INFECȚIA unghiei de la picioare (onicomicoza) – cauze, simptome și tratament NATURIST

Onicomicoza este una din cele mai frecvente tipuri infecții fungice superficiale, care afectează unghia piciorului. Statisticile arată o rată de 23% în Europa și de 20% în Asia de Est.

Deși nu are un caracter sever, este extrem de greu de tratat. Anual se cheltuie milioane de dolari pe tratamente orale și topice, produse naturiste și terapii cu laser.

Infectia unghiei – cauze, simptome, tratament naturist

 

Pentru ca acestea să funcționeze, este nevoie de perseverență. Însă în multe cazuri, chiar și după un an de tratament, nu se obține o eradicarea completă a infecției.

Onicomicoza – cauze și simptome

Astfel de infecții sunt de cele mai multe ori cauzate de fungi care infectează pielea, dar pot fi cauzate și de ciuperci sau mucegai. Cea mai afectată este unghia mare a piciorului. Se dezvoltă la capătul sau pe marginea unghiei, și nu la baza acesteia.

Simptomele de onicomicoză sunt ușor de recunoscut. Unghia afectată devine fragilă, sfărâmicioasă, îngroșată, se deformează sau își schimbă culoarea (decolorare alb-gălbuie sau maronie).

Onicomicoza – factori de risc

Onicomicoza apare mai ales la vârstnici. Prevalența la persoanele de 60-79 de ani este de 18.2%, comparativ cu rata de 0.7% la tinerii sub 19 ani.

Totodată, bărbații sunt de 3 ori mai predispuși la onicomicoze decât femeile. Copiii cu părinți care cu onicomicoză au un risc mai mare de a dezvolta acest tip de infecție.

Alți factori de risc sunt diabetul și afecțiunile asociate cu o circulație periferică deficitară. De altfel, onicomicoza poate fi un factor de predicție pentru dezvoltarea sindromului de picior diabetic și a ulcerelor la picioare.

Persoanele cu sistemul imunitar compromis – precum cei cu HIV sau supuși terapiilor anticancer și tratamentelor cu imunosupresoare (ex. după un transplant de organe) sunt mai predispuse la a dezvolta infecții fungice ale unghiilor.

Onicomicoza poate să apară mai des și la cei care poartă ciorapi sau încălțăminte strânsă/strâmtă. Contactarea unei infecții fungice este mai lesnicioasă în mediile umede sau ude, precum cabine de duș, toalete publice sau vestiare, precum și în timpul călătoriilor.

Recurența infecțiilor fungice ale unghiei este mai frecventă la persoanele cu predispoziție genetică, diabet sau imunitate scăzută. Chiar și în cazul în care ciuperca a fost eradicată complet, pacientul rămâne susceptibil la reinfectare.

Produsele cu aplicare externă nu sunt atât de eficiente în tratarea onicomicozei deoarece acestea nu pot penetra până la patul unghiei, locul unde se află infecția.

Miocolin – remediu naturist pentru onicomicoză

Cei de la Steaua Divină au un produs antimicotic numit Miocolin, destinat tratării infecțiilor fungice ale unghiilor și a negilor. Formula conține mai multe uleiuri cu proprietăți antiseptice, regenerante, cicatrizante, reparatoare și antioxidante:

– ulei esențial de arbore de ceai (Tea tree oil)
– ulei de neem
– ulei de dafin
– ulei de cimbru
– ulei de citronella
– ulei esențial de palmarosa
– ulei esențial de lavandă
– ulei esențial de rozmarin

Se pun 2-3 picături de zona afectată, curățată bine în prealabil, de 2 ori pe zi.

Se recomandă spălarea ciorapilor, șosetelor, așternuturilor și prosoapelor la 60 de grade sau mai mult, pentru a evita răspândirea sau recidivarea infecției.

Precauții și contraindicații

Acest produs nu este recomandat persoanelor care suferă de:

– cancere hormono-dependente
– hipertensiune arterială
– boli grave de ficat
– astm
– epilepsie

Este contraindicat pe perioada sarcinii și alăptării și copiilor sub 6 ani. Evitați expunerea la soare cel puțin 12 ore după aplicarea produsului.

Surse:
1. Mahmoud Ghannoum and Nancy Isham. Fungal Nail Infections (Onychomycosis): A Never-Ending Story? PLoS Pathology. 2014: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4047123/
2. © IQWiG (Institute for Quality and Efficiency in Health Care). Nail fungus: Overview: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279547/
3. Mayo Clinic. Nail fungus: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nail-fungus/symptoms-causes/syc-20353294

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.