33 de alternative naturale pentru INFECȚII

Afecțiunile cauzate de bacterii, virusuri și ciuperci (fungi) s-au înmulțit considerabil, îndeosebi infecțiile cu patogeni rezistenți la tratamentul convențional, cum sunt bacteriile rezistente la antibiotice.

Deși nu există metode standard de prevenire a infecțiilor, putem cel puțin reduce riscul de transmitere a microorganismelor dăunătoare prin mijloace simple:

Antibiotice naturale: food.ndtv.com

 

– spălarea frecventă pe mâini, mai ales la întoarcerea acasă din oraș, înainte de prepararea mâncărurilor, înainte de masă, după mersul la toaletă;
– curățarea suprafețelor și evitarea alimentelor expuse mult timp la temperatura camerei
– administrarea de antibiotice doar în cazul în care acestea au fost prescrise de medic; tratamentul trebuie ținut până la capăt, chiar dacă simptomele se ameliorează mai devreme;
– dezinfectarea încăperilor în care ar putea exista o concentrație mare de bacterii, precum bucătăria și baia;
– evitarea folosirii în comun a obiectelor persoanele, precum periuța de dinți, pieptenele, lamele de ras, paharele și cănile de băut, tacâmurile etc;
– evitarea călătoriilor în timpul unei boli contagioase;
– adoptarea unui stil de viață sănătos și a unei diete cât mai naturale, pentru tonifierea sistemului imunitar.

Folosirea excesivă a antibioticelor este o practică periculoasă, atât pentru pacienți, cât și pentru sistemul medical. Utilizate incorect, antibioticele pot duce la dezvoltarea de microroganisme mai puternice, rezistente la tratament.

Antibioticele afectează integritatea echilibrului florei bacteriene benefice din intestin și în consecință imunitatea, întrucât 70-80% din sistemul nostru imunitar se află în microflora intestinală.

Substanțe naturale cu efecte antimicrobiene

Plantele și produsele fitoterapeutice sunt comercializate astăzi ca alternative naturale la antibioticele de sinteză. Pe lângă proprietățile lor antimicrobiene diverse, plantele ajută și la susținerea sistemului imunitar.

Cei de la Greenmedinfo au alcătuit o listă cu zeci de substanțe naturale care au fost studiate pentru efectele lor benefice asupra imunității:

1. Miere manuka – combate infecții puternice, rezistente la antibiotice.
2. Ceai verde – inhalarea catechinelor din ceaiul verde suprimă infecțiile cu stafilococul auriu rezistent la agenții antibiotici la vârstnici.
3. Ulei esențial de arbore de ceai – aplicat extern, este mai eficient de alte preparate topice pentru eradicarea colonizării cu stafilococul auriu rezistent la antibiotice.
4. Usturoi și ceai verde – au activitate antibacteriană împotriva infecțiilor cu Klebsiella și a unor tulpini rezistente la medicamente, precum Stafilococi, Enterococi și Pseudomonas aeruginosa.
5. Extract apos de usturoi – are efecte antimicrobiene împotriva speciilor de candidă și a bacteriilor rezistente la mai multe tipuri de medicamente; alicina din usturoi are efecte antibacteriene împotriva Stafilococului auriu rezistent la agenții antibiotici.
6. Probiotice – terapia cu probiotice este utilă în tratamentul infecțiilor cu Klebsiella la copii;
7. Zinc și vitamina A – susceptibilitatea la afecțiuni ORL la copii poate fi cauzată de o lipsă de zinc și vitamina A.
8. Nanocristale de argint – ajută la tratarea rănilor infectate cu Stafilococul auriu; la noi se găsește produsul ACTICOAT (pansamente sterile cu nanocristale de argint, cu efect bactericid).
9. Merișoare – reduc riscul infecțiilor tractului urinar prin inhibarea biofilmelor (pelicule subțiri de bacterii care aderă la o suprafață) din vezica urinară.
10. Probiotice din laptele matern – sunt superioare antibioticelor în tratarea mastitei infecțioase.
11. Mierea de albine – ajută la tratarea rinosinuzitei cronice refractare.
12. Miere de mană și miere manuka – au efecte antimicrobiene împotriva patogenilor rezistenți la multiple medicamente.
13. Scorțișoară indiană (Ceylon) – dintre toate cele 12 uleiuri esențiale testate, a demonstrat cea mai mare activitate antimicrobiană împotriva tulpinilor rezistente la antibiotice.
14. Uleiuri esențiale – au fost testate diferite tipuri de uleiuri esențiale (de cimbru alb, eucalipt, arbore de ceai, lavandă, lămâie, lemongrass, scorțișoară, grepfruit, cuișoare, lemn de santal, mentă, salvie) împotriva unor tulpini mutli-rezistente de bacterii și ciuperci (Stafilococ rezistent și Candida); cele mai eficiente au fost uleiurile esențiale de cimbrul alb, lămâie, lemongrass și scorțișoară.
15. Ulei esențial de cimbru și eucalipt – combat stafilococul auriu rezistent la antibiotice.
16. Frunze de dafin – compuși izolați din frunzele de dafin au efecte împotriva stafilococului auriu rezistent la agenți antibiotici.
17. Ulei esențial de mărar și mentă – măresc activitatea antimicrobiană a medicamentului antimicrobian Nitrofurantoină împotriva infecțiilor cu enterobacterii.
18. Extract de semințe de grepfrut – are efecte bactericide împotriva stafilococului auriu rezistent la antibiotice.
19. Rozmarin – are o activitate împotriva infecțiilor bacteriene și fungice rezistente la tratament.
20. Propolis – are efecte antimicrobiene împotriva E. coli și tulpini de Stafilococ auriu rezistente la diferite antibiotice.
21. Ulei esențial de chimion – are activitate anti-Klebsiella.
22. Extract de semințe de Mango – poate fi folosit ca un agent terapeutic alternativ sau ca adjuvant împreună cu penicilina în tratamentul infecțiilor cu stafilococ auriu rezistent la agenții antibiotici.

23. Pelin, tarhon și eucalipt – conțin pipertonă, un compus care reduce rezistența la antibiotice a infecțiilor cu Enterobacter cloacae.
24. Galangal (rudă cu turmericul și ghimbirul) – conține un compus cu activitate împotriva bacteriilor multi-rezistente.
25. Iarbă mare – are activitate puternică împotriva stafilococilor, inclusiv a celor rezistenți la agenții antibiotici.
26. Ulei de lavandă – are efecte antimicrobiene împotriva stafilococului auriu rezistent la meticilină.
27. Lactobacillus rhamnosus GG – inhibă invazia cu streptococi rezistenți din grupa A a celulelor respiratorii.
28. Lămâie verde (lime) – are efecte antibacteriene împotriva infecțiilor cu E. coli rezistente la tratament.
29. Negrilică (Nigella sativa) – are activitate antibacteriană împotriva stafilococului auriu rezistent la meticilină.
30. Nucșoara– conține un compus care împiedică aderarea bacteriilor la mucoasele cavității bucale.
31. Extract de frunze de măslin – combate Helicobacter pylori, Stafilococul auriu (inclusiv cel rezistent) și Campylobacter jejuni.
32. Scorțișoară și oregano – conțin cinamaldehidă și respectiv carvacrol, substanțe cu activitate antimicrobiană puternică împotriva tulpinilor de Campylobacter jejuni rezistente la antibiotice.

Cumpără de aici antibacteriene naturale:
[wcepe_products ids=’3362, 4447, 3694′ button=’Cumpără aici’]
Surse:
1. Medical News Today, Everything you need to know about infections: https://www.medicalnewstoday.com/articles/196271.php
2. Greenmedinfo, 36 Natural Alternatives for Infection: http://www.greenmedinfo.com/blog/36-natural-alternatives-infection1

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Loading...
loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.