ANTIDEPRESIVELE asociate cu risc de FRACTURI la șold
Antidepresivele sunt prescrise și folosite nu doar în tulburările depresive majore, ci în multe alte tipuri de afecțiuni:
– neuropatie (durere cauzată de leziuni ale nervilor, inclusiv neuropatie diabetică)
– tulburarea obsesiv-compulsivă
– tulburări bipolare
– fibromialgie
– sindromul oboselii cronice/encefalomielită mialgică
– tulburare de stres post-traumatică
– urinare involuntară în somn la copii
– bulimie
– sindrom premenstrual
Cuprins
Antidepresivele cresc riscul de fracturi la șold
Un studiu realizat de cercetătorii suedezi și publicat în JAMA Psychiatry în anul 2019 a arătat o legătură între consumul de medicamente antidepresive și fracturile la șold.
Studiul a fost unul de cohortă, realizat la nivel național, cuprinzând un total de 408,144 de persoane cu vârsta 65 de ani + aflate sub tratament cu antidepresive. Din totalul persoanelor incluse în studiu, 63% erau femei cu vârsta de 80 de ani.
Cercetătorii au urmărit incidența fracturilor la șold cu un an înainte și la un an după începerea terapiei cu antidepresive. Rezultatele au arătat că utilizatorii de antidepresive au avut de 2 ori mai multe fracturi la șold decât non-utilizatorii în anul de dinainte și de după tratament.
Acest studiu arată o asociere între utilizarea de antidepresive și fracturile la șold. Autorii sunt de părere că medici clinicieni trebuie să informeze pacienții despre riscul de cădere și fracturare în urma consumului de antidepresive.
Alte efecte secundare asociate cu administrarea de antidepresive
Un studiu din 2018 a arătat că administrarea de antidepresive pe termen lung în primele 20 de săptămâni de sarcină este asociat cu un risc crescut de hipertensiune arterială gestațională.
O lucrare apărută în anul 2016 în Jurnalul Patient Preference and Adherence a arătat care sunt efectele secundare experimentate de persoanele care iau antidepresive pe termen lung:
– creștere în greutate
– amorțirea emoțiilor
– scăderea interesului și grijii față de ceilalți
– sentimente pozitive reduse
– sentiment de adicție
– senzație de suicid
Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’11070, 3478, 4278, 7905′ button=’Cumpără aici’]
Unii au mărturisit că antidepresivele îi fac să nu se mai simtă ca ei înșiși. 74% dintre ei au semnalat simptome de sevraj. Încetarea unui tratament cu antidepresive nu se face brusc, ci doar sub îndrumarea medicului.
Oamenii au nevoie să fie informați cu privire la efectele secundare ale antidepresivelor înainte de a fi puși sub un astfel de tratament.
Surse:
1. Brännström J, Lövheim H, Gustafson Y, Nordström P. Association Between Antidepressant Drug Use and Hip Fracture in Older People Before and After Treatment Initiation. JAMA Psychiatry. 2019: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30601883
2. Very Well Mind, Long-Term Use of Antidepressants: https://www.verywellmind.com/long-term-effects-of-antidepressants-4158064
3. Neily Zakiyah, Loes F. ter Heijne, Jens H. Bos,1 Eelko Hak, Maarten J. Postma, and Catharina C. M. Schuiling-Veninga. Antidepressant use during pregnancy and the risk of developing gestational hypertension: a retrospective cohort study. BMC Pregnancy Childbirth. 2018: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5975401/