OBOSEALA cronică – simptome, cauze, remedii

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Oboseala cronică este o tulburare complicată, caracterizată printr-o stare extremă de epuizare care se agravează la efort fizic sau mental, dar nu se ameliorează prin odihnă.

Sindromul de oboseală cronică este cunoscut și sub numele de intoleranță sistemică de efort sau encefalomielită mialică.

Oboseala cronica – simptome, cauze, remedii

_______________

De ce apare oboseala cronică 

Cauza precisă nu este cunoscută, însă există anumite teorii, precum infecții virale sau stres psihologic. Unii experți sunt de părere că este vorba despre o combinație de factori. 

Un sistem imunitar slab și tulburările hormonale pot de asemenea influența apariția oboselii cronice.

Nu există teste care să confirme acest diagnostic. Poate fi nevoie de mai multe investigații. Tratamentul se axează pe ameliorarea simptomelor.

Oboseală cronică – simptome 

Oboseala cronică este o stare de epuizare resimțită la nivel fizic și psihic, care durează de peste 6 luni și care nu dispare după perioadele corespunzătoare de odihnă sau somn.

Persoanele care au acest sindrom sunt hipersensibile chiar și la cantitățile normale de activitate sau efort.

– senzație de istovire
– scăderea capacității de concentrare și memorare
– dureri în gât
– ganglioni limfatici măriți la nivelul gâtului sau axilei
– dureri musculare sau articulare inexplicabile
– dureri de cap
– somn neodihnitor

O persoană care suferă de oboseală cronică poate experimente și alte simptome, precum:

– astenie
– palpitații
– tulburări de somn
– amețeală
– atacuri de panică
– depresie
– alergii respiratorii
– intoleranță la lactoză
– diaree
– deshidratare
– deficit de vitamina D

Sunt afectați nu doar adulții, ci și copiii. Cele mai vizate sunt însă femeile.

Cumpără de aici:

Remedii pentru oboseală

Pentru a combate acest sindrom, medicii ne sfătuiesc să alocăm mai multe ore somnului de noapte – să dormim cel puțin 7 ore și să evităm stresul și suprasolicitarea.

Polenul crud ajută la înlăturarea stărilor de oboseală, la fel și Astragalus, pudra de Maca, sau suplimentele cu magneziu și vitamina B6 – care trebuie consumate la sfatul medicului. De asemenea, pot ajuta ciocolata neagră, ceaiul verde și ceaiul de ghimbir.

Surse:
1. Mayo Clinic, Chronic fatigue syndrome: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-fatigue-syndrome/symptoms-causes/syc-20360490
2. Știri.com, Ce este oboseala cronică și cum o vindecăm: https://stiri.com.ro/sanatate/ce-este-oboseala-cronica-si-cum-o-vindecam.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.