OBLIGEANA tratează atât HIPERACIDITATEA, cât și HIPOACIDITATEA stomacală

Obligeana, denumită științific Acorus calamus, este folosită în Asia de cel puțin 2.000 de ani pentru tratarea problemelor digestive: ulcere stomacale, inflamația mucoasei stomacului (gastrită), diaree, gaze intestinale (flatulență) sau stomac deranjat

Un studiu recent, apărut în 2017 în Avicenna Journal of Phytomedicine, a arătat că această plantă are inclusiv efecte anticarcinogenice și antigiogenice asupra celulelor de cancer gastric.

Remedii hipoaciditate si hiperaciditate gastrica

OBLIGEANA – PROPRIETĂȚI ȘI UTILIZĂRI

În cărțile europene de plante medicinale este menționată ca un medicament-minune, fiind exploatată îndeosebi ca tonic nervos, datorită efectelor sale tranchilizante.

De altfel, practicanții de Ayurveda o consideră un remediu întineritor pentru sistemul nervos, decongestiv, expectorant și antispasmodic.

În medicina tradițională chineză sunt apreciate efectele sale benefice asupra capacității de învățare și memorare. Au fost de asemenea raportate efecte anti-îmbătrânire în senescență.

Extractele de obligeană mai au efecte anti-diabetice, anti-proliferative, imunosupresoare și hipolipidemice.

___________________________

OBLIGEANA TRATEAZĂ HIPER- ȘI HIPOACIDITATEA GASTRICĂ

Terapeuta austriacă Maria Treben recomandă această plantă persoanelor care suferă de probleme digestive cauzate atât de hiperaciditate, cât și de hipoaciditate stomacală.

Ceai de oligeană

Cea mai bună formă de administrare este ceaiul. Acesta se prepară din rădăcini de obligeană (1 linguriță), lăsate la înmuiat timp de 12 ore în apă rece. A doua zi, maceratul se încălzește ușor, apoi se strecoară.

Spre deosebire de alte ceaiuri medicinale, cel de obligeană se administrează în doze mici. Autoarea spune că trebuie să se ia câte o înghițitură de ceai înainte și după fiecare masă. Într-o zi se iau în total 6 guri de ceai, echivalentul unei cești. Nu trebuie depășită această cantitate.

Întrucât ceaiul se administrează fracționat, pe tot parcursul zilei, este indicat ca acesta să se păstreze cald într-un termos.

___________________________

PRECAUȚII ȘI CONTRAINDICAȚII

Obligeana trebuie evitată de persoanele care suferă de hemoragii, de femeile însărcinate. Administrată în doze mari, planta poate cauza vărsături sau chiar halucinații. 

___________________________

Surse:

1. Samaneh Rahamooz Haghighi, Malek Hossein Asadi, Hassan Akrami and Amin Baghizadeh, Anti-carcinogenic and anti-angiogenic properties of the extracts of Acorus calamus on gastric cancer cells, Avicenna J Phytomed. 2017: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5355820/

2. Planet the herbs, Acorus calamus (Sweet flag): https://planetherbs.com/blogs/lesleys-blog/acorus-calamus-sweet-flag/

3. Webmd, Calamus: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-778/calamus

4. Maria Treben, Hiperaciditate gastrică, Plante medicinale din grădina Domnului, Editura Hungalibri, 2008, Miercurea-Ciuc, p. 186

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.