TRAHEITA – cauze, simptome, tratament naturist

Traheea este o componentă importantă a sistemului nostru respirator. Aerul pe care îl inhalăm pe gură sau pe nas trece prin laringe și prin trahee. Aceasta se bifurcă în două tuburi numite bronhii, care transportă aerul la plămâni.

În momentul expirației, traheea este cea care permite aerului bogat în dioxid de carbon să fie eliminat din corp.

Traheita – cauze, simptome, remedii naturiste

CE ESTE TRAHEITA

Traheita este o inflamație a mucoasei traheale, care creează probleme respiratorii. Când este cauzată de bacterii, se numește traheită bacteriană, însă acest tip este mai rar întâlnit.

Traheita bacteriană apare de cele mai multe ori în urma unei răceli sau gripe. Este cauzată de regulă o infecție cu Stafilococ auriu, sau cu alte bacterii, precum Streptococcus pneumonia, Hemophilic influenza sau Moraxella catarrhalis.

___________________________________

TRAHEITA – SIMPTOME

Traheita afectează în mod special copiii. La baza traheitei stă de regulă o tuse seacă, acompaniată ulterior de o expectorație mucoasă sau purulentă și senzație de durere arzătoare în spatele sternului.

Boala se accentuează în anotimpul rece, datorită frigului și umidității. Tusea poate deveni violentă, fiind asociată de multe ori cu laringita sau bronșita.

Pe lângă tuse, simptomele de debut includ și secreții nazale sau febră mică. După 2-5 zile, simptomele se pot agrava, evoluând spre o infecție sau obstrucție a căilor respiratorii:

– febră mare
– tuse adâncă, severă
– dificultăți respiratorii
– respirație șuierătoare
– cianoză (culoare albăstruie a pielii)

Lăsată netratată, traheita poate deveni periculoasă.

___________________________________

ANALIZE PENTRU DIAGNOSTICAREA TRAHEITEI

Poate fi depistată printr-o examinare fizică. Doctorul ascultă respirația copilului, după care poate cere câteva teste pentru confirmarea diagnosticului:

– cultură naso-faringiană (o probă de secreții din partea superioară a gâtului)
– cultură traheală (o probă de secreții din trahee)
– analize de sânge (pentru măsurarea nivelului de oxigen)
– raze X (pentru identificarea unei posibile inflamații sau infecții)
– endoscopie (vizualizarea gâtului cu ajutorului unui tub subțire dotat cu cameră video)

___________________________________

TRAHEITA – TRATAMENT

Tratamentul convențional pentru traheită include antibiotice pentru distrugerea bacteriei care cauzează infecția. Acestea se pot administra și intravenos.

Pentru a stimula funcția pulmonară și a ușura respirația copilului, medicul poate apela la introducerea unui tub endotraheal prin trahee.

___________________________________

TRAHEITA – REMEDII NATURISTE

 

• infuzie din diferite flori: lavandă, soc, nalbă de grădină, arnică;
• infuzie din flori și frunze de nalbă de cultură și podbal;
• infuzie din flori de salvie;
• infuzie din cimbrișor, isop, cimbru de cultură;
• infuzie din turița mare

În toate cazurile, se folosește 1 linguriță de plante la 1 cană cu apă clocotită; se lasă la infuzat 15 minute; se beau câte 2 căni pe zi.

• fiertură din rădăcină de lemn dulce
• fiertură din iarba mare
• fiertură din lichen de pădure

În toate cazurile, se folosește 1 linguriță de rădăcini de plantă la 1 cană cu apă clocotită; se fierbe 20 de minute; se administrează câte 2 căni pe zi.

• fiertură de flori de nalbă și rădăcină de nalbă mare, cimbrișor, isop, scai vânăt, frunze de pătlagină; plantele se amestecă în cantități egale; se folosesc 2 lingurițe de amestec de plante la 1 cană cu apă; se fierbe 15 minute; se beau câte 3 căni pe zi, după mesele principale ale zilei; în fiecare cană cu ceai se poate adăuga câte 1 linguriță de bitter suedez;

• fiertură din gutui (1 linguriță de semințe) și smochine (2-3 bucăți); se fierb în 400 ml de apă timp de 5 minute, apoi se mai lasă la infuzat sub capac încă 5 minute; se administrează câte 50 ml de ceai, din 2 în 2 ore;

• fiertură de ceapă – se fierb 5 cepe într-un litru de infuzie din muguri de brad; după ce s-a răcorit, se adaugă 10 g de miere; se beau câte 2 căni pe zi;

• sirop de pătlagină – se spală 100 g de frunze, se dau prin robot cu puțină apă; se pun la fiert cu 250 g de miere și 300 g de zahăr, la foc redus; când siropul s-a legat, se toarnă în borcane; se ia câte 1 lingură, de 3 ori pe zi, înainte de masă; copiii vor primi câte 1 linguriță înainte de mesele principale.

• sirop de muguri de pin – 100 g de muguri macerați 12 ore în 100 ml de alcool de 70 de grade; se adaugă apoi 1 litru de apă clocotită și se lasă încă 6 ore la macerat; după strecurare se adaugă câte 200 g de zahăr la fiecare 100 ml de macerat; se fierbe până se îngroașă și devine ca siropul; se iau câte 5-6 lingurițe pe zi.

___________________________________

Surse bibligrafice:

1. Healthline, Bacterial Tracheitis: Causes, Symptoms, and Diagnosis: https://www.healthline.com/health/tracheitis

2. Farmacia Verde, Tratamente naturiste pentru doua boli de toamna: sinuzita si traheita: http://www.farmacia-verde.ro/2011/03/30/tratamente-naturiste-pentru-doua-boli-de-toamna-sinuzita-si-traheita/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.