Cum calmăm DURERILE provocate de CARII

Datele statistice arată că circa 95% din populația de azi suferă de carii dentare. Specialiștii consideră că este o problemă specifică epocii moderne, datorată unui stil de viață nesănătos, îndeosebi alimentației hazardoase.

Cariile sunt daune permanente la nivelul suprafeței dure a dintelui. Apar ca mici deschizături sau găuri în dinte.

Carii – remedii calmante

CARII DENTARE – SIMPTOME

În fază incipientă, caria dentară nu produce simptome. Însă pe măsură ce se mărește, poate provoca:

– durere dentară spontană, fără o cauză aparentă
– sensibilitate dentară
– durere ușoară sau ascuțită la consumul de alimente foarte dulci, fierbinți, reci sau acre
– găuri vizibile sau adâncituri mari în dinte
– pete maro, negre sau albe pe suprafața dintelui
– durere la mușcare
– formarea de abcese

______________________________

CARIILE DENTARE – CAUZE

Persoanele cele mai predispuse la carii sunt copiii, tinerii și vârstnicii, dar și cei care ronțăie diverse produse, consumă sucuri sau bomboane dulci și nu practică o igienă bucală corespunzătoare.

Tulburări alimentare precum bulimia și anorexia pot duce la eroziuni și carii dentare. La fel și consumul excesiv de produse de panificație (din făină rafinată), cafea și tutun, care reduc pH-ul la un nivel extrem de acid (4-5).

Un alt factor de risc este refluxul gastroesofagian (arsuri stomacale). Acidul stomacal care ajunge în cavitatea bucală uzează smalțul dentar.

Dezvoltarea unei carii dentare se petrece în mai multe etape. Abuzul de zaharuri și amidon poate duce la apariția bacteriilor care formează placa dentară – un strat lipicios care îmbracă dintele.

Prima etapă a cariei dentare apare când acizii din placă înlătură mineralele din smalțul dur al dintelui. Eroziunea produce deschizături mici sau găuri în smalț. Astfel, bacteriile și acidul pot ajunge la stratul următor al dintelui, mai puțin rezistent la acid decât smalțul, numit dentină. Acest strat comunică direct cu nervul dintelui, cauzând sensibilitate.

Distrugerea dintelui continuă cu avansarea bacteriilor și acidului spre materialul interior al dintelui (pulpa dentară) care conține nervi și vase de sânge.

Bacteriile produc inflamarea și iritarea pulpei dentare. Ca urmare, nervul dintelui este presat și provoacă disconfort. Durerea se poate extinde în afara rădăcinii dintelui la os.

______________________________

CARII DENTARE – REMEDII NATURISTE

Cariile necesită tratament adecvat la un cabinet stomatologic. Lăsate netratate, acestea se pot mări, afectând straturile profunde ale dintelui. În consecință, apar dureri insuportabile, infecții și riscul de pierdere a dintelui afectat.

Durerea cariilor mici pot fi calmate temporar cu ajutorul unor remedii naturiste pe bază de plante și alimente.

• clătiri ale dinților și gargară cu infuzie de coada calului, salvie sau mușețel, de mai multe ori pe zi;

• masarea dinților și gargară cu o infuzie mixtă din coada-șoricelului, pelin, salvie, coada-calului, scoarță de stejar, mușețel și crețișoară;

• tamponarea dintelui afectat cu bitter suedez sau uleiuri eterice de scorțișoară sau cuișoare diluate corespunzător;

• mestecarea de frunze de salvie sau dafin pentru curățirea și tonifierea danturii;

cuișoare măcinate fin, amestecate cu puțină apă și introduse în cavitate dintelui ca o plombă mică;

• introducerea în gaura cariei a unei bucăți de vată înmuiată în tinctură de cuișoare sau mirt;

• aplicarea pe obraz a unei perne umplută cu brădișor, sau a unei perne cu mentă, lavandă sau cimbrișor, încălzită la aburi.

______________________________

Surse bibliografice:

1. Mayo Clinic, Cavities/tooth decay: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cavities/symptoms-causes/syc-20352892

2. Farmacia Verde, Tratamente din plante pentru bolile dentare: http://www.farmacia-verde.ro/2009/02/03/tratamente-din-plante-pentru-bolile-dentare/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.