Cum putem deosebi RĂCEALA de GRIPĂ

Nas înfundat, gâtul în pioneze, dureri de cap. Este răceală sau o gripă de sezon? Din cauză că simptomele sunt asemănătoare și uneori chiar se suprapun, este dificil de pus un diagnostic corect.

Există însă câteva reguli de bază după care putem deosebi o răceală de o gripă.

Raceala sau gripa – diferente si asemanari

Diferențe dintre răceală și gripă

Pentru început, trebuie să știm că atât răcelile, cât și gripele sunt infecții respiratorii, cauzate de virusuri. Formele agravate pot fi provocate de bacterii. 

Răcelile se instalează gradual, în decurs de câteva zile și sunt mai ușoare decât gripele. Simptomele se ameliorează de regulă în 7-10 zile, deși ele pot să dureze până la 2 săptămâni.

Gripa debutează rapid și devine severă. Simptomele durează de regulă 1-2 săptămâni.

Simptome de răceală

Răceala este o infecție a tractului respirator superior cauzată de un virus. Există peste 100 de virusuri diferite asociate cu răceala, însă cel mai frecvent este rinovirusul. Acesta cauzează strănut și este extrem de contagios.

Cele mai multe virusuri care produc răceli se dezvoltă în condiții de umiditate scăzută, de aceea sunt mai frecvente în lunile de iarnă. Se transmit prin aerul încărcat cu particule de strănut sau tuse, prin contactul cu o suprafață atinsă de cineva infectat.

Antibioticele nu sunt eficiente în răceli, deoarece acestea sunt provocate de virusuri nu de bacterii. Se pot folosi antihistaminice, decongestionante și antiinflamatoare. Se recomandă consumul de multe lichide pentru evitarea deshidratării și eliminarea excesului de mucus.

Răceala provoacă:

– secreții nazale sau nas înfundat
– dureri în gât
– strănut
– tuse
– dureri de cap
– dureri corporale
– oboseală moderată

_________________________

Simptome de gripă

Gripa este tot o infecție respiratorie. Spre deosebire de răceală, poate să apară în orice perioadă a anului, fiind în general sezonieră și mai frecventă primăvara, toamna și iarna.

Se transmite la fel ca răceala. Poate fi cauzată de virusul gripal A, B sau C. Gripa poate progresa spre boli mai grave, precum pneumonie. Acest risc este mai mare la copiii mici, vârstnici, femeile însărcinate, persoanele cu imunitatea scăzută, cu astm, boli de inimă sau diabet.

Gripa provoacă următoarele simptome:

– tuse uscată, sâcâietoare
– febră moderată sau crescută (însă nu în toate cazurile)
– dureri în gât
– frisoane care provoacă tremur
– dureri musculare și corporale severe
– dureri de cap
– nas înfundat și rinoree
– oboseală severă care poate dura până la 2 săptămâni
– greață și vărsături (mai ales la copii)

Cum tratăm și prevenim infecțiile respiratorii

Cele mai bune metode de tratare a gripei sunt odihna și consumul mare de lichide. Medicul poate prescrie medicamente antivirale, care pot scurta durata gripei și preveni complicațiile. Acestea trebuie luate însă în primele 48 de ore de la infectare. Aspirina nu este indicată copiilor.

Pentru combaterea și inhibarea apariției virusurilor, puteți folosi produse naturiste: Biosept (capsule sau tinctură), iar împotriva bacterilor, Biomicin capsule sau tinctură, de la Fares. În gripă, faringită, bronșită, tuse, infecții respiratorii repetate se poate lua tinctură Hapciu. Conține cimbru, coacăze, plămânărică, ghimbir, ulei esențial de arbore de ceai și șovârv. 

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’4503, 4445, 4447, 3694′ button=’Cumpără aici’]

Contactați doctorul dacă aveți dificultăți respiratorii, dureri severe în gât, tuse cu expectorație verde, febră mare, persistentă, durere în piept.

Același lucru este valabil și pentru copiii care manifestă dificultăți respiratorii, iritabilitate, oboseală extremă, refuză să mănânce și să bea, dificultatea de a se trezi sau interacționa.

Cel mai important lucru pentru prevenirea răcelilor și gripelor este igiena corectă a mâinilor. Spălați-vă cât mai des cu săpun și apă caldă pentru a preveni contactarea unui virus. Evitați să vă atingeți nasul, gura și ochii cu mâinile nespălate.

Stați departe de persoanele răcite sau gripate. Odihna suficientă, consumul ridicat de fructe și legume, mișcarea fizică și evitarea stresului sunt alte metode prin care ne putem feri de o răceală sau gripă.

Sursă: Healthline, Cold or Flu? How to Know Which One You Have: https://www.healthline.com/health/cold-flu/cold-or-flu

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.