Un CEAI „excelent” pentru TUSE

Potrivit botanistului de origine americană James Duke, tusea este un simptom mult mai des întâlnit decât răcelile obișnuite.

50% din cei care ajung la medic în sezonul rece acuză inflamații ale căilor respiratorii și tuseCele mai comune tipuri de tuse sunt tusea productivă (care produce mucus) și tusea seacă (de natură iritantă).

Ceai pentru tuse

Tusea care persistă multă vreme și nu pare să treacă în urma tratamentelor poate fi indiciul unei afecțiuni sau a unui viciu. În primul caz poate fi vorba despre o infecție sau sinuzită, iar în al doilea caz poate fi „îndemnul” organismului de a renunța la fumat.

____________________________

PLANTE PENTRU TUSE

Plantele medicinale pot fi de mare ajutor în tratarea simptomelor de răceală și gripă. Trebuie doar să știm care sunt cele cu acțiune directă asupra lor.

În tuse, cele mai eficiente sunt podbalul, lemnul-dulce, pătlagina, socul, ghimbirul, lumânărica, ciuboțica-cucului, cimbrul, urzica și nalba-mare.

____________________________

CEAI PENTRU TUSE

Din plantele menționate mai sus putem prepara diverse ceaiuri. Un remediu „excelent” împotriva tusei, cum îl numește James Duke, este ceaiul pe bază de podbal, o rețetă concepută de botanistul Christopher Hobbs din California. 

Ingrediente

• 4 lingurițe de podbal
• 4 lingurițe de pătlagină
• 2 lingurițe de cimbru
• 1 linguriță de lemn-dulce
• 1 linguriță de nalbă-mare
• ½ linguriță de echinaceea

Preparare

Toate aceste plante se amestecă, iar formula obținută se păstrează într-un borcan de sticlă cu capac, sau într-o pungă de hârtie.

Se prepară asemenea unui ceai obișnuit, folosind 1-2 lingurițe de amestec de plante la 1 cană cu apă clocotită. Se lasă câteva minute la infuzat, apoi se strecoară.

Planta principală a acestui ceai, podbalul, calmează durerile în gât și ameliorează tusea.  Denumirea sa „Tussilago” provine din latină și înseamnă chiar „tuse”. Este totodată considerat un leac pentru numeroase boli.

____________________________

PRECAUȚII ȘI CONTRAINDICAȚII

În ciuda eficienței sale în tratarea tusei, podbalul nu trebuie folosit în doze mari deoarece conține alcaloizi pirolizidinici – compuși care pot afecta ficatul.

Este de asemenea contraindicată administrarea sa pe termen lung, deoarece poate cauza cancer hepatic.

Comisia E. a Germaniei, care asigură siguranța și eficiența utilizării plantelor medicinale a aprobat utilizarea unei doze maxime de 3 lingurițe de podbal, de 3 ori pe zi, considerând planta un remediu sigur pentru utilizare ocazională.

____________________________

Sursă: James A. Duke, Tusea, Farmacia Verde, Editura All, 2010, pp. 440-441

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.