Leacuri băbești cu frunze de viță de vie

Viţa de vie, denumită ştiinţific Vitis vinifera, este o plantă medicinală impresionantă.

Are ramurile lungi lemnificate, frunzele în formă de inimă şi bobiţe bogate în vitamine, dispuse în ciorchine.

Vita de vie rosie

Vita de vie rosie

Frunza de viţă-de-vie poate fi preparat sub formă de ceai, infuzie sau decoct.

Se administrează ca atare, sau în combinaţie cu alte plante.

Viţa de vie – proprietăți 

Viţa de vie are efect digestiv, energic muscular, tonic nervos, remineralizant, răcoritor, decongestionant, diuretic, laxativ, antitumoral.

Tratamentele cu viţă de vie scad colesterolul şi tensiunea. Previn bolile de inimă.

Ajută în anemie, bronşită, cancer, boli de ficat, de piele, reumatism şi gută, litiază, nefrită, obezitate, tulburări digestive şi ale circulaţiei sangvine.

Ceai de viță de vie

Pe termen lung, planta se administrează sub formă de infuzie, preparată din 2 linguri de frunze de vie uscată şi măcinată, la o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute.

Un tratament cu viţă de vie durează cel puţin 3 luni.

Viţa de vie se poate găsi şi la magazinele naturiste, ca supliment alimentar, sub formă de pulbere, frunze uscate, macerat glicerinat, creme, geluri, extract de sâmburi de struguri sau extract de muguri.

Seva de viţă de vie

Însuşi părintele Arsenie Boca obişnuia să recomande tratamente naturiste și plante pentru diverse boli, printre care şi viţa de vie.

De pildă, el spunea că seva de viţă de vie scursă primăvară după tăiere face minuni pentru bolile de ochi, încât nu mai este nevoie de operaţie.

De altfel, strugurii în sine conţin o gamă senzaţională de vitamine cu rol protector asupra vederii şi asupra sistemului vascular.

• Pentru tratarea diferitelor afecțiuni oculare, se picură în acest caz câte 2-3 picături în fiecare ochi. Pentru curele pe perioadă lungă, se consumă intern câte 3 linguriţe de sevă de vie pe zi. Sucul se ţine la rece, combinat cu puţin alcool alimentar pentru a rezista mai mult timp.

• Seva de viţă de vie se poate folosi şi pentru spălarea și vindecarea rănilor

• Pentru tratarea bolilor de urechi, se pun picături de sevă caldă în ureche

Leacuri cu frunze de viţă de vie 

Frunzele de la vie au efecte benefice mai ales asupra pielii.

Întăresc venele, combat hemoragiile, protejează capilarele, tonifică pielea, dezinfectează şi cicatrizează rănile şi tăieturile.

• Pentru vindecare rănilor, se aplică frunze proaspete de vie strivite, ca atare sau înmuiate în ulei

• Pentru bolile de stomac (diaree, enterocolită) sau de inimă, se recomandă fiertura sau ceaiul din 5-6 frunze de vie proaspete mărunţite, fierte 15 minute în 250 ml de apă. Se beau câte 3-4 căni din acest leac pe zi.

• Pentru reglarea circulaţiei sângelui periferice şi centrale, precum şi pentru tratarea afecţiunilor cardiovasculare (ateroscleroza), se recomandă maceratul de 7 zile din 50 de g de frunze proaspete mărunţite în 250 ml de alcool alimentar de 70 de grade. Se iau câte 3 linguriţe pe zi.

• Insuficienţa venoasă se tratează cu frunze de viţă de vie roşie

 

• Frunzele de vie se mai folosesc pentru tratarea flebitei, constipaţiei, hemoroizilor, cuperozei, edemelor, varicelor şi sindromul de picioare grele.

În acest caz se recomandă infuzia preparată din 2 linguri de frunze de vie uscată şi măcinată, la o cană de apă clocotită.

Se bea toată cantitatea de ceai, iar tratamentul durează 3 luni.

• În simptomele menopauzei, mai ales pentru atenuarea bufeurilor şi reglarea nivelul horminal estrogen/progesteron, se recomandă viţa de vie roşie.

Aceasta ameliorează insomnia, transpiraţiile nocturne, iritabilitatea şi instalitatea emoţională.

Pentru efece sporite, se va combina viţa de vie cu salvie. Pe termen lung, se poate consuma sub formă de infuzie.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.