REMEDII naturiste pentru GREAȚĂ, VĂRSĂTURI, INDIGESTII, CRAMPE stomacale

Aceste remedii pe bază de plante sunt recomandate de fitoterapeutul Constantin Milică pentru episoadele de greață și vărsături care apar în urma unor excese alimentare.

Îndeosebi după mesele copioase servite la evenimentele speciale sau la sărbători apar tulburări stomacale, precum greață, crampe, indigestie sau vărsături.

Ceaiuri pentru stomac

 

Cele mai bune plante în aceste cazuri sunt cele cu proprietăți calmante și antiemetice, care pot inhiba senzația de vomă. Acestea sunt utile și după ce vărsăturile au loc propriu-zis.

_________________________

CEAIURI ȘI REMEDII PENTRU STOMAC

Plantele se pot administra sub formă de infuzie, pulbere, tinctură sau ulei eteric. Infuziile se vor bea reci, fără îndulcitor.

• sub formă de infuzie: lavandă, roiniță, pelin alb, mărar, mentă, cimbrișor și busuioc;

• sub formă de decoct (fiertură de 20 de minute): lichen de piatră, flori de mușețel și cerențel;

ulei eteric de mentă – se iau câte picături, adăugate într-o linguriță de zahăr;

• sub formă de pulbere – rădăcină uscată de valeriană, măcinată prin râșnița electrică de cafea; se ia câte 1 vârf de cuțit, de 3 ori pe zi;

• sub formă de tincturăvaleriană, câte 15-20 de picături, de 2-3 ori pe zi, diluate cu un pahar de apă; se prepară în casă din 20 g de plantă macerată în 100 ml de alcool de 70 de grade, timp de 8 zile.

_________________________

ceai mixt din: mentă, rostopască, scoarță de stejar și plop negru, amestecate în cantități egale;

infuzie mixă din:

– roiniță (30 g)
– mentă (30 g)
– talpa-gâștei (20 g)
– flori de tei (20 g)

Se administrează câte 2 căni pe zi.

• alte plante antiemetice: anghinare, lucernă, salvie, cătușnică, șovârf, mur.

ceai pentru provocarea vomei: se pun câte 25 g de rădăcini uscate și măcinate de ciuboțica-cucului și de săpunăriță la fiert cu 250 ml de apă, timp de 10-20 de minute; se beau câte 1-2 căni de ceai, fără zahăr.

• ceaiuri pentru indigestie și crampe stomacale: busuioc, angelică, cicoare, chimen, cimbru, coada racului, coada șoricelului, gălbenele, fenicul, hamei, coada calului, ghințură, mentă, măghiran, salvie, sunătoare, păpădie, odolean, pelin, obligeană, iarbă mare, scoarță de ulm; plante se pot folosi individual sau în amestec, sub formă de infuzie;

• ceai pentru indigestie și tulburări digestive cronice:

– teci de fasole (25 g)
– frunze de afin (25 g)
– frunze de dud alb (15 g)
– frunze de nuc (10 g)
– păpădie (10 g)

Se pune 1 lingură de amestec la infuzat 15 minute într-o cană cu apă clocotită. Se beau câte 2-3 căni de ceai pe zi.

• plante pentru crampe stomacale – fructe de fenicul, anason, chimion, coriandru, roiniță (frunze) și angelică (rădăcină).

 

Vezi și Greață și Vărsături – Cauze și Remedii Naturiste

 

Evitați ceaiurile care conțin plante la care aveți alergie sau contraindicații. Verificați interacțiunile plantelor cu medicamentele pe care le luați.

_________________________

Sursă: Farmacia Verde, Ceaiuri care combat greaţa, indigestiile şi crampele stomacale: http://www.farmacia-verde.ro/2008/12/07/ceaiuri-care-combat-greata-indigestiile-si-crampele-stomacale/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.