TĂTĂNEASA vindecă suferințele STOMACULUI

Tătăneasa (Symphytum officinale) este folosită ca o plantă medicinală de câteva sute de ani. Cercetătorii recente au demonstrat eficacitatea și siguranța rădăcinii în tratarea durerilor musculare și articulare.

Studiile clinice au arătat că această plantă ușurează durerile, inflamația și umflăturile la persoanele cu artrită degenerativă, mialgie acută la spate, luxații, contuzii și entorse, inclusiv la copiii de 3 ani.

Tătăneasă (Symphytum officinale)

Terapeuta austriacă Maria Treben recomanda rădăcina de tătăneasă și pentru afecțiunile interne. Din rădăcinile plantei se prepară un ceai util în afecțiuni pulmonare și gastrointestinale.

• Bronșită, pleurezie, tuberculoză. Rădăcinile se infuzează în lapte.

• Boli de plămâni. Se poate folosit vinul de tătăneasă. Acesta se prepară din 2-5 rădăcini de tătăneasă proaspete, tăiate mărunt și lăsate la macerat într-un litru de vin alb, timp de 5-6 săptămâni.

• Ulcer gastric, diaree cu sânge. Se va prepara un ceai mixt din 100 g de tătăneasă, 50 g de gălbenele și 50 g de troscot. Se bea câte 1 cană, de 3 ori pe zi.

• Gastrite și ulcere acide. Se pun 1-2 lingurițe de rădăcină de tătăneasă mărunțită la fiert cu 300 ml de apă. Se lasă 5 minute să clocotească, apoi se macerează încă 2 ore. Se bea câte 1 cană de 2-3 căni de ceai pe zi, îndulcite cu miere de albine.

Fitoterapeutul Constantin Milică ne dezvălui și modul în care acționează această plantă. Tătăneasa conține mucilagii și alantoină, substanțe cu proprietăți antiinflamatoare, calmante și cicatrizante.

Pe lângă faptul că reducere durerile, tătăneasa ajută la regenerarea țesuturilor ulcerate ale mucoasei stomacului.

La fel de bună este și tinctura de tătăneasă, care se poate procura de la magazinele naturiste sau se poate prepara în casă. Se macină 10 rădăcini uscate de tătăneasă prin râșnița electrică de cafea și se pun în 100 ml de alcool tare. Se lasă 8 zile, apoi se strecoară. Se iau câte 20 de picături, de 3 ori pe zi, după mese.

Atenție, această plantă nu trebuie folosită în ulcere și gastrite hipoacide, deoarece poate declanșa apariția carcinomului gastric.

____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Christiane Staiger, Comfrey root: from tradition to modern clinical trials, Wien Med Wochenschr. 2013 Feb: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3580139/

2. Maria Treben, TĂTĂNEASA, Sănătate din Farmacia Domnului, Editura Hungalibri, Miercurea-Ciuc, 2007, p. 60

3. Prof. Univ. Constantin Milică, Tătăneasa, Plantă De Leac Pentru Stomac, Plămîni Şi Articulaţii, Farmacia Verde: https://farmaciaverde.wordpress.com/2008/04/01/tataneasa-planta-de-leac-pentru-stomac-plamini-si-articulatii/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.