Mierea MANUKA ajută la vindecarea ULCERULUI gastric

Ulcerele gastrice sunt afecțiuni cu o prevalență ridicată în țările dezvoltate. Apar ca urmare a unor factor agresivi (fizici, chimici sau psihologici): aciditate crescută,infecții cu Helicobacter pylori, stres excesiv, alcoolul,consumul de antiinflamatoare nesteroidiene.

Cercetătorii au descoperit că eradicarea bacteriei Helicobacter pylori și controlul secreției acidului gastric nu sunt suficiente pentru a preveni recidivarea bolii.

Miere manuka – ulcer gastric

 

Terapiile curente au o serie de inconveniente: nu sunt întotdeauna eficiente, au efecte secundare și sunt costisitoare. Din acest motiv cercetătorii sunt interesați să descoperi noi agenți cu activitate anti-ulceroasă, din surse naturale.

Oamenii de știință din Arabia Saudită au evaluat pentru prima dată efectele curative ale mierii de Manuka pe șobolani cu ulcer gastric cronic, indus de acidul acetic.

Acidul acetic penetrează mucoasa gastrică, membrana mucoasă și straturile sub-mucozale, precum și stratul muscular, producând ulcerații rotunde și adânci în stomac și duoden.

Într-un studiu anterior, aceștia au demonstrat că acest tip de miere exercită un efect gastroprotector împotriva leziunilor gastrice induse de etanol.

Mierea Manuka a avut un potențial vindecător comparabil cu cel al medicamentului Ranitidină, prescris în tratamentul ulcerelor stomacale.

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’3356, 7987, 3360, 3345′ button=’Cumpără aici’]

Un studiu observațional a arătat că mierea Manuka avut efecte antiulceroase pozitive pe 20 de pacienți cu leziuni ale măduvei spinării care sufereau de ulcere de presiune cronice (de gradul III și IV).

În studiul de față, cercetătorii au testat mierea Manuka în concentrații diferite. Rezultatele au arătat că tratamentul cu miere Manuka a inversat efectele leziunilor oxidative induse de acidul acetic și inflamația din mucoasa gastrică, facilitând vindecarea ulcerului cronic.

Acest efect se datorează compușilor bioactivi din mierea Manuka, precum polifenoli (flavonoide, acizi fenolici) și a vitaminelor din grupul B: B1, B2, B3, B9, B12 și vitamina C.

Fenolii sunt antioxidanți care stimulează producția de prostaglandine, care la rândul lor produc mucus, oferind astfel mai multă protecție la nivelul tractului gastrointestinal împotriva leziunilor.

Aceste rezultate se adună la rezultatele studiilor anterioare, care susțin faptul că mierea de Manuka este un agent eficient pentru vindecarea rănilor cronice.

Sursă: Saad B. Almasaudi, 1 Aymn T. Abbas, Rashad R. Al-Hindi, Nagla A. El-Shitany, Umama A. Abdel-dayem, Soad S. Ali, Rasha M. Saleh, Soad K. Al Jaouni, Mohammad Amjad Kamal and Steve M. Harakeh. Manuka Honey Exerts Antioxidant and Anti-Inflammatory Activities That Promote Healing of Acetic Acid-Induced Gastric Ulcer in Rats. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 2017: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5307292/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.