BISERICA poate avea un rol important în tratamentul HIPERTENSIUNII arteriale (studiu)

Rolul factorului spiritual în vindecarea trupului nu poate fi negat, sau în vreun fel subestimat. La începuturile ei, medicina era integrativă, adică se ocupa atât de partea fizică, precum și de partea spirituală, bineștiut fiind faptul că multe suferințe trupești pot avea o cauză duhovnicească.

Din acest motiv, o boală nu trebuie tratată doar cu medicamente chimice, ci și cu medicamente de natură duhovnicească: rugăciune, post, participarea la slujbele Bisericii, participarea la Sfântul Maslu, spovedanie și Împărtășanie.

Biserica ajuta la tratarea hipertensiunii

Sfintele Taine ale Bisericii sunt leacuri lăsate de Dumnezeu pentru tămăduirea trupului și a sufletului. Pilda samarineanului milostiv ne lasă să înțelegem aceasta, și anume că Biserica este un spital duhovnicesc.

Un studiu publicat recent în jurnalul „Circulation” vine să confirme acest lucru, arătând că Biserica poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale.

Cercetarea a fost realizată pe populația afro-americană și a arătat cât de importante sunt intervențiile în stilul de viață al bolnavilor pentru a ajuta la ținerea sub control a afecțiunilor cronice.

În comunitățile în care există numeroși factori de stres, Biserica poate fi un loc de vindecare trupească și sufletească. De altfel, Biserica joacă un rol semnificativ în comunitățile afro-americane.

Prin intermediul ei se promovează informații de sănătate privind importanța testelor pentru cancer, a vaccinurilor, a conștientizării virusului HIV și a reducerii greutății corporale.

Acest studiu arată că Biserica poate ajuta aceste comunități inclusiv la controlul hipertensiunii arteriale, o tulburare care afectează 40% din populația minoritară din Statele Unite ale Americii.

Afro-americanii au o rată crescută de hipertensiune arterială și boli de inimă. Dr. Ogedegbe spune că cercetarea de față sugerează că hipertensiunea arterială necontrolată poate fi controlată mai bine dacă tratamentul este administrat în biserici.

STUDIU

La studiu au participat 373 de bărbați și femei diagnosticați cu hipertensiune arterială necontrolată, care fac parte din 32 de biserici din New York.

Jumătate din participanți au primit sesiuni de câte 90 de minute pe zi, timp de 11 săptămâni, axate pe un stil de viață sănătos, și 3 luni de sesiuni de interviuri motivaționale.

Fiecare sesiune a avut ca țintă un anumit comportament sănătos și a incorporat pasaje din Biblie și rugăciuni.

Participanții au fost deschiși la acest tratament, întrucât credința se află în deplină concordanță cu valorile lor.

După încheierea întâlnirilor din Biserică, participanții au primit sesiuni de consiliere prin telefon. Consilierii au vorbit cu ei despre problemele întâmpinate în schimbarea stilului de viață, și i-au ajutat să înțeleagă modul în care comportamentul le afectează sănătatea.

De pildă, dacă au avut dificultăți în realizarea plimbărilor zilnice, consilierul i-a încurajat să meargă mai mult atunci când pot. Accentul a fost pus pe consecvență și progres, pentru a-i ajuta să țină linia dreaptă și să nu renunțe.

Cealaltă jumătate din participanți au primit o sesiune pe controlul hipertensiunii și a stilului de viață și 10 sesiuni informaționale pe subiecte de sănătate.

REZULTATE

Măsurătorilor au arătat că, la finalul celor 3 luni, grupul care a avut sesiuni bazate pe Biserică au avut o scădere mai mare a tensiunii arteriale sistolice (5.8 mm mmHg) comparativ cu grupul care a primit doar sesiuni de educație sănătoasă.

Aceste rezultate arată că intervențiile bazate pe credință au fost mai eficiente. Diferența dintre cele două grupuri s-a redus însă după 9 luni.

Dr. Ogedegbe crede că aceste intervenții trebuie aplicate pe perioade mai lungi de timp pentru a avea succes total. Următorul pas este realizarea de parteneriate între Biserică și clinici, pentru ca rezultatele să fie mai eficiente.

„Dacă ai putea avea un minister de sănătate în interiorul Bisericii, acest lucru ar ajuta la îmbunătățirea sănătății întregii comunități”, a spus doctorul.

_____________________________

Sursă: Everyday Health, Study Finds Churches Can Help Lower High Blood Pressure in African-Americans: https://www.everydayhealth.com/hypertension/treatment/study-finds-churches-can-help-lower-high-blood-pressure-african-americans/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.