ALIMENTE care normalizează funcția TIROIDEI la persoanele cu Hashimoto (tiroidită autoimună)

Cercetări recente au arătat că există o combinație de nutrienți care pot ajuta la reglarea funcției tiroidiene la persoanele care suferă de tiroidita Hashimoto.

Vestea bună este că putem obține acești nutrienți în dozele optime din punct de vedere terapeutic din surse naturale, adică din alimente.

Alimente tiroidita autoimuna

Statisticile arată că 1 din 10 femei și 1 din 50 de bărbați suferă de Hashimoto, o boală tiroidiană autoimună în care corpul percepe tiroida ca pe un organ străin, atacând-o în consecință ca pe un dușman.

Distrugerea tiroidei de către anticorpi este progresivă și ireversibilă. Chiar și în cazul în care parametrii tiroidieni se întorc la niveluri cât de cât „normale” în urma terapiei cu hormoni, mulți dintre pacienți continuă să resimtă oboseală și o calitate scăzută a vieții.

În multe cazuri, tiroidita autoimună se moștenește, însă noile cercetări au arătat că factorii nutriționali au un rol important în inducerea și patogenia acestei boli.

I. SELENIU

Seleniul este implicat în metabolism, creșterea celulară, hemodinamica, funcția imuno-endocrină și apărarea împotriva virusurilor.

Deficitul de seleniu afectează aproape circa un miliard de persoane la nivel mondial. Acesta crește riscul de cancere, boli de inimă, diabet, infecții severe precum HIV, boli tiroidiene și inflamatorii.

Lipsa de seleniu din corp poate fi recunoscută după anumite semne:

– albirea unghiilor
– slăbiciune musculară
– cardiomiopatie
– căderea părului
– schimbarea culorii părului
– deficit de creștere (retard)

_____________________________

I.1. SELENIUL ȘI TIROIDA

În ceea ce privește glanda tiroidă, studiile au arătat că incidența bolii Hashimoto este mai mare în regiunile în care există un deficit sever de seleniu.

Cercetările observaționale au arătat de asemenea că seleniul poate reduce autoimunitatea tiroidiană, hipotiroidia și tiroidita post-partum.

La pacienții cu Hashimoto, administrarea seleniului în paralel cu tratamentul hormonal convențional reduce producția de anticorpi anti-tiroidă.

Mai mult, suplimentele de seleniu la pacienții cu tiroidită autoimună îmbunătățesc semnificativ calitatea vieții și morfologia ultrasonografică a tiroidei.

Un studiu realizat pe femei însărcinate cu tiroidită Hashimoto a arătat că 200 micrograme de selenometionină pe zi în timpul sarcinii și după sarcină reduc progresia bolii.

Seleniul are efecte bune și în boala Graves.

_______________________________

I.2. ALIMENTE BOGATE ÎN SELENIU

Alimentele cu cel mai mare conținut de seleniu sunt nucile braziliene. Un studiu a arătat că 1 nucă braziliană pe zi, timp de 3 luni, a crescut semnificativ nivelurile de seleniu din corp.

Alte surse naturale de seleniu sunt: fructele de mare, organele de animale, strugurii, păducelul, stevia, feniculul și cimbrul.

_____________________________________

II. MIO-INOZITOL

Mio-inozitolul este o pseudovitamină cu un rol important în funcția glandei tiroide. Cercetătorii au demonstrat că asocierea dintre seleniu și mio-inozitol reduc semnificativ anticorpii care atacă tiroida, normalizează nivelul de TSH și îmbunătățește simptomatologia.

Cele mai bune surse de mio-inozitol sunt:

– pepenele galben și pepenele roșu
– portocalele, grepfrutul, lămâia verde (lime)
– coacăzele negre
– kiwi, mango
– nectarinele, piersicile
– cireșele
– prunele
– merele, perele

Surse bune sunt și fasolea, anghinarea, vinetele, varza, roșiile, dovleceii și ardeii grași. Dintre cereale, cel mai bogat este ovăzul.

Fructele proaspete și legumele în general conțin cantități mai mari de mio-inozitol decât produsele conservate, congelate, procesate sau desărate.

_____________________________

Sursă: Greenmedinfor, The Natural Combo Shown to Normalize Thyroid Function in Hashimoto’s Thyroiditis: http://www.greenmedinfo.com/blog/natural-combo-shown-normalize-thyroid-function-hashimoto-s-thyroiditis

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. Nu stiam de am o preferinta anume catre struguri , prune…etc

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.