DECOCTUL de OVĂZ – leac pentru afecțiuni GASTRO-INTESTINALE

Dintre toate cerealele cunoscute, ovăzul este cel mai popular în dieta americanilor, și nu numai. Apreciat pentru conținutul nutrițional bogat, ovăzul este recomandat inclusiv în alimentația persoanelor cu boala celiacă.

Cercetările au arătat că ovăzul poate combate cancerul și hipercolesterolemia. Beneficiile sale se datorează îndeosebi concentrației mari de fibre, fitochimicale și nutrienți.

Decoct de ovaz pentru afectiunile gastrointestinale

DECOCTUL DE OVĂZ – INDICAȚII TERAPEUTICE

Fitoterapeutul Constantin Milică susține că ovăzul poate fi consumat sub forma unui decoct, pentru tratarea afecțiunilor stomacului, intestinului și rinichilor.

• apetit scăzut
• oboseală, extenuare
• intoxicație asociată cu tulburările tiroidiene
• recuperarea după o boală infecțioasă de lungă durată
• tuberculoză
• afecțiuni stomacale
• afecțiuni intestinale

____________________________

CUM SE PREPARĂ DECOCTUL DE OVĂZ

Decoct înseamnă fierberea materialului în apă timp de 10-20 de minute.

Ingrediente

• 1 pahar de ovăz
• 2 pahare de apă rece
• 2 linguri de miere

Preparare

Se spală de 7 ori cu apă rece și se pune la înmuiat în apă rece pentru câteva ore. Apoi se fierbe împreună cu cele 2 pahare de apă rece. Se lasă pe foc până când lichidul este redus la jumătate. După ce s-a răcorit, se adaugă mierea.

____________________________

OVĂZ CU PĂDUCEL 

Păducelul este un remediu binecunoscut pentru afecțiunile cardiovasculare. ajută la scăderea colesterolului și a zahărului din sânge, îmbunătățește funcția sistemului nervos central și a inimii.

Dr. Milică recomandă sucul de păducel în combinație cu decoct din fulgi de ovăz și cu miere pentru afecțiunile gastrointestinale. Se dă în clocot și se bea câte 1 pahar, de 2-3 ori pe zi.

Indicații terapeutice:

– încetinirea îmbătrânirii
– ulcer gastro-duodenal
– gastrite cronice
– afecțiuni gastrointestinale asociate cu hepatite cronice sau pancreatită

O altă cură folositoare cu ovăz este aceasta: se pune 1 pahar de ovăz la înmuiat într-un litru de apă distilată rece și se lasă 10-12 ore. Se pune la fiert 30 de minute, apoi se lasă la infuzat încă 12 ore. Se completează apoi cu apă distilată până ce cantitatea ajunge la 1 litru.

Se consumă câte 100-150 ml de decoct, de 3 ori pe zi, cu 20 de minute înainte de masă. Cura durează o lună.

____________________________

Surse:

1. Farmacia Verde, Ovăzul şi afecţiunile gastro-intestinale: http://www.farmacia-verde.ro/2008/12/07/ovazul-si-afectiunile-gastro-intestinale/

2. Prasad Rasane, Alok Jha, Latha Sabikhi, Arvind Kumar and V. S. Unnikrishnan, Nutritional advantages of oats and opportunities for its processing as value added foods – a review, J Food Sci Technol. 2015 Feb; 52(2): 662–675.: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4325078/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.