MIERE cu LĂPTIȘOR de MATCĂ – beneficii, utilizare, doză

Toate produsele stupului au proprietăți nutritive și terapeutice deosebite. Lăptișorul de matcă este o substanță gelatinoasă produsă de albine pentru hrănirea reginei (matca).

Spre deosebire de albinele lucrătoare, care trăiesc 5-8 săptămâni, albina regină, care se hrănește doar cu lăptișor de matcă, are o durată de viață de 50 de ori mai mare, trăind 4-6 ani.

Miere cu laptisor de matca

Rata fertilității albinei-regină este de asemenea excepțională, producând un total de 1.500-2.000 de ouă într-o zi. 

Câteva studii au arătat că lăptișorul de matcă mărește speranța de viață și îmbunătățește performanța cognitivă la șobolani.

____________________

Lăptișor de matcă – beneficii

Lăptișorul de matcă este comercializat ca supliment alimentar și remediu pentru diverse afecțiuni. Conține apă, carbohidrați, proteine, vitamine din complexul B, minerale și grăsimi (acizi grași).

Studiile pe animale și în eprubetă au arătat că anumiți aminoacizi, acizi grași și compuși fenolici din lăptișorul de matcă au proprietăți antioxidante.

Rezultatele au arătat de asemenea că celulele imune tratate cu lăptișor de matcă au eliberat niveluri mai mici de substanțe pro-inflamatoare.

Lăptișorul de matcă conține compuși cu activitate antibacteriană, care susțin funcția imunitară și reduc incidența infecțiilor.

Acest produs apicol reduce și efectele negative asociate cu tratamentele pentru cancer, precum chimioterapia.

Studiile pe animale și pe oameni au demonstrat că lăptișorul de matcă poate avea un rol important în reducerea riscului de boli cardiaceAnumite proteine pe care le conține ajută la scăderea colesteroluluiUn studiu de 12 săptămâni pe iepuri a arătat că lăptișorul de matcă a redus semnificativ nivelul de colesterol total și colesterol LDL cu 28% și respectiv 23%.

Un alt studiu, de 30 de zile, realizat pe oameni, a arătat o reducerea de 11% și de 4% a colesterolului total și respectiv a colesterolului LDL. Participanții la studiu au primit circa 3 g de lăptișor de matcă pe zi. Alte studii nu au obținut nici un efect pozitiv.

Câteva studii în eprubetă au arătat că lăptișorul de matcă conține proteine specifice care relaxează mușchii netezi din vene și artere și ajută la scăderea tensiunii arteriale.

Un studiu recent pe animale a arătat că o combinație de lăptișor de matcă și alte substanțe apicole a redus semnificativ presiunea arterială.

Mai mult, lăptișorul de matcă îmbunătățește și controlul zahărului din sânge și sensibilitatea la insulină.

Mai multe studii pe animale au arătat că la șobolanii obezi și diabetici, lăptișorul de matcă a avut un efect aparent protector asupra țesuturilor pancreatice, hepatice și reproductive.

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’3368, 8005, 3364, 9939′ button=’Cumpără aici’]

Lăptișorul de matcă poate fi folosit și intern, și extern. Ajută la vindecarea rănilor și a altor afecțiuni inflamatorii ale pielii. Datorită proprietăților antibacteriene, previne infectarea rănilor.

Un studiu a arătat că șobolanii care au primit extract de lăptișor de matcă au avut o producție de colagen mai mare. Colagenul este o proteină structurală vitală pentru repararea pielii. Lăptișorul de matcă stimulează repararea țesuturilor în celulele umane.

Un studiu a arătat că șoarecii stresați tratați cu lăptișor de matcă au avut niveluri mai mici ale hormonului de stres și un sistem nervos central mai robust decât grupul de control.

Un alt studiu a obținut rezultate bune în ceea ce privește memoria și simptomele de depresie la femelele șobolan aflate în perioada de postmenopauză. Totodată, reduce durerea de spate și anxietatea.

Studiile curente susțin administrarea unei doze de 300-6,000 mg de lăptișor de matcă pe zi. Poate fi aplicate și pe piele.

____________________

Precauții și contraindicații

Persoanele alergice la produsele apicole nu trebuie să consume sau să aplice local lăptișor de matcă.

Unele persoane pot avea reacții adverse la lăptișorul de matcă:

– astm
– șoc anafilactic
– dermatită de contact

Un produs ingenios pe bază de lăptișor de matcă și miere este Mel-Royal. Are efecte energizante și imunostimulatoare. Are următoarele beneficii:

– menține buna funcționare a ficatului și a sistemului cardiovasculare
– reglează și tonifică sistemul nervos
– întărește unghiile și firul de păr
– favorizează asimilarea calciului în oase la copii și pe perioada menopauzei
– reduce simptomele de osteoporoză
– ajută la recuperarea oaselor fracturate

Se ia câte 1 linguriță, de 2 ori pe zi, înainte de masă. Copii pot lua câte 1 linguriță pe zi.

____________________

Surse:
1. Apiland, 11 SIMPTOME ȘI AFECȚIUNI PE CARE NU ȘTIAI CĂ LĂPTIȘORUL DE MATCĂ LE AMELIOREAZĂ: https://www.apiland.ro/blog/noutati/11-simptome-si-afectiuni-pe-care-nu-stiai-ca-laptisorul-de-matca-le-amelioreaza
2. Healthline, 12 Potential Health Benefits of Royal Jelly: https://www.healthline.com/nutrition/royal-jelly#section2

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.