Lipsa de VITAMINA D – un factor de risc pentru TIROIDITA autoimună și cancerul TIROIDIAN

O meta-analiză realizată recent de cercetătorii chinezi, care urmează să apară în Jurnalul Nutrition în ediția din ianuarie 2019, a arătat că deficitul de vitamina D poate fi asociat cu un risc crescut de cancer la tiroidă.

Pacienții cu acest tip de cancer, în stadiu pre-operativ, au niveluri mai mici de vitamina D.

Vitamina D si bolile tiroidei

___________________________________________

IMPLICAȚIILE VITAMINA D ÎN DEZVOLTAREA BOLILOR

Principalul rol al vitaminei D în corp este reglarea metabolismului osos și hemostaza calciului și a fosforului. În ultimele decenii, au fost evidențiate și alte acțiuni ale vitaminei D, în special în bolile autoimune, sindromul metabolic, afecțiunile cardiovasculare, cancere și mortalitatea generală.

Studiile recente au demonstrat o asociere între statusul mic al vitaminei D și bolile autoimune tiroidiene, precum tiroidita Hashimoto sau boala Graves.

__________________________________

VITAMINA D ȘI CANCERUL TIROIDIAN

Asocierea dintre lipsa de vitamina D și cancerul tiroidian este controversată. Unele studii au demonstrat că nivelurile serice mari de vitamina D exercită un efect protector împotriva cancerul tiroidian, în timp ce altele nu au obținut aceste rezultate, sau raportează chiar rezultate opuse.

Scopul acestei recenzii a fost investigarea acestei relații, pornind de la ipoteza că deficitul de vitamina D poate fi un factor de risc pentru dezvoltarea cancerului tiroidian.

Analiza a fost realizată pe mai 14 studii caz-martor. Rezultatele au arătat că la bolnavii de cancer tiroidian în stare pre-operativ, nivelurile de 25 hidroxivitamina D erau mai mici comparativ cu grupurile de control. Nu au existat diferențe nici după tiroidectomie (intervenție chirurgicală de extirpare a glandei tiroide).

25 hidroxivitamina D este principalul rezervor circulant și reprezintă cel mai bun indicator al statusului global al vitaminei D2 din corp.

Concluzia autorilor este că nivelurile mici ale acestei vitamine sunt asociate cu un risc crescut de cancer tiroidian, iar carența de vitamina D acționează ca un factor de risc pentru cancerul tiroidian.

 

Vezi și VITAMINA D crește rata de supraviețuire a bolnavilor de CANCER CU 52%

 

Înainte de a lua suplimente alimentare care conțin vitamina D pentru sănătatea glandei tiroide, este bine să cereți sfatul medicului.

__________________________________

Surse bibliografice:

1. Junyu Zhao, Haipeng Wang, Zhongwen Zhang, Xiaojun Zhou, Jinming Yao, Rui Zhang, Lin Liao, Jianjun Dong. Vitamin D deficiency as a risk factor for thyroid cancer: A meta-analysis of case-control studies. Nutrition. Volume 57, January 2019, Pages 5-11: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0899900718303733

2. Dohee Kim. The Role of Vitamin D in Thyroid Diseases. International Journal of Molecular Science. 2017 Sep; 18(9): 1949: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5618598/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.