CONSTIPAȚIA cronică – cauze și remedii naturiste

Constipația este cea mai frecventă tulburare digestivă din întreaga lume. Este însoțită de numeroase simptome neplăcute, precum dureri de cap, balonare, iritabilitate.

Definiția constipației cronice este dată de o frecvență a scaunelor sub 3 pe săptămână, care durează mai multe luni la rând.

Constipatie cronica remedii naturiste

La unele persoane, constipația cronică înseamnă mișcări intestinale rare mai multe săptămâni la rând. Pentru alții, constipația cronică poate însemna sforțare cumplită sau imposibilitatea de eliminare a scaunului.

Mai puțin de 50% dintre oameni au scaun zilnic. 95% dintre adulți au între 3 și 21 de scaune pe săptămână. Chiar și 3 scaune pe săptămână sunt considerate un lucru normal, în ciuda definiției standard.

_____________________________

Constipație cronică – cauze

Nu în toate cazurile este vorba despre o problemă a stilului de viață sau a dietei. Constipația poate să apară și din cauza unor factori psihologici, precum abuz fizic sau pierderea unui părinte în urma divorțului, separării sau decesului.

Constipația poate fi de asemenea cauzată de depresie sau de un nivel scăzut de hormoni tiroidieni.

_____________________________

Constipație cronică – remedii

Regimul alimentar joacă un rol primordial în tratarea constipației cronice. Fitoterapeutul Constantin Milică recomandă o perioadă de cruțare, în care se vor consuma lactate fermentate (lapte bătut, kefir, zer, iaurt), gălbenuș de ou, cereale integrale, pâine neagră sau graham, unt cu miere, tărâțe de cereale, zeamă de varză murată, marmeladă, vin roșu, citronade.

Alimentele cele mai indicate în constipația cronică sunt cele bogate în magneziu, precum pește slab, crustacee, nuci și semințe, verdețuri, rădăcinoase. Trebuie evitate produsele rafinate, bogate în grăsimi saturate.

O rețetă bună pentru constipație cronică este aceasta:

– 5 linguri de morcov ras
– 1 lingură de miez de floarea-soarelui
– 1 lingură de tărâțe de grâu
– 1 linguriță de semințe de in înmuiate
– ½ lingură de ceapă tocată
– 2 linguri de ulei de măsline

Se amestecă toate ingredientele într-un bol. Toată cantitatea trebuie consumată dimineața, cu jumătate de oră înainte de masă.

Constipația la sugari se poate trata cu fiertură de ovăz. Se fierbe 1 linguriță de făină de ovăz în 150 ml de apă.

_____________________________

Alte rețete pentru constipație

4 prune uscate lăsate la înmuiat peste noapte în 200 pahar cu apă rece și 1 lingură de miere; a doua zi se consumă fructele și se bea apa;

suc de mere cu 100 g de miere pe zi, care se bea după cină;

– ceai de busuioc, cimbru și sunătoare (în cantități egale), cu 1-2 lingurițe de miere; se adaugă 1 linguriță la 1 cană de apă simplă și se bea la o oră după mesele principale;

– se fierbe 1 vârf de cuțit de frunze uscate de aloe vera cu 250 ml de apă și 1-2 linguri de miere; se iau câte 3 linguri pe zi, înainte de masă;

– 4 lingurițe de polen pe zi: 2 lingurițe dimineața și 2 la amiază, înainte de mese, 3 zile la rând;

prune uscate, proaspete sau din compot (10-20 de bucăți pe zi)

curmale, stafide, banane, smochine fierte în lapte

– 300-500 g de fructe proaspete sau sucuri naturale (1 kg 7-10 zile)

– ulei de măsline, măsline.

Dacă încă vă simțiți constipat după ce încercați laxative, consum de fibre și alte remedii, poate fi nevoie să consultați medicul pentru o evaluare mai amănunțită.

Surse:
1. WebMD, Chronic Constipation: Facts vs. Myths: https://www.webmd.com/digestive-disorders/features/chronic-constipation-facts-vs-myths#1
2. Farmacia Verde, La ce sunt bune alimentele bogate în magneziu: http://www.farmacia-verde.ro/2013/01/07/la-ce-sunt-bune-alimentele-bogate-in-magneziu/

Cumpără de aici:

Cautari:
    constipatia cronica remedii |

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.