LĂPTIȘORUL de MATCĂ, un produs miraculos pentru sănătate (beneficii confirmate științific)
Articol scris de Ana-Maria Postolache
Lăptișorul de matcă este un produs apicol extrem de prețios datorită potențialului său uriaș de a susține sănătatea organismului uman.
Este folosit în industria cosmetică, alimentară și în api-fitoterapie. O recenzie realizată de cercetătorii iranieni, publicată în anul 2017 prezintă beneficiile consumului de lăptișor de matcă evidențiate în studiile științifice.
_
Cuprins
Ce este lăptișorul de matcă
Lăptișorul de matcă este un lichid cremos de culoare gălbuie, secretat de glandele mandibulare și hipofaringiene ale albinelor. Servește ca hrană principală pentru larvele tinere din colonie și pentru regină.
Regina se bucură de o dimensiune a corpului mai mare, de organe sexuale mai funcționale și de o durată de viață mai lungă (5-6 ani, comparativ cu 35-40 de zile ale albinelor lucrătoare).
Profil nutrițional
Conține substanțe bioactive diverse cu efecte biologice, farmacologice, clinice și medicinale: proteine, lipide, zaharuri, vitamine (A, C, D, B-uri, biotină), minerale (calciu, potasiu, cupru, sodiu, zinc, fier, mangan) și aminoacizi liberi.
Un compus special este acidul 10-hidroxi-trans-2-decenoic (HDA), care are o activitate anticancerigenă importantă.
Acest ingredient are numeroase proprietăți:
– imunomodulatoare
– antioxidante
– antiinflamatoare
– antimicrobiene
– antidiabetice
– antitumorale
– anti-hipercolesterolemice
– hipotensive
– neurotrofice
_
Beneficiile consumului de lăptișor de matcă
_
• Efecte antimicrobiene. Este folosit din antichitate ca agent antibacterian puternic. Combate bacterii gram-pozitive și gram-negative și fungi, inclusiv Stafilococul auriu rezistent la meticilină, Pseudomonas aeruginosa, Candida albicanis, Escherichia coli, Streptomyces, Bacillus subtilis. Îmbunătățește vindecarea rănilor la pacienții diabetici cu ulcer la picior, a leziunilor descuamate și a mucozitei orale.
• Efecte antioxidante. Administrarea lăptișorului de matcă a demonstrat un efect protector semnificativ împotriva daunelor și a genotoxicitățiiindusede cadmiu. Are un rol protectiv și împotriva stresului oxidativ la nivelul țesuturilor hepatice și renale expuse la tetraclorura de carbon și cisplatină.
• Efecte anticancerigene. Studiile pe șoareci și pe oameni au arătat că lăptișorul de matcă are proprietăți anticancerigene remarcabile. Inhibă formarea metastazelor la plămâni, inihbă proliferarea celulelor de cancer mamar. Compusul HDA inhibă angiogeneza (procesul de formare de noi vase de sânge). Are un rol importat în cancerul colorectal, vezical și de sân.
• Efecte antidiabetice. 1,000 mg de lăptișor de matcă administrat timp de 2 luni a redus semnificativ glucoza a jeun și a crescut nivelurile de insulină serică. În studiile clinice, 20 g de lăptișor de matcă a scăzut glucoza serică la persoanele sănătoase. Un studiu pe șobolani care au consumat fructoză a arăta că lăptișorul de matcă ameliorează rezistența la insulină. Poate fi eficient și în hipertensiunea arterială asociată cu rezistența la insulină.
• Efecte imunomodulatoare și antiinflamatoare. Lăptișorul de matcă este util în colita ulcerativă, suprimă reacțiilealergice, are efecte imunosupresoare în bolile autoimune și îmbunătățește calitatea vieții la persoanele cu boli autoimune, precum boala intestinală inflamatoare și artrita reumatoidă. Stimulează proliferarea celulelor imuno-competente și producția de anticorpi. Este eficient în boala Graves.
• Efecte anti-hiperlipidemice. Studiile clinice susțin că consumul de lăptișor de matcă reduce nivelurile serice de colesterol și lipide totale la persoanele cu ateroscleroză. Un studiu recent pe oameni a arătat că lăptișorul de matcă ameliorează hipercolesterolemia. Un studiu recent pe iepuri cu ateroscleroză a demonstrat că acesta întârzie formarea ateroamelor la nivelul aortei.
• Efecte antihipertensive. Lăptișorul de matcă scade tensiunea arterială la oameni și are efect funcțional în hipertensiunea arterială rezistentă.
• Efecte asupra fertilității. Un studiu clinic a raportat că administrarea intravaginală de lăptișor de matcă și miere poate fi un tratament eficient pentru infertilitatea cauzată de astenozoospermie. Administrarea orală la șobolanii masculi a stimulat producția de testosteron, progesteron și hormonul luteinizant.
• Efecte hepato-renale-protectoare. Lăptișorul de matcă are capacitatea de a induce regenerarea țesuturilor ficatului și rinichilor afectate de toxine și de a ameliora daunele hepatice induse de paracetamol sau cauzate de diabetul zaharat.
Alte beneficii ale lăptișorului de matcă:
– stimulează formarea oaselor
– previne osteoporoza asociată cu ovariectomia sau menopauza
– stimulează producția de colagen
– reduce obezitatea asociată cu alimentația și intoleranța la glucoză
– combate obezitatea și tulburările metabolice
– îmbunătățește markerii imunologici la copiii cu lupus eritematos sistemic
– ajută la controlul infecțiilor dermice cauzate de Stafilococul auriu rezistent la meticilină
– ajută la tratarea simptomelor neurologice ale complicațiilor survenite în perioada de menopauză
– scade colesterolul total și LDL la femeile post-menopauzale
– este un supliment util pentru persoanele cu diabet de tip 2
Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’3370, 3364, 9934, 7949′ button=’Cumpără aici’]
Sursă: Mozafar Khazaei, Atefe Ansarian & Elham Ghanbari (2017): „New Findings on Biological Actions and Clinical Applications of Royal Jelly: A Review”, Journal of Dietary Supplements, DOI: 10.1080/19390211.2017.1363843: http://dx.doi.org/10.1080/19390211.2017.1363843