Sucul de RODIE are efecte CARDIOPROTECTOARE importante

Nu în mod întâmplător culoarea roșie intensă a sucului de rodie seamănă cu sângele uman. Studiile clinice au demonstrat că acesta are beneficii semnificative asupra sistemului cardiovascular.

Consumul zilnic de suc de rodii reduce tensiunea arterială și atenuează ateroscleroza. Recenziile realizate pe numeroase studii au arătat că rodia poate fi folosită ca supliment sau adjuvant în terapia afecțiunilor vasculare precum hipertensiune arterială, bolile arteriale coronariane sau bolile arteriale periferice.

Sucul de rodie protejeaza inima

Extractele fructelor de rodie au fost de asemenea studiate pentru efectele lor protectoare împotriva toxicității cardiace induse de medicamente sau de tutun.

Cercetătorii iranieni au realizat un studiu în 2018 în care au investigat efectele oxidului nitric și a antioxidanților din rodie în ischemia cardiacă și reperfuzia miocardică (restaurarea fluxului sanguin către un organ sau țesut, îndeosebi după un atac de cord sau un accident vascular cerebral).

Au fost izolate inimile unor șobolani anesteziați, supuse la 30 de minute de ischemie, urmată de 120 de minute de reperfuzie.

Dimensiunea infarctului la inimile tratate cu rodie au scăzut sub 40%, iar alți biomarkeri ai daunelor miocardice au înregistrat reduceri între 36 și 94%, comparativ cu grupul de control.

Aceste rezultate sugerează că rodia are efecte cardioprotectoare puternice împotriva ischemiei și reperfuziei miocardiace.

Oxidul nitric are un rol-cheie în protejarea inimii. Profesorul Ihor Huk, membru al Academiei Europene de Științe, spune că această moleculă este vitală pentru funcția cardiacă. Inima poate funcționa mai mult timp fără oxigen decât fără oxid nitric.

Această moleculă este de asemenea utilă pentru lupta sistemului imunitar împotriva patogenilor. Are efecte vasodilatatoare importante și este esențial pentru tensiunea arterială.

Citește și Sucul de RODIE reduce DURERILE, umflăturile și sensibilitatea ARTICULAȚIILOR

________________________________________

Un studiu din 2017, realizat la Universitatea de Științe Medicale Urmia din Iran, a arătat că 500 ml de suc de rodie pe zi a redus presiunea arterială sistolică și diastolică. Studiul a fost realizat pe pacienți cu sindrom metabolic și a durat 1 săptămână.

________________________________________

Surse bibliografice:

1. Hamideh Kazemirad, Hamid Reza Kazerani, Nitric oxide plays a pivotal role in cardioprotection induced by pomegranate juice against myocardial ischemia and reperfusion, Phytotherapy Research: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.6150

2. Dongdong Wang, Cigdem Özen, Ibrahim M. Abu-Reidah, Sridevi Chigurupati, Jayanta Kumar Patra, Jarosław O. Horbanczuk, Artur Jóźwik, Nikolay T. Tzvetkov, Pavel Uhrin and Atanas G. Atanasov, Vasculoprotective Effects of Pomegranate (Punica granatum L.), Frontiers in Pharmacolology, 2018: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5977444/

3. Moazzen H, Alizadeh M., Effects of Pomegranate Juice on Cardiovascular Risk Factors in Patients with Metabolic Syndrome: a Double-Blinded, Randomized Crossover Controlled Trial, Plant Foods for Human Nutrition Journal: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28303364

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.