Frunze de Brusture Pentru Reumatism şi Boli de Piele: Cum se Aplică
Ştim despre frunzele de varză că au un grad mare de absorbţie a durerii şi a toxinelor. Despre frunzele de brusture, care au de asemenea efecte antireumatice şi regenerative miraculoase, se cunosc însă mai puţine. Efectele brusturelui aplicat extern sunt nenumărate: antiseptice, antibacteriene, dezinfectante, detoxifiante şi cicatrizante.
> Comprese cu frunze de brusture pentru reumatism
Frunza de brusture a fost utilizată de strămoşii noştri ca adevărate pansamente pentru a trage „răutatea” din locurilor dureroase. Leacul cu frunze de brusture poate fi folosit ca o alternativă mai accesibilă şi ieftină pentru tratamentele costisitoare din staţiunile balneare.
Cum se face tratamentul cu frunze de brusture?
• Frunza de brustur nu se aplică niciodată direct pe piele. Se aşează mai întâi un strat de tifon sau pânză albă curată, pentru a evita iritarea pielii.
• Se spală bine frunzele proaspete pregătite pentru tratament, şi se zdrobesc uşor, întocmai ca la varză
• Se umzeşte apoi frunza cu spirt medicinal albastru şi se lasă 10 minute să se pătrundă bine alcoolul în frunză
• Se aplică pe zona dureroasă seara, înainte de culcare şi se leagă frunza cu o altă bucată de pânză sau tifon
• Această procedură se va repeta de 5-6 ori într-o săptămână, în seri consecutive, folosind mereu frunze noi, proaspete
• Tratamentul extern cu comprese cu frunze de brusture se face cu precădere toamna, pentru protecţie pe durata iernii şi ameliorarea durerilor sciatice, sau a celor cauzate de reumatism şi spondiloză.
• Contra durerilor reumatice dau roade bune şi legăturile cu frunze de brusture pe care se pune o pastă din rădăcină de păpădie prăjită şi smântână proaspătă.
• Pentru durerile de spate sau de şale, se aplică frunze stropite cu oţet
> Cataplasme cu frunze de brustur pentru afecţiunile pielii
Frunza de brusture are efecte antiseptice remarcabile. Brusturele conţine o substanţă similară cu penicilina, şi de aceea este considerat un antibiotic natural puternic, în special pentru bolile de piele datorate infecţiilor sau microbilor.
• După ce s-au spălat bine sub jetul de apă, frunzele de brusture se stropesc cu ulei de eucalipt. Acest leac este indicat în furunculoză.
• Fierte în lapte, frunzele de brusture aplicate tot sub formă de cataplasme pot vindeca şi grăbi cicatrizarea rănilor. Cataplasmele se schimbă din 2 în 2 ore.
• În caz de eczeme, dermatite sau herpes, se recomandă compresele cu decoct combinat de brusture, care se ţine cel puţin 60 de minute, după care zona se lasă să se usuce. Procedeul se repetă de 2 ori pe zi.
• La psoriazis, se fac prepară o pastă (ca un aluat) din pulbere fin măcinată de frunză de brusture şi puţină apă. Se aplică pe zona afectată şi se leagă cu un bandaj. Se ţine 60 de minute, şi se poate repeta încă o dată pe zi.
Frunza de brusture în medicina tradiţională
În medicina populară, frunza de brusture era folosită deseori la vindecarea buboaielor, umflăturilor sau rănilor. Bunicii noştri obişnuiau de asemenea să pună frunze de brusture pe cap, pentru dureri, junghiuri sau insolaţie. Frunza de brusture absoarbe căldura şi scade febra.
În unele zone ale ţării, copiii mici erau înveliţi în frunze de brusture pentru remedierea crampelor. Frunzele de brusture pot alina şi înţepăturile sau durerile de inimă. Se folosesc în acest caz frunze pălite la foc. Unse cu unt sau untură, frunzele de brusture se pot aplica pentru durerile de piept.
Aceste informaţii au scop informativ, ele nu înlocuiesc recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu folosiţi aceste informaţii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament.
Personal am pus frunze de brustur pe călcîele care erau crăpate – pe noapte, cu pufuşorul pe piele (nu le-am spălat, că nu erau strînse lîngă drum), am încălţat şosete. Peste cîteva nopţi călcîele se fac ca la copii…