SELENIUL reduce anticorpii la persoanele cu TIROIDITĂ AUTOIMUNĂ și îmbunătățește calitatea vieții

Beneficiile seleniului asupra glandei tiroide se datorează faptului că tiroida este organul cu cea mai mare cantitate de seleniu per gram de țesut.

Tiroida are nevoie de seleniu pentru funcția sa antioxidantă și pentru metabolismul hormonilor tiroidieni.

Nuci braziliene, bogate în seleniu

Cercetătorii greci au realizat o recenzie în anul 2010 în care au investigat efectele suplimentelor de seleniu în terapia tiroiditei Hashimoto.

Au revizuit studiile prospective pe pacienți cu tiroidită autoimună sub tratament cu levotiroxină (LT₄) și meta-analizele unor studii randomizate, controlate placebo și studii oarbe.

Rezultatele au arătat că pacienții cu boala Hashimoto care au primit suplimente cu seleniu timp de 3 luni au prezentat niveluri semnificativ mai mici de anticorpi anti-tiroidperoxidaza (TPO).

Totodată, tratamentul cu seleniu a crescut șansele de îmbunătățire a stării generale de sănătate și/sau a stării de spirit.

_______________________

O altă recenzie, realizată în anul 2016 de Facultatea de Științe Medicale din cadrul Universității de Sud din Danemarca, pe 3.366 de studii, a emis concluzii similare.

Consumul de suplimente cu Seleniu a redus nivelurile de TPO circulante la pacienții cu tiroidită autoimună cronică sub tratament cu levotiroxină, după 3, 6 și 12 luni, și la persoanele neratate, după 3 luni.

Vezi și SELENIUL protejează glanda TIROIDA (studii)

_______________________

O altă recenzie, din 2017, efectuată de cercetătorii portughezi a arătat că seleniul are un rol important în patologia tiroiditei autoimune.

Administrarea acestui mineral s-a dovedit benefic și în orbitopatia tiroidiană întâlnită în boala Basedow-Graves, cunoscută și sub numele de gușă exoftalmică. Orbitopatia tiroidiană este cauzată de un proces inflamator autoimun.

Suplimentele de seleniu au îmbunătățit calitatea vieții și au întârziat progresia tulburări oculare.

_______________________

Aceste studii ne arată că menținerea unui nivel bun de seleniu este necesară pentru prevenirea bolilor tiroidiene și menținerea sănătății generale.

Cu toate acestea, îmbunătățirea funcției tiroidei și a morfologiei trebuie demonstrată înainte ca suplimentele cu Seleniu să fie recomandate în tratamentul tiroiditei Hashimoto.

Este de preferat forma organică de suplimentare cu seleniu, deoarece aceasta este mai eficientă. Nivelurile de seleniu din corp depind de dietă, de zonă geografică și de compoziția solului.

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids= ‘4660, 11105, 4684, 7032′ button=’Cumpără aici’]

Surse bibliografice:

1. Toulis KA, Anastasilakis AD, Tzellos TG, Goulis DG, Kouvelas D., Selenium supplementation in the treatment of Hashimoto’s thyroiditis: a systematic review and a meta-analysis, Thyroid, 2010 Oct; 20(10):1163-73, doi: 10.1089/thy, 2009.0351: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20883174
2. Wichman J., Winther KH., Bonnema SJ., Hegedüs L., Selenium Supplementation Significantly Reduces Thyroid Autoantibody Levels in Patients with Chronic Autoimmune Thyroiditis: A Systematic Review and Meta-Analysis, Thyroid, 2016 Dec; 26(12):1681-1692. Epub 2016 Nov 2: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27702392
3. Ventura M, Melo M, Carrilho F., Selenium and Thyroid Disease: From Pathophysiology to Treatment, International Journal of Endocrinology, 2017;2017:1297658. doi: 10.1155/2017/1297658. Epub 2017 Jan 31: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28255299

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.