TROMBOCITE mărite – simptome și alimente agravante

Trombocitemia esențială este denumirea medicală pentru situația în care corpul produce prea multe trombocite (plachete) în sânge. Persoanele afectate se simt obosite, confuze, amețite. Au dureri de cap și constată modificări ale vederii. Această boală este asociată cu un risc de formare a cheagurilor de sânge.

Deși este mai comună la persoanele cu vârsta peste 50 de ani, ea poate să apară și la tineri. Femeile sunt în mod special vizate.

Trombocite mari

Tromocitemia esențială – simptome

Această afecțiune nu produce întotdeauna simptome. Primul semn al bolii este formarea unui cheag care astupă un vas de sânge. El poate să apară în orice zonă a corpului, însă de cele mai multe ori sunt vizate creierul, mâinile și picioarele.

– dureri de cap
– amețeală
– leșin
– modificări temporare ale vederii
– amorțire sau furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor
– durere arzătoare și roșeață a mâinilor și picioarelor

Când nivelul trombocitelor depășește 1 milion per microlitru de sânge, pot să apară sângerări la nivelul nasului, sângerări ale gurii sau ale gingiilor, scaun cu sânge sau vânătăi.

În cazul în care cheagul se dezvoltă în interiorul arterelor care aprovizionează creierului, el poate să producă un atac ischemic sau un accident vascular cerebral. Cel mai specific simptom al unui accident vascular este amorțirea unei părți a corpului (față, mână, picior).

Formele ușoare de trombocitemie nu necesită tratament, însă formele severe trebuie tratate cu medicamente care scad nivelul de trombocite, medicamente pentru subțierea sângelui sau chiar ambele. Din păcate, trombocitemia esențială nu are leac.

Alimente care trebuie evitate

Potrivit University of Maryland Medical Center, persoanele care suferă de trombocitemie esențială trebuie să evite anumite alimente care pot înrăutăți boala.

În primul rând, trebuie diminuat consumul de produse rafinate și cerealele rafinate, care nu mai conțin tărâța. La fel de nociv este zahărul alb. Cerealele integrale ajută sistemul cardiovascular prin scăderea colesterolului.

Cele mai bune uleiuri pentru gătit sunt uleiul de măsline și uleiul de rapiță. Trebuie evitate produsele care conțin grăsimi saturate sau grăsimi trans, deoarece acestea au risc cardiovascular (ateroscleroză, atac de cord, accident vascular cerebral).

În trombocitemie esențială este de asemenea necesar să se sisteze consumul de alcool, cafeină și tutun. Carnea roșie este un alt aliment care trebuie evitat, deoarece afectează sistemul cardiovascular. Ea poate fi înlocuită cu un tip de carne mai slabă, precum carne de pui, pește de apă rece, cu leguminoase și tofu.

Surse:

1. Mayo Clinic, Essential thrombocythemia: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/essential-thrombocythemia/symptoms-causes/syc-20361064
2. Healthfully.com, Essential Thrombocytosis Foods to Avoid: https://healthfully.com/essential-thrombocytosis-foods-avoid-6859539.html
3. Image by 10918156 from Pixabay

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.