5 remedii pentru RĂCEALĂ și GRIPĂ, confirmate științific

Farmaciile sunt pline de produse pentru prevenirea și tratarea răcelilor, însă nu toate sunt eficiente. În acest articol puteți găsi 5 remedii naturale care pot ajuta la combaterea răcelii și gripei, confirmate de studiile științifice.

Șansele de a contacta o răceală sau o viroză sunt determinate de starea generală de sănătate a unei persoane, dar mai ales de modul în care funcționează sistemul său imunitar.

Vitamina D

 

Stresul, oboseala, somnul inadecvat, poluarea, lipsa de activitate și alimentația deficitară în vitamine și alți nutrienți constituie factorii principali de slăbire a sistemului imunitar.

Din fericire, există soluții naturale eficiente pentru combaterea răcelilor și gripei, care acționează în primul rând prin simularea și reglarea imunitară.

____________________________

VITAMINA D3

Acest supliment se află pe locul întâi în topul remediilor cu cea mai mare eficiență împotriva răcelilor. Vitamina D are abilitatea de a produce peptide antivirale (ex. catelicidină), care distrug în mod direct microorganismele dăunătoare.

Vitamina D împiedică eliberarea de citokine și chemokine inflamatoare de către macrofage. Un studiu a arătat că administrarea unei doze zilnice de 1,200 unități de vitamina D3 a redus riscul de gripă cu 42% la școlari.

În mod normal, organismul nostru primește vitamina D de la soare. Acesta este considerat unul din motivele pentru care prevalența răcelilor crește în perioada rece, ca urmare a expunerii reduse la soare și a scăderii nivelului de vitamina D din corp.

Un studiu a arătat că un nivel sangvin optim de vitamina D3 a scăzut de două ori riscul de infecții respiratorii virale acute.

Consiliul de vitamina D recomandă menținerea nivelurilor de vitamina D între 40 și 80 ng/ml pe tot parcursul anului.

PROBIOTICE

80-90% din sistemul nostru imunitar se află în tractul digestiv. Abuzul de antibiotice practicat astăzi perturbă microbiomul uman (multitudinea de microorganisme prezente în tractul digestiv) și scad imunitatea la boli.

Cercetătorii chinezi au descoperit că probioticele reduc incidența și durata infecțiilor respiratorii la copiii mici. Un alt studiu a arătat că administrarea zilnică de probiotice ajută la scăderea febrei, a rinoreei, a tusei și a absenteismului școlar la copii.

Și la adulții care iau suplimente pe bază de probiotice, riscul de a contacta răceli severe este mai mic.

Cele mai bune probiotice pot fi luate din alimentație. Varza murată, iaurtul natural, kefirul, cvas-ul și alte alimente fermentate tradiționale sunt considerate cele mai bune surse de bacterii bune (probiotice).

CEAIUL VERDE

Data viitoare când simțiți că se apropie o răceală, fierbeți-vă o cană de ceai verde. Această plantă este bogată în catechine, compuși antioxidanți care stimulează funcția celulelor T ale sistemului imunitar și împiedică înmulțirea sau recidivarea virusului gripal.

Un studiu din 2011 a arătat că copii care consumă 1-5 căni de ceai pe zi sunt mai puțin predispuși la gripă. Compusul EGCG din ceaiul verde este un antioxidant puternic, cu beneficii numeroase pentru creier, inimă, oase și ochi.

FRUCTELE DE SOC

Fructele de soc au demonstrat proprietăți antivirale puternice în studiile științifice. Oamenii de știință norvegieni au arătat că bolnavii de gripă care iau 15 ml de extract de fructe de soc de 4 ori pe zi, timp de 5 zile, se recuperează cu 4 zile mai devreme și au nevoie de mai puține medicamente.

Extractul de fructe de soc are capacitatea de a inhiba diverse tulpini ale virusului gripal. Mai mult, acesta activează sistemul imunitar.

ECHINACEEA

Această plantă a fost cândva unul din cele mai populare imunostimulatoare din lume. Este folosită de mulți ani împotriva infecțiilor tractului respirator. Studiile au confirmat că echinacea reduce severitatea și durata simptomelor de răceală și gripă. Rădăcina are efecte imunomodulatoare.

Un studiu realizat de cercetătorii cehi a arătat că echinaceea este la fel de eficientă ca medicamentul antiviral Tamiflu, dar produce mai puține efecte secundare și complicații.

În combinație cu extractul de fructe se soc, echinaceea s-a dovedit eficientă în distrugerea virusului gripal aviar la păsări.

____________________________

Sursă: Greenmedinfo, 5 Sure-Fire Ways to Beat the Flu: http://www.greenmedinfo.com/blog/5-sure-fire-ways-beat-flu-1

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.