COADA-ȘORICELULUI tratează afecțiunile NERVOASE, RESPIRATORII, GASTRICE, HEPATICE, BILIARE

Coada-șoricelului se bucură de o popularitate remarcabilă în fitoterapia românească.

Este utilizată ca plantă vindecătoare încă din antichitate.

Medicina tradițională o prescrie împotriva inflamațiilor, spasmelor, rănilor, sângerărilor, durerilor de cap și tulburărilor gastrice, hepatice și biliare.

Ceai de coada soricelului utilizari

 

COADA-ȘORICELULUI – PROPRIETĂȚI și INDICAȚII TERAPEUTICE

Planta conține flavonoide, acizi fenolici, cumarine, terpenoide și steroli. Este antimicrobiană, antioxidantă, coleretică, spasmolitică, anti-inflamatoare, tonică, diaforetică, diuretică, emenagogă și antialergică.

Proprietățile sale terapeutice diverse se adresează unui spectru larg de boli: afecțiuni ale lor sistemului respirator, ale tractului gastro-intestinal, afecțiuni hepato-biliare și cutanate.

– inflamații gastrointestinale
– flatulență, dispepsie
– dureri abdominale
– spasme gastrice sau intestinale
– inapetență
– inflamații ale pielii
– răni
– hemoragii
– pneumonie
– dureri reumatice

____________________________

COADA-ȘORICELULUI – MODURI DE UTILIZARE

De la această plantă se folosesc vârfurile înflorite. Se culege în perioada iunie-septembrie, înainte de înflorirea completă. Prima parte a zilei este cel mai prielnic moment pentru recoltare. Se usucă în strat subțire, în locuri aerisite și se depozitează în pungi de hârtie.

Utilizări interne:

Ceaiul de coada-șoricelului – se prepară din 2 linguri de plantă la 2 căni de apă clocotită; se lasă 5 minute la infuzat; se administrează înaintea meselor.

– astm bronșic
– amețeală, migrene produse de schimbarea anotimpului
– balonare, greață
– gastrită hiperacidă, ulcer gastric și duodenal
– enterocolită
– congestie cerebrală
– hepatită
– dischinezie biliară
– tulburări circulatorii
– varice

În cardiopatie ischemică, boli de rinichi, reumatism, hemoroizi și melenă se consumă câte 3 căni de ceai de coada-șoricelului pe zi, asociat cu frunze de urzică.

Ceaiul din planta proaspătă ajută la purificarea sângelui, reducerea simptomelor de tuse și bronșită. În combinație cu mușețel și roiniță, ceaiul poate fi util în tulburările nervoase.

Contra viermilor intestinali la copiii se prepară o infuzie mai concentrară, din 10 g de plantă și 100 ml de apă. Se administrează dimineața, înaintea mesei.

În diferite probleme gastrice se poate încerca și tinctură de coada-șoricelului, câte 20-30 de picături de 3-4 ori pe zi, înaintea meselor.

____________________________

Utilizări externe:

– se prepară o infuzie concentrată (50-60 g de flori la 1 litru de apă); se aplică sub formă de comprese pe răni, arsuri, ulcerații, contuzii;

– băile cu infuzie de coada-șoricelului și urzică ajută în hemoroizi;

rănile vechi se pot trata cu o infuzie obținută din 2 linguri de flori uscate și 1 cană cu apă;

– în amețeală, dureri de cap și nevroze, se fac băi calmante de mâini și picioare;

– în afecțiunile respiratorii este indicată inhalația cu infuzie de coada-șoricelului;

– în afecțiunile cavității bucale (gingivită, stomatită, infecții, abcese dentare) se face gargară cu ceai concentrat de coada-șoricelului, de 2 ori pe zi.

____________________________________

Surse:

1. Benedek B, Rothwangl-Wiltschnigg K, Rozema E, Gjoncaj N, Reznicek G, Jurenitsch J, Kopp B, Glasl S., Yarrow (Achillea millefolium L. s.l.): pharmaceutical quality of commercial samples, Pharmazie. 2008: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18271298

2. S. Saeidnia, AR. Gohari, N. Mokhber-Dezfuli and F. Kiuchi, A review on phytochemistry and medicinal properties of the genus Achillea, Daru. 2011: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3232110/

3. Ziarul Lumina, Afecțiunile respiratorii, tratate cu preparate din coada șoricelului: http://ziarullumina.ro/afectiunile-respiratorii-tratate-cu-preparate-din-coada-soricelului-111378.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.