AOMATERAPIA cu ULEIURI ESENȚIALE poate reduce OBOSEALA afectivă la persoanele cu afecțiuni TIROIDIENE (studiu)

Un studiu realizat în anul 2017 de Franklin Institute for Wellness a evaluat efectele uleiurilor esențiale asupra unor femei diagnosticate cu hipotiroidism.

Oboseala este unul din simptomele de care se plâng cel mai des femeile cu hipotiroidism, un simptom care reduce semnificativ calitatea vieții și capacitatea de desfășurare a sarcinilor zilnice.

Aromaterapie pentru oboseala cauzata de hipotiroidism

 

Cercetătorii notează că oboseala persistă chiar și în urma tratamentelor care înlocuiesc hormonii tiroidieni și reduc riscul consecințelor acestei boli.

Dat fiind că uleiurile esențiale sunt asociate cu îmbunătățirea dispoziției și creșterea nivelurilor de energie, oamenii de știință au dorit să vadă dacă aromaterapia poate ajuta la reducerea oboselii provocate de hipotiroidie.

____________________________

→ STUDIU

Au realizat în acest sens un studiu clinic orb, randomizat, controlat placebo. Au participat femei cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani, diagnosticate cu hipotiroidism (inclusiv tiroidita Hashimoto), fără un istoric de cancer tiroidian.

Participantele au fost împărțite în două grupuri: grupul de aromaterapie și grupul placebo.

Grupul de aromaterapie a primit sticluțe de 5 ml cu un amestec de uleiuri esențiale, iar grupul placebo a primit sticluțe de 5 ml cu ulei de avocado.

Amestecul a constat din ulei esențial de mentă (ingredientul dominant), ulei esențial de piper, ulei esențial de cuișoare și două uleiuri esențiale de citrice.

Fiecare participantă a trebuit să aplice câte 3 pictăuri din uleiul primit pe o bandă de test și să inhaleze parfumul preț de 15 minute în fiecare zi, între orele 13:00 și 15:00, timp de 2 săptămâni.

____________________________

REZULTATE

Informațiile au fost colectate în ziua a 7-a a studiului și din nou în ziua a 14-a, folosind un instrument de măsurare validat științific (pe bază de 83 de întrebări), menit să măsoară zece tipuri de oboseală, de la oboseala emoțională și oboseala mentală, până la oboseala fizică și generală.

Inhalarea zilnică a parfumului emanat de amestecul de uleiuri esențiale a redus semnificativ oboseala generală, globală și afectivă, nu însă și cea fizică sau comportamentală.

La sfârșitul primei săptămâni de studiu, ambele grupuri au raportat îmbunătățiri ale scorurilor de oboseală. Totuși, la finele celei de-a doua săptămâni, scorurile obținute de grupul placebo au scăzut până la nivelurile de bază, în timp ce scorurile grupului de aromaterapie au continuat să se îmbunătățească.

____________________________

O remarcă interesantă a cercetătorilor este că rezultatele nu au apărut imediat. A fost nevoie de 2 săptămâni pentru ca participantele să sesizeze schimbări clare în scorurile de oboseală.

Această observație este importantă deoarece cei mai mulți utilizatori încetează să mai folosească uleiuri esențiale dacă acestea nu produc efecte vizibile în 1-2 zile.

Pentru a fi eficiente, ele trebuie folosite consecvent. Acest studiu ne-a arătat că efectele devin notabile doar după o expunere continuă la aromaterapie.

Ședința de aromaterapie a fost auto-administrată de fiecare participantă la propriul domiciliu, la locul de muncă, în mașină sau în altă locație.

____________________________

Sursă: Franklin Institute of Wellness. (2018). Essential Oils for Fatigue Caused by Hypothyroidism. Retrieved from https://franklininstituteofwellness.com/essential-oils-for-hypothyroidism/ on November 26, 2018.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.