanele cu afecțiuni tiroidiene pot consuma produse din soia fermentată, evitând „carnea” de soia, laptele de soia și tofu nefermentat.

• Mâncați alimente bogate în seleniu și zinc. Aceste două minerale joacă un rol esențial în sănătatea hormonală și a glandei tiroidei. În doze mari însă, ele pot fi toxice. Cel mai bine este să le luăm din alimentație. Zincul se găsește în stridii, carnea de vită și de pui, în leguminoase (linte, năut, fasole), semințe de dovleac, de cânepă și de susan, ouă, cereale integrale, fasole, iar seleniul în nucile braziliene, pește, ficat, ouă, orez brun, ciuperci, semințe de floarea-soarelui, fasole, ovăz, spanac, linte, caju și banane.

• Controlați nivelul de stres. Stresul este în mod direct asociat cu sănătatea hormonală.

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’7032, 3805, 11570′ button=’Cumpără aici’]

Surse bibliografice:

1. Articol tradus din: People’s Choice Pharmacy, Do You Have a Healthy Thyroid? https://peopleschoicepharmacy.ca/is-your-thyroid-healthy/
2. Healthline, 20 Foods Rich in Selenium: https://www.healthline.com/health/selenium-foods#bananas
3. Healthline, 10 Foods that are High in Zinc: https://www.healthline.com/nutrition/best-foods-high-in-zinc#section5

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Loading...
loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.