Clicky

HEMORAGII digestive – cauze, simptome și tratament naturist

Hemoragiile digestive, sau sângerările gastrointestinale reprezintă un simptom al unei afecțiuni care vizează tractul digestiv. Poate fi afectat esofagul, stomacul, intestinul subțire, intestinul gros, rectul sau anusul.

Sângele apare de regulă în scaun sau în vomă, însă nu este întotdeauna vizibil, având mai mult o culoare negricioasă. Acesta poate fi descoperit doar în urma unei analize la scaun.

Scoarta de stejar – hemoragii digestive

HEMORAGII DIGESTIVE – CAUZE

Una din cauzele principale ale hemoragiilor digestive superioare este ulcerul peptic. Acesta se prezintă sub formă de răni deschise care se formează în mucoasa stomacului sau a duodenului. Ulcerul peptic este la rândul lui cauzat de o infecție cu bacteria Helicobacter pylori.

O altă cauză ar putea fi varicele esofagiene – venele lărgite din esofag care prin rupere provoacă sângerări.

Poate fi vorba și despre o ruptură a peretelui esofagului, afecțiune numită „sindromul Mallory-Weiss”.

Alte cauze:

– boala inflamatorie intestinală
– diverticuloză
– rectocolită
– polipi pe colon
– tumori canceroase
– cancer de colon

____________________________________

În cazul hemoragiilor digestive inferioare, cea mai comună cauză este colita, care apare când colonul devine inflamat. Colita poate fi cauzată de o infecție, de o intoxicație alimentară, de paraziți, de boala Crohn, de colita ulcerativă sau de un flux sanguin redus la nivelul colonului.

Hemoroizii pot duce de asemenea la sângerări gastrointestinale sau rectale, ca urmare a ruperii venelor mărite de la nivelul rectului sau anusului, la fel și fisurile anale.

O altă cauză alarmantă a hemoragiilor digestive este administrarea excesivă de medicamente, îndeosebi Aspirină, antiinflamatoare nesteroidiene, anticoagulante sau antiagregante plachetare.

____________________________________

HEMORAGII DIGESTIVE – SIMPTOME

O persoană poate bănui că suferă de o sângerare stomacală sau gastrointestinală atunci când scaunul capătă o culoare închisă și este lipicios, precum smoala.

Vărsăturile cu sânge (sau cu aspect de zaț de cafea) sunt un alt semn că ar putea fi vorba despre o hemoragie la nivelul tractului digestiv.

Alte simptome care pot indica o hemoragie internă severă sunt:

– paloarea
– slăbiciunea
– amețeala
– scurtarea respirației

Hemoragiile digestivă necesită un control de urgență la medicul specialist.

____________________________________

HEMORAGII DIGESTIVE – REMEDII NATURISTE

Fitoterapia recomandă în hemoragiile digestive plante cu proprietăți hemostatice, astringente și cicatrizante. Cele mai bune sunt plantele bogate în vitamina K și taninuri.

ceai de stejar – se folosesc 2 lingurițe de scoarță uscată și 200 ml de apă; se fierb 5 minute și se adaugă miere; ceaiul se împarte în mai multe rații, administrate o dată la 30 de minute; poate fi folosit și extern, pentru tamponarea sângerărilor nazale, sau sub formă de cataplasme calde aplicate pe nas și obraji;

infuzie de salcie – se pune 1 lingură de scoarță de salcie la infuzat în 200 ml de apă clocotită timp de 15 minute; se administrează câte 1-2 căni pe zi; acest remediu nu este indicat persoanelor cu alergie la aspirină;

• infuzie de urzică – se prepară dintr-o lingură de frunze uscate și 1 cană cu apă clocotită; se strecoară după 15 minute de infuzare; se beau câte 2-3 căni pe zi; urzica se poate adăuga și în supe de legume tonice (morcov, ceapă);

• infuzie de traista ciobanului – se infuzează 1 lingură de plantă în 200 ml de apă clocotită timp de 15-20 de minute; se beau câte 1-2 căni pe zi;

• infuzie de coada-șoricelului – se prepară dintr-o linguriță de flori și 1 cană cu apă clocotită, lăsate la infuzat 10-15 minute; se administrează câte 1 căni pe zi, înainte de masă; în cazul hemoragiilor nazale, ceaiul se aplică pe frunte sau pe tâmple sub formă de cataplasme, sau se introduc în nări tampoane de vată îmbibate în ceai;

• infuzie de coada-calului – se infuzează 1 linguriță de plantă în 200 ml de apă clocotită timp de 5-10 minute; se beau 2-3 căni pe zi;

• infuzie de troscot – se beau 2-3 căni pe zi, într-o cură îndelungată; ceaiul se prepară din 1-2 lingurițe de rădăcini uscate și măcinate și 200 ml de apă; se lasă la infuzat 10-15 minute;

• infuzie de frunze sau coji verzi de nuci – se pun 1-2 lingurițe de plantă la infuzat într-o cană cu apă clocotită; se beau câte 1-2 căni de infuzie pe zi;

• ulei de cătină – 1-2 lingurițe, de 3 ori pe zi, înainte de mesele principale, amestecată cu miere;

• 3-4 vârfuri de cuțit de pudră de coada-calului (măcinată prin râșnița electrică de cafea).

____________________________________

Surse bibliografice:

1. Mayo Clinic, Gastrointestinal bleeding: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gastrointestinal-bleeding/symptoms-causes/syc-20372729

2. Healthline, What Causes Gastrointestinal Bleeding? https://www.healthline.com/symptom/gastrointestinal-bleeding

3. Farmacia Verde, Hemoragiile digestive, boala celor care abuzează de medicamente: http://www.farmacia-verde.ro/2008/12/30/hemoragiile-digestive-boala-celor-care-abuzeaza-de-medicamente/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *