ENTEROCOLITĂ și DIAREE – remedii naturiste

Enterocolita este o infecție a tractului digestiv, cauzată de diverși patogeni – bacterii, virusuri, ciuperci sau paraziți, precum Salmonella, Shigella, E. coli, enterovirusurile, rotavirusurile, Candida albicanis sau Giardia lamblia.

Simptomele cele mai des acuzate de persoanele care suferă de această afecțiuni sunt scaunele moi, asociate uneori de greață, vărsături, dureri abdominale, febră și frisoane.

Enterocolita tratament naturist

Enterocolita se poate contacta pe cale orală, prin ingerarea unui aliment contaminat, prin intermediul apei sau a mâinilor nespălate.

______________________________

ENTEROCOLITĂ ȘI DIAREE – TRATAMENT NATURIST

Academicianul Ovidiu Bojor recomandă în enterocolită și alte infecții digestive anumite alimente cu efect curativ și profilactic:

– gulie
– ceapă
– usturoi
– hrean
– varză

Morcovul este un aliment terapeutic în diareea la sugari, copii mici și adulți. La sugari, este bună supa din morcov, preparată din 500 g de morcovi rași și fierți 30 de minute. Se pasează cu blenderul și se completează cu apă clocotită până se ajunge la 1 litru. 

Această supică se oferă bebelușilor cu biberonul la mese. Primele porții se dau simple, după care se combină cu lapte.

Afinele au de asemenea efecte deosebite în tratamentul diareii, datorită conținutului bogat în taninuri, fitoncide și antioxidanți (antocianini). Aceste substanțe au acțiune antimicrobiană împotriva colibacililor (patogeni digestivi).

Le putem consuma proaspete, când sunt în sezon, câte 200-300 g pe zi, sau în formă uscată, în afara sezonului, câte 100 g pe zi.

Și castanele sunt bogate în taninuri. Acestea se pot administra sub formă de piure sau decoct (20-30 de castane decojite și zdrobite fierte 2-3 minute într-un litru de apă) – din care se beau câte 2-3 căni pe zi.

Alte fructe care ajută în diaree sunt merele și gutuile, care se vor consuma în stare crudă, date pe răzătoare. La copii se pot da mere coapte în cuptor, câte 500 g – 1 kg pe zi. Cantitatea se împarte în 2-3 rații.

Moșmoanele, datorită proprietăților astringente, pot ajuta la stoparea diareii. Se pot consuma sub formă de compot sau sirop. Siropul este recomandat îndeosebi în enterocolitele de putrefacție.

Aceste se poate prepara în casă dintr-un kilogram de fructe, 800 g de zahăr și 500 ml de apă. Fructele se fierb la foc mic o oră. Doza recomandată este de 100 g de sirop, de 2 ori pe zi. Se administrează dimineața și seara.

Porumbele sunt de asemenea utile în diareea asociată cu dureri și spasme intestinale. Se fierbe 1 lingură de fructe uscate cu 1 cană de apă 2-3 minute. Se beau câte 2-3 căni de decoct pe zi.

____________________________

Surse:

1. Ovidiu Bojor – Octavian Popescu, Bolile aparatului digestiv, Fitoterapie tradițională și modernă, Editura Fiat Lux, p. 351

2. Dr. Tatiana Carata-Dejoianu – Medic specialist Medicina generala si Epidemiologie, Enterocolita acuta, Centrul Medical de Diagnostic si Tratament “Dr. Victor Babes”: http://www.cdt-babes.ro/articole/enterocolita_acuta.php

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.